Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Θα γέμιζαν ποτά «μπόμπες» όλη την Ελλάδα – Κατασχέθηκαν 21.000 λίτρα λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης

Από τον Νοέμβριο του 2021 η οργάνωση που εισήγαγε λαθραία αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) από τη Βουλγαρία θησαύριζε. Σκόπευε να γεμίσει ποτά «μπόμπες» όλη τη χώρα, αφού προμήθευε το λαθραίο προϊόν σε ποτοποϊίες στην Αττική και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η ζημιά για το Δημόσιο ανέρχεται σε τουλάχιστον 660.000 ευρώ!

Η εγκληματική οργάνωση που σκόπευε να γεμίσει τα νυχτερινά μαγαζιά με ποτά «μπόμπες», είχε καταδέρει να δρα κάτω από τη μύτη των αρχών γιατί διακινούσε τη λαθραία αιθυλική αλκοόλη ως… υγρό καθαρισμού πιάτων!

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, δρούσε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2021, διοχετεύοντας τη λαθραία αιθυλική αλκοόλη σε ποτοποϊίες στην Αττική και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με σκοπό την παρασκευή παράνομων αλκοολούχων ποτών, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται σε πάνω από 660.000 ευρώ.

Η λαθραία αιθυλική αλκοόλη μεταφέρονταν με βυτιοφόρα οχήματα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου είχαν πρόσβαση μόνο με τηλεχειριστήριο, ενώ για να μην αποκαλύπτεται η δράση τους, εξέδιδαν παραστατικά σύμφωνα με τα οποία μετέφεραν άλλα ειδή υγρών, που δεν έχουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η αντίστροφη μέτρηση για το «ξήλωμα» της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε όταν αστυνομικοί, κατά την διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, εντόπισαν ένα βυτιοφόρο όχημα να παραδίδει σε ποτοποϊία του νομού Φθιώτιδας αιθυλική αλκοόλη, με παραστατικά μεταφοράς «υγρού καθαρισμού πιάτων» και παραλήπτη εταιρία στην Ιταλία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν ο οδηγός του βυτιοφόρου και ο ιδιοκτήτης της ποτοποιίας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τρία άτομα που αναζητούνται.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, με τη συνδρομή κλιμακίου του Τελωνείου Στυλίδας, στην επιχείρηση ποτοποϊίας καθώς και σε αποθηκευτικούς χώρους, οικία και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • βυτιοφόρο όχημα,
  •  21.000 λίτρα λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης,
  • μηχανολογικός εξοπλισμός ποτοποιίας,
  • πλαστικές δεξαμενές κενές περιεχομένου,
  • αυτοκίνητο και VAN,
  • κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.

  

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις