Θα «ξεκλειδώσει» το λιανεμπόριο, Γυμνάσια, Λύκεια και εστίαση; Τι αναμένουν και τι φοβούνται ειδικοί και κυβέρνηση

Ποια είναι τα τρία επόμενα κρίσιμα βήμα για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Από τι θα εξαρτηθεί το άνοιγμα και των υπολοίπων κλάδων. Την Δευτέρα το μεγάλο κρας τεστ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τρία είναι τα κρίσιμα επόμενα βήματα κυβέρνησης και ειδικών στο δρόμο για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, με πρώτο ασφαλώς το άνοιγμα του λιανεμπορίου από αύριο Δευτέρα.

Το δεύτερο είναι τα μαθήματα διά ζώσης σε Γυμνάσια και Λύκεια και το τρίτο η επαναλειτουργία της εστίασης.Όλα τα βήματα είναι αλληλοεξαρτώμενα, με την έννοια ότι από την επιρροή που θα έχει στους επιδημιολογικούς δείκτες όποιο προηγείται θα κρίνεται η εφαρμογή του επόμενου.

Πάντοτε υπάρχει, άλλωστε, το – απευκταίο – ενδεχόμενο για πισωγύρισμα: εάν διαπιστωθεί επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, τότε θα υπάρξει εκ νέου κλείσιμο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς, όπως τονίζεται κυρίως από κυβερνητικά χείλη, το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας είναι δυναμικό και προσαρμόζεται διαρκώς ανάλογα με τις εξελίξεις.

Με απλά λόγια, εάν το τεστ του ανοίγματος του λιανεμπορίου είναι θετικό και όλα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες βάσει του σχεδίου που έχει εκπονηθεί και τηρηθούν τα μέτρα, ούτως ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού και να επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα, τότε το επόμενο βήμα που θα είναι όπως όλα δείχνουν η επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έλθει όλο και πιο κοντά.

Όπως διευκρινίζεται, εξάλλου, από αρμόδιες πηγές, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο διά ζώσης επαναλειτουργίας μόνο της Γ’ Λυκείου, καθώς υπάρχουν αντικειμενικά ζητήματα που εμποδίζουν αυτή την απόφαση (π.χ. το γεγονός ότι οι καθηγητές διδάσκουν σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και όχι μόνο στην τελευταία).

Εάν και το τεστ των Γυμνασίων και Λυκείων είναι θετικό, τότε θ’ ακολουθήσει η εστίαση, η οποία παραμένει κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου. Και σ’ αυτή την περίπτωση πάντως, όπως και με το λιανεμπόριο, τα μέτρα θα είναι αυστηρά (αποστάσεις, λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους με θέρμανση κτλ.), ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η διασκέδαση θα διαχωριστεί από τα εστιατόρια, τα καφέ κτλ. και το άνοιγμά της θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, λόγω του συγχρωτισμού και του κινδύνου για μεγαλύτερη διασπορά του ιού, όπως έχει διαπιστωθεί από τους ειδικούς.

Όλα, ωστόσο, είναι ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς ειδικοί και κυβέρνηση προειδοποιούν πως πρέπει να γίνει με επιτυχία το πρώτο βήμα. Αν, δηλαδή, από αύριο παρουσιαστούν εικόνες συνωστισμού στα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τους εμπορικούς δρόμους των πόλεων, τότε θα εξεταστεί ακόμη και η άμεση επιστροφή στο μοντέλο του click away – το οποίο ούτως ή άλλως ισχύει για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και άρα σε σκληρό lockdown. Κλειδί συνεπώς θα είναι η τήρηση των μέτρων από καταστηματάρχες και πελάτες – ιδίως το δίωρο περιθώριο που θα ισχύσει με τα SMS στο 13033 – και γι’ αυτό οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των εμβολιασμών, από χθες ξεκίνησε ουσιαστικά η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, καθώς εμβολιάστηκαν οι πρώτοι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών. Συνολικά, έως χθες το βράδυ, είχαν εμβολιαστεί περίπου 80.000 άτομα από την αρχή της διαδικασία και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει σταδιακά και η χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι από τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Γιατί προσβάλλονται περισσότερο οι νέοι – Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του τελευταίου μήνα

Κορονοϊός: Γιατί προσβάλλονται περισσότερο οι νέοι – Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του τελευταίου μήνα

Η πίεση στις ΜΕΘ θα συνεχιστεί για άλλες τρεις με τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. Καλομενίδη. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ποια τα σχέδια της κυβέρνησης για χαλάρωση του lockdown... όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικοί δείκτες.
Lockdown: «Στρώνει τραπέζι» στις 12 Απριλίου η εστίαση με νέους κανόνες

Lockdown: «Στρώνει τραπέζι» στις 12 Απριλίου η εστίαση με νέους κανόνες

Τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα. Τότε σχεδιάζει η κυβέρνηση να «ανοίξει» την εστίαση αν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά. Τα άτομα ανά τραπέζι και ο «έλεγχος» των εργαζομένων. Όλο το σχέδιο για την χαλάρωση του lockdown.
Μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector

Μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector

 Επεσαν οι υπογραφές στο Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου ... Διαβάστε περισσότερα
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απασχόλησης για γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απασχόλησης για γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Την Τρίτη 9 Μαρτίου ενεργοποιείται η ένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, για πρώτη φορά, στο βελτιωμένο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων ... Διαβάστε περισσότερα