Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Θάνος Μικρούτσικος: Ο Σταυρός του Νότου και η ιστορία του [Video]

Θάνος Μικρούτσικος
Φωτογραφία αρχείου InTime

Ο “Σταυρός του Νότου” είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που αφήνει πίσω του ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου (28.12.2019) σε ηλικία 72 ετών.

Στον δίσκο “Σταυρός του Νότου” που κυκλοφόρησε το Φθινόπωρο του 1979, ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε ποιήματα του Νίκου Καββαδία. Σε συνέντευξη του, στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο Θάνος Μικρούτσικος είχε αποκαλύψει την ιστορία πίσω από την ηχογράφηση και τις αντιρρήσεις της δισκογραφικής εταιρείας του.

“Ξεκίνησα να γράφω μουσική για μια μεγάλη σειρά με τίτλο “Πορεία 090” που θα σκηνοθετούσε για την ΕΡΤ ο Τάσος Ψαρράς με παραγωγό τον Παπαλιό. Εκτός από μουσικά μοτίβα, σκέφτηκα να παραδώσω και μερικά τραγούδια. “Τι θα λέγατε να μελοποιήσω κάποια ποιήματα του Καββαδία;” τους ρώτησα. Τελικά έγραψα εφτά και μάλιστα όλα νύχτα και μονοκοπανιά· σημειωτέον, δεν γράφω ποτέ μια κι έξω. Ήταν όμως σαν να με περίμεναν καιρό”, είχε δηλώσει.

Click4more: Θλίψη για τον τεράστιο καλλιτέχνη – Η πορεία και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου που δεν θα πεθάνουν ποτέ

Ο Θάνος Μικρούτσικος ανέφερε πως ο Αλέκος Πατσιφάς της δισκογραφικής “Lyra”, τον ρώτησε με καημό: “Μα τόσο ταλέντο, και θα κάνεις Καββαδία; Δεν θα πουλήσεις ούτε δυο χιλιάδες δίσκους”, σε μια εποχή που οι δίσκοι έφταναν νούμερα όπως 200 χιλιάδες. Τελικά ο Πατσιφάς δέχθηκε (“θα στον κάνω δώρο” του είπε), ο συνθέτης μελοποίησε εκτός των αρχικών εφτά για το σίριαλ και άλλα τέσσερα και με τραγουδιστές τούς Γιάννη Κούτρα, Αιμιλία Σαρρή και Βασίλη Παπακωνσταντίνου ο “Σταυρός του Νότου” ήταν γεγονός.

Όσον αφορά στην τεράστια επιτυχία που γνώρισε ο “Σταυρός του Νότου” με το πέρασμα του χρόνου, ο Θάνος Μικρούτσικος είχε δώσει τη δική του εξήγηση: “Είναι το μοναδικό μου έργο που εξελίσσεται μέσα στον χρόνο. Ο αρχικός πυρήνας παραμένει αλλά εξελίσσεται ρυθμικά, αρμονικά (προστίθενται ελεγχόμενοι αυτοσχεδιασμοί) και μελωδικά. Έτσι κάθε γενιά το θεωρεί δικό της…  Θα το πω, απλά: τι είπε ο Καββαδίας; “Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται”. Τι λέει στους νέους; “Πιάστε το αδύνατο!” Ας θυμηθούμε τον στίχο “Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία”. Επιλέγει, δε, τον καρχαρία, αφού είναι ό, τι πιο ανθεκτικό στο ζωικό βασίλειο. Αδυνατείς να τα βάλεις μαζί του. Κι όμως…”.

Με πληροφορίες από: ΤΑ ΝΕΑ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις