Ελλάδα

Θάνος Μικρούτσικος: Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης

Πέθανε ο τεράστιος μουσικοσυνθέτης σε ηλικία 72 ετών. Ο Θάνος Μικρούτσικος "έσβησε" το απόγευμα του Σαββάτου. Έδινε μάχη με τον καρκίνο.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου ο Θάνος Μικρούτσικος. Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε σφραγίσει την ελληνική μουσική δημιουργώντας μουσικές και τραγούδια – διαμάντια που ακούγονται και θα ακούγονται από όλες τις γενιές.

Ο τεράστιος μουσικοσυνθέτης έδινε μάχη χρόνια τώρα με τον καρκίνο, και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο Metropolitan, όπου και πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου (28.12.2019).

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Σπούδασε μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Βασικό θέμα που απασχολούσε τον Θάνο Μικρούτσικο από την αρχή κιόλας της συνθετικής του διαδρομής ήταν η μελοποίηση της ποίησης. «Πολιτικά Τραγούδια», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», «Τροπάρια για φονιάδες», «Τα τραγούδια της λευτεριάς», «O Σταυρός του Νότου», «Εμπάργκο», «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας», «Η αγάπη είναι ζάλη», «Όλα από χέρι καμμένα», «Γραμμές των οριζόντων», «Στου αιώνα την παράγκα», «Ποίηση με μουσική», «Θάλασσα στη σκάλα», «Ο Άμλετ της Σελήνης», «Ο Σχοινοβάτης» και πολλοί ακόμα είναι δίσκοι που περιλαμβάνουν κομμάτια μελοποιημένης ποίησης.

Μέσα από τα τραγούδια του κατάφερε και έβαλε στο στόμα των ανθρώπων λόγια του Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, Μάνου Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Φώντα Λάδη, Νίκου Καββαδία, Μιχάλη Γκανά, Κώστα Παπαγεωργίου, Κώστα Τριπολίτη, Λάκη Λαζόπουλου, Λίνας Νικολακοπούλου, Κώστα Λαχά, Γιώργου Κακουλίδη, Χριστόφορου Λιοντάκη Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών ακόμα. Πολλοί είναι και οι ξένοι ποιητές που είχε μελοποιήσει. Αλλωστε, η μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου είναι αυτή που επέτρεψε να κατανοηθούν τα «κρυμμένα» της ποίησης του Καββαδία, που μέχρι τότε θεωρούταν ως ελάσσονας ποιητής.

Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τεράστια ήταν και η παρουσία του στη δισκογραφία. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μετρό: Στις 21:40 θα κλείνουν οι σταθμοί Εθνική Άμυνα, Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι από Κυριακή έως Πέμπτη λόγω έργων
Για την εξυπηρέτηση των επιβατών θα λειτουργεί η προσωρινή λεωφορειακή γραμμή Χ25 - Αλλαγές θα ισχύουν και στα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο
Μετρό Χολαργός
Καιρός: Επιδείνωση τη Δευτέρα με καταιγίδες – Πού θα συνεχιστούν οι βροχές την Τρίτη
Έντονα φαινόμενα αναμένονται τη Δευτέρα σε ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Αττική, καθώς και στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα
Βροχή στην Αθήνα
Αλβανία: Σφοδρές συγκρούσεις και οδομαχίες στα Τίρανα με 9 τραυματίες – Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές
Πέτρες, τούβλα, μολότοφ, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, φωτιές και επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, συνέθεσαν το χθεσινό πολεμικό σκηνικό ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές
(REUTERS
Φρεγάτα «Κίμων»: Το τεχνολογικό πλεονέκτημα που αλλάζει τα δεδομένα στον ναυτικό πόλεμο – Τι λέει ο κυβερνήτης της
Η φρεγάτα «Κίμων» παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό πέρυσι τον Δεκέμβριο και έφτασε στην Ελλάδα στα μέσα Ιανουαρίου εφέτος, οπότε και εντάχθηκε επίσημα στον Στόλο
Η Φρεγάτα Κίμων 6
Basketgate: Αποκαλύψεις «φωτιά» για τα στημένα παιχνίδια – «Όποιος δεν υπακούει, θα βρει μπελά»
Απολογούνται σήμερα ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος και ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Μαυραγάνης - Στη δικογραφία εμπλέκονται κι άλλα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι
Ο Βαγγέλης Λιόλιος
12