Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Θάνος Πλεύρης: Παρατείνεται η θητεία των επικουρικών – Προκηρύσσονται 4.000 θέσεις για νοσηλευτές

Θάνος Πλεύρης

Για παράταση της θητείας των επικουρικών, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ θα βγει η προκήρυξη των 4.000 μονίμων θέσεων για νοσηλευτές

Τα στοιχεία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι η «Όμικρον» -που και αυτή είναι επικίνδυνη, κανένας δεν λέει ότι είναι το τέλος της πανδημίας- θα αντιμετωπίζεται με άλλους όρους.

Δηλαδή είμαστε πιο κοντά στο ότι συνυπάρχουμε πλέον με τον ιό και όχι ότι πρέπει να παίρνουμε έντονα περιοριστικά μέτρα. Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Παραπολιτικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είπε, η ένταση του Ιανουαρίου θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο και σιγά-σιγά θα έχουμε, και εντός του Φεβρουαρίου, σαφή αποκλιμάκωση.

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης, ότι θα υπάρξει παράταση της θητείας των επικουρικών, η οποία θα είναι μεγάλη, μέχρι τα τέλη του χρόνου και θα βγει και η προκήρυξη των 4.000 μονίμων θέσεων για νοσηλευτές με ειδική μοριοδότηση, συμβατή με το Σύνταγμα, προκειμένου «να αποδείξουμε ότι στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο σύστημα Υγείας την περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν, εκτός από τη θέση του επικουρικού που έχουν, μόνιμη θέση στο ΕΣΥ».

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «φαίνεται ότι επιλέγει να επιστρέψει σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά, στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, την ένταση, τις ύβρεις και τις ανεδαφικές κατηγορίες οι οποίες καταρρίπτονται η μία μετά την άλλη». Προσέθεσε ότι ο Παύλος Πολάκης «συμπεριφέρθηκε ως τραμπούκος» ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης «δεν αντέδρασε καθόλου», και εκτίμησε πως «ό,τι κάνει ο κ. Πολάκης, το κάνει με την παρότρυνση του κ. Τσίπρα. Ο κύριος Τσίπρας χρησιμοποιεί τον Πολάκη».

Σημείωσε ακόμη «ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίθεται με την άρνηση του να δώσει θετική ψήφο για την ανέγερση» τού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 160 εκατ. ευρώ, το οποίο θα στεγάσει όλες τις παιδιατρικές κλινικές.

«Η επιλογή είναι αυτό το νοσοκομείο να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προφανώς χωρίς να πληρώνει κανένας» τόνισε.

Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται από τα στοιχεία που προκύπτουν από τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος, όπως είπε, έχει δώσει 207 κλίνες ΜΕΘ και 864 κλίνες Covid συνολικά, εκ των οποίων οι 300 είναι στην Αθήνα. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή περιστατικά χειρουργούνται σε ιδιωτικές κλινικές από γιατρούς του ΕΣΥ, χωρίς να πληρώνει τίποτα ο ασφαλισμένος. «Δεν είναι, λοιπόν, ιδεοληψία όταν αυτό δεν το θέλει η Αριστερά;», είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει αυτές τις συμπράξεις και τις ενισχύει, διότι «γνώμονάς μας είναι να παρέχουμε το δημόσιο αγαθό της Υγείας στον πολίτη και δεν μας ενδιαφέρει αν αυτό θα το παράσχουμε είτε από κρατική δομή είτε από ιδιωτική».

Σχετικά με τη διερεύνηση υπόθεσης διαφθοράς στο ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε ότι «την περίοδο 2016 έως αρχές 2018 έγιναν απευθείας αναθέσεις πληρωμών στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τον σημερινό ΕΟΔΥ, ύψους 9 εκατ. ευρώ. Για αυτά τα ποσά έγινε έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και προέκυψε ότι ήταν πληρωμές, οι οποίες δεν έπρεπε να γίνουν και άρα υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο διαφθοράς που ελέγχεται και από τη Δικαιοσύνη». Προσέθεσε ότι «σε μέρος των τιμολογίων που πλήρωνε το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναγράφεται πάνω, στο σημείο της πληρωμής, “με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας”» και όπως είπε «αυτό από μόνο του, είναι προβληματικό…».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις