Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Θάνου: Στο ΣτΕ η αποπομπή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Θάνου

Η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού Δ.Σ. είναι αντίθετη στο Δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους, επικαλέστηκαν οι δικηγόροι της κυρίας Θάνου.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να εκδώσει την απόφαση της, σχετικά με τις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει η Βασιλική Θάνου και τρία ακόμα πρώην μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού των αποφάσεων για την απομάκρυνση τους και την τοποθέτηση νέων στις θέσεις τους. Σήμερα η υπόθεση συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η υπόθεση συζητήθηκε τελευταία καθώς ο προεδρεύων αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος δήλωσε κώλυμα. Το αίτημα του κ.Ράντου συνδεόταν αφενός με το ότι η κόρη του  Μαρία-Ιωάννα Ράντου είχε κάνει παρέμβαση υπέρ του κύρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος του και αφετέρου η κυρία Θάνου είχε προεδρεύσει σε ένα πειθαρχικό που είχε ο κ. Ράντος και από το οποίο απαλλάχθηκε.

Τελικά, οι αιτήσεις ακύρωσης συζητήθηκαν με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Εμμανουηλίδη.

click4more: Θάνου: Κανείς δεν μπορεί να με βγάλει από τη θέση μου

Οι νομικοί παραστάτες της κυρίας Θάνου και των τριών ακόμα πρώην μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξαν πως με βάση τα νομολογιακά δεδομένα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν παρέχεται η δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης κατά την διάρκεια της θητείας του Δ.Σ της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού Δ.Σ. είναι αντίθετη στο Δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους, επικαλέστηκαν οι δικηγόροι τους και παράλληλα, επανέλαβαν ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη. Ακόμη, ζήτησαν να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνήγοροι των παρεμβαινόντων του νέου Δ.Σ. ανέφεραν ότι 5 μέλη της παλαιάς διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, καθώς ήταν σύμβουλοι υπουργών, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ακόμη, ανέφεραν ότι τίθεται θέμα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και διαφάνειας, καθώς δεν μπορεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχουν πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, όπως είναι οι σύμβουλοι υπουργών.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η κυρία Θάνου διετέλεσε άμισθός νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.   

Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν και η Βασιλική Θάνου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις