Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Θεμιστοκλέους: Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους νόσησαν και έχουν κάνει μία δόση

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και για το τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό, μίλησε το πρωί της Τρίτης (15/6) στον ρ/σ του ΣΚΑΪ 100.3 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι το AstraZeneca εξακολουθεί να είναι ένα κάλο εμβόλιο, ενώ τόνισε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών προτρέπει – δεν απαγορεύει – το εν λόγω εμβόλιο να γίνεται από πολίτες άνω των 60 ετών. Διευκρίνισε επίσης ότι από όλες τις χώρες τη Ε.Ε οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης, Σημείωσε δε ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά. «Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, έκανε γνωστό ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μια δόση, θα λάβουν πιστοποιητικό πλήρως εμβολιασμένου, το οποίο θα είναι έτοιμο προς έκδοση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες με 2 εβδομάδες . 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις