Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Γιατί το μοριακό τεστ εξακολουθεί να βγαίνει θετικό μετά από νόσηση

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Γιατί το μοριακό τεστ εξακολουθεί να βγαίνει θετικό μετά από νόσηση

«Να βάλετε μυαλό και να εμβολιαστείτε» παροτρύνει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, όσους εξακολουθούν να επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού παρά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Ο καθηγητής εξήγησε και τι συμβαίνει με τα pcr τεστ όσων νοσούν.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος διευκρίνισε για όσους νοσούν πως «αυτός που βγάζει μετά από νόσηση θετικό PCR δε σημαίνει ότι συνεχίζει να μεταδίδει». «Το PCR δεν μετρά ζωντανό ιό, κομματάκια του ιού, μπορεί να έχει φύγει ο ιός και να έχουν μείνει τα θραύσματα» εξήγησε.

Σχετικά με τα σχολεία υποστήριξε πως δεν πρέπει να μείνουν κλειστά: «Η λογική με τα σχολεία είναι παρά πολύ απλή… Αυτοί που υποστήριζαν να μη λειτουργήσουν τα σχολεία το έλεγαν για να μην υπάρχει περαιτέρω διασπορά για να προστατέψουμε τους ανεμβολίαστους. Υπάρχει κι η αντίστροφη λογική: λειτουργώ κανονικά τα σχολεία γιατί εκεί τα παιδιά επιτηρούνται. Το 99,0% των εκπαιδευτικών θα βλέπει το παιδί, και θα του λέει ‘φόρα τη μάσκα’. Οι περισσότεροι των γονέων είναι λογικοί άνθρωποι, θα οδηγήσουν το παιδί σε σελφ τεστ, δηλαδή θα έχουμε καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση. Αν μείνει το παιδί του σπίτι θα κάνει ο γονέας στο παιδί 3 σελφ τεστ την εβδομάδα για να ξέρει αν έχει νοσήσει; Κανένα δε θα κάνει».

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως οι μόνοι που θα κέρδιζαν αν τα σχολεία παρέμεναν κλειστά θα ήταν οι καφετέριες και οι ανεμβολίαστοι που θα προστατευτούν. «Έχουμε πλέον το απόλυτο εργαλείο για να είναι απολύτως ασφαλή τα παιδιά μας και λέγεται εμβόλιο» σημείωσε. 

 

Τόνισε πως η συμβουλή του προς τους ανεμβολίαστους είναι η εξής: «Θα έλεγα στους ανεμβολίαστους, ‘αγαπητοί συμπολίτες ανεμβολίαστοi, επειδή κινδυνεύετε τώρα που υπάρχει κύμα θα περιοριστείτε ακόμα περισσότερο για να προστατευτείτε μέχρι να βάλετε μυαλό και να εμβολιαστείτε’». 

«Η μοναδική λύση να για φύγουμε από το κακό με τις μικρότερες δυνατές απώλειες είναι ο εμβολιασμός. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Όλα τα αλλά δεν είναι απλώς ημίμετρα, είναι για να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας» ήταν το μήνυμά του.

Τι είπε για το πρόστιμο των 100 ευρώ

Εμφανίστηκε αντίθετος με το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και αναρωτήθηκε αν είναι «σοβαρή υποχρεωτικότητα» αυτή.

«Το πρόστιμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν έχει επιβληθεί, είναι θεωρητικό. Δεν είμαι νομικός, αλλά υπάρχουν υποχρεωτικότητες και υποχρεωτικότητες. Να σας το πω διαφορετικά, αν έμενα μου επιβάλετε ένα πρόστιμο το οποίο μου έρθει στο τέλος του χρόνου και θα μου λέει ότι θα πληρώσω 100 ευρώ αλλά εγώ δεν το κάνω, ούτε την επόμενη χρονιά, ούτε τη μεθεπόμενη σε δέκα χρόνια θα αθροιστεί ένα ποσό», τόνισε. «Αν είμαι και 84 ετών δεν θα με πολυνοιάζει», πρόσθεσε, προκλητικά.

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι σοβαρή υποχρεωτικότητα αυτή; Ας έλεγε η κυβέρνηση ότι θα παρακρατείται από τη σύνταξή σου ένα ποσό της τάξεως των 100 ευρώ τον μήνα, θα δείτε πόσοι θα εμβολιάζονταν αύριο. Το πρόστιμο θα επιβληθεί αλλά δεν θα εισπραχθεί».

Κάθε νέα μετάλλαξη φαίνεται να είναι λιγότερο θνησιγόνα

Αναφέρθηκε και στη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Γαλλία σχολιάζοντας πως «συνεχώς θα βγαίνουν νέα μεταλλαγμένα στελέχη όσο δίνεις χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται θα κάνει τυχαία λάθη στον πολλαπλασιασμό κάποια από αυτά θα ευνοούν τη μεταδοτικότητα του ιού, άρα τη δυνατότητα του να επιβιώσει και θα επικρατούν».

«Το καλό σενάριο είναι το επόμενο στέλεχος να είναι πιο αδύναμο από την Όμικρον… Κάθε ένα νέο στέλεχος φαίνεται να είναι λιγότερο νοσογόνο και θανατηφόρο από τα προηγούμενα γιατί δεν συμφέρει τον ιό να σκοτώνει πολλούς αν σκοτώσει πολλούς θα εξαφανιστεί. Τώρα το Όμικρον είναι λιγότερο νοσογόνο και θνησιγόνο, αλλά να μην πέσει ο κόσμος στην παγίδα ότι είναι απλό κρυολόγημα,  άρα να κολλήσουμε όλοι να τελειώσουμε με την πανδημία…» και σημείωσε πως ο ανεμβολίαστος είναι κατ’ ουσίαν ο μόνος που κινδυνεύει. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις