Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Θεοφάνεια: Με κατάνυξη και λαμπρότητα οι εορτασμοί σε όλη την Ελλάδα

Θεοφάνεια: Με κατάνυξη και λαμπρότητα οι εορτασμοί σε όλη την Ελλάδα
Φωτογραφία Reuters

Η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη και όλες οι μικρές και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας γιόρτασαν σήμερα (6.1.2023) με κατάνυξη και κάθε λαμπρότητα τα Θεοφάνεια, με τους πολιτικούς αλλά και τους τοπικούς φορείς να στέλνουν εγκάρδιες ευχές.

Φυσικά, εκατοντάδες πιστοί τίμησαν τα Θεοφάνεια με αρκετούς να βουτάνε σε θάλασσες και λίμνες σε όλη την Ελλάδα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Μάλιστα, ένας 8χρονος βούτηξε μαζί με τον πατέρα του στην Κρήτη, ένας 39χρονος έπιασε για 18η φορά τον Σταυρό στη Θεσσαλονίκη ενώ τα Ιωάννινα γιόρτασαν μες στην ομίχλη.

Θεοφάνεια στην Αθήνα

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην πόλη των Αθηνών, παρουσία πλήθους πιστών. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος συνοδευόταν από ένα από τα παιδιά του.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ιερείς και πιστοί κατευθύνθηκαν πεζή προς την Δεξαμενή όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται η ρίψη του Σταυρού για τα Θεοφάνεια.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι βουλευτές της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και Όλγα Κεφαλογιάννη και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Θεοφάνεια στον Πειραιά

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στον Πειραιά, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς είχε προηγηθεί το πρωί ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού για τη γιορτή των Θεοφανείων, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και εν συνεχεία τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων, στον προβλήτα απέναντι από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς.

Στον εορτασμό των Θεοφανείων έδωσαν το παρόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Τραγάκης και Νόνη Δούνια, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ανέφερε πως «σήμερα είναι μια λαμπρή μέρα για την ορθοδοξία, μια σπουδαία ημέρα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εύχομαι σε όλες και όλους αντοχές, δύναμη και πίστη στις δυνάμεις μας, περισσότερο φως, το έχουμε ανάγκη κυρίως τα τελευταία χρόνια που περπατάμε στο σκοτάδι. Χρόνια πολλά σε όλους».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε δήλωση του ανέφερε: «Η σημερινή μέρα είναι ημέρα ελπίδας και φώτισης. Το 2023 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα πορευθεί με σταθερά βήματα στον δρόμο της ανάπτυξης της κοινωνικής στήριξης, των θετικών αλλαγών που βελτιώνουν την ζωή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Εύχομαι χρόνια πολλά, υγεία και προκοπή, σε όλες και όλους, ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια στους Έλληνες ναυτικούς».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ευχήθηκε: «Χρόνια πολλά σε όλους, Θεία Φώτιση. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, η Περιφέρεια Αττικής προχωράει μπροστά, από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με τις μεγαλύτερες και καλύτερες προοπτικές για το 2023. Με υγεία».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε: «Τελέστηκε σήμερα στον Πειραιά, ο κεντρικός εορτασμός των Θεοφανείων όλης της Ελλάδος σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Χρόνια πολλά στους Έλληνες, εύχομαι το φως των Θεοφανείων να φωτίσει όλους εμάς σε μια δύσκολη χρονιά για να έχουμε μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και όλους τους Πειραιώτες».

Ο βουλευτής Β’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας μια καλύτερη χρονιά, μια φωτισμένη χρονιά σήμερα που είναι τα Φώτα. Όλοι ενωμένοι να πάμε για το καλό της πατρίδος. Χρόνια πολλά και καλά».

Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη – 39χρονος έπιασε τον Σταυρό για 18η φορά

Με τη δέουσα λαμπρότητα, παρουσία των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το πρωί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Θερμαϊκό κόλπο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά. Την τελετή καθαγιασμού των Υδάτων τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ τον σταυρό έπιασε για 18η φορά ο 39χρονος Μιχάλης Αποστολίδης, από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

«Τα Θεοφάνεια είναι ημέρα έμπνευσης για όλους, μέρα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, ημέρα που φέρνει περισσότερο φως στον δρόμο μας, για συλλογική προκοπή, για ατομική πρόοδο, για ειρήνη και σταθερότητα, για μία Ελλάδα φωτεινή και περήφανη», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ευχόμενος «χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες, καλή φώτιση σε όλες και σε όλους».

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία, μια ημέρα φώτισης, ελπίδας και αισιοδοξίας για τον ελληνισμό», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ευχήθηκε «το 2023 να είναι μία χρονιά που θα πετύχουμε τους στόχους μας, θα πάμε τον τόπο μας ακόμη πιο μπροστά», ενώ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ευχήθηκε θεία φώτιση σε όλους.

«Η μέρα των Θεοφανείων είναι μία μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας μια μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού, μέρα φώτισης, ελπίδας και χαράς . Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι το 2023 που είναι ένα έτος επιλογών, αποφάσεων θα είναι ένα έτος, φωτεινό, θα είναι ένα έτος λαμπερό , για την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη για τη χώρα μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο Μιχάλης Αποστολίδης που έπιασε τον σταυρό για 18η φορά, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «κάθε φορά πηγαίνει καλά η χρονιά όταν πιάνω τον σταυρό». «Από το 1996 βουτάω, δύο φορές δε βούτηξα μία με τον covid και μία όταν ήμουν φαντάρος», σημείωσε.

Θεοφάνεια στην Πάτρα – 15χρονος έπιασε τον Σταυρό 

Δεκάδες κολυμβητές βούτηξαν σήμερα στα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας, για να πιάσουν τον σταυρό, κατά τη διάρκεια της τελετής του καθαγιασμού των υδάτων.

Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένας 15χρονος, ο οποίος στην συνέχεια τον παρέδωσε στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο. Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης δώρισε στον 15χρονο έναν χρυσό σταυρό, ενώ στους υπόλοιπους κολυμβητές, ο μητροπολίτης χάρισε από μία εικόνα.

Σε δηλώσεις που έκανε ο 15χρονος εξέφρασε τη χαρά του που κατάφερε να πιάσει τον σταυρό, ενώ από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, συνεχάρη όλους τους κολυμβητές, «για την μαρτυρία πίστεως και αγάπης που έδωσαν στην ορθόδοξη πατρίδα μας, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και απλώνοντας μία τεράστια ελληνική σημαία».

Θεοφάνεια στην Εύβοια – Βούτηξαν 3 μαθητές στον Αλμυροπόταμο

Στον Αλμυροπόταμο της Εύβοιας πραγματοποιήθηκε και ο Αγιασμός των Υδάτων, μετά τη θεία λειτουργία, νωρίτερα σήμερα ανήμερα των Θεοφανείων. Στην τελετή βούτηξαν 3 μαθητές δημοτικού, σύμφωνα με το evima.gr, με τον έναν από αυτούς να καταφέρνει να πιάσει πρώτος τον Σταυρό.

8χρονος βούτηξε στην Κρήτη μαζί με τον πατέρα του

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ευνόησαν σήμερα τη ρίψη του σταυρού στο Λιμάνι του Ηρακλείου, όπου βούτηξαν περισσότερα από τριάντα κολυμβητές και κολυμβήτριες όλων των ηλικιών για τα Θεοφάνεια.

Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος που χάρισε έναν χρυσό σταυρό στον «βουτηχτή» που έπιασε το σταυρό, τον Κώστα Καλοχριστιανάκη, που βουτούσε για δεύτερη φορά αλλά ήταν η πρώτη που κατάφερε να πιάσει το σταυρό. Το παρών στην τελετή έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πλήθος κόσμου.

Μάλιστα, ένα αγοράκι 8 ετών βούτηξε μαζί με τον πατέρα του για να πιάσουν τον Σταυρό. Ο Χρήστος Σεντούκας φόρεσε ειδική στολή και βούτηξε στο νερό, στην πλάτη του πατέρα του, για να τηρήσουν το έθιμο ενώ λίγο μετά ανέβηκε σε μια κοντινή βάρκα και άλλαξε σε στεγνά ρούχα και μπουφάν.

Ήταν η πρώτη φορά για τον 8χρονο η σημερινή βουτιά για τα Θεοφάνεια και, όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν είχε κανένα πρόβλημα επειδή «η πλάτη του μπαμπά ήταν ζεστή» ενώ τόνισε ότι θα το ξανακάνει και του χρόνου.

Θεοφάνεια για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια στο γεφύρι της Πλάκας

Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες έφτασαν το πρωί στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Το κλίμα γιορτινό. Τα Θεοφάνεια του 2023, στο μνημείο των Τζουμέρκων, που είχε καταστρέψει η μανία της φύσης την Κυριακή 1η Φλεβάρη του 2015 και ξαναχτίστηκε, είναι η νέα σελίδα στην ιστορική διαδρομή της περιοχής. Μετά από 8 χρόνια, ο αγιασμός των υδάτων στον Άραχθο ποταμό, ξαναβρίσκει εκείνη την γνώριμη εικόνα που έχουν Ηπειρώτες από γενιά σε γενιά.

Στις 11 ώρα ο παπα-Γιώργος Ζαγκελίδης ανέβηκε μαζί με πιστούς στο καλντερίμι της καμάρας του γεφυριού, για την τελετή του Αγιασμού. Κάποιοι τολμηροί πήραν θέση στην όχθη του ποταμού και βουτήξαν στα παγωμένα νερά του Αράχθου να πιάσουν τον Σταυρό.

Θεοφάνεια στα Ιωάννινα γεμάτα ομίχλη

Σε ένα… απόκοσμο σκηνικό ομίχλης τελέστηκαν οι εορτασμοί για τα Θεοφάνεια στα Ιωάννινα, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί τον Αγιασμό των Υδάτων και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας.

Συνολικά 17 θαρραλέοι κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά της λίμνης, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα. Τον Σταυρό έπιασε ο 21χρονος Χρήστος Γκούντας ο οποίος βούτηξε για πρώτη φορά φέτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: InTime, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις