Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεοφάνεια: Χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η ορκωμοσία των υπουργών – «Παράθυρο» για επικοινωνία με Μητσοτάκη

Θεοφάνεια: Χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η ορκωμοσία των υπουργών – «Παράθυρο» για επικοινωνία με Μητσοτάκη

Η «ιερή» κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην Εκκλησία και την κυβέρνηση με αφορμή τα Θεοφάνεια και το πως θα εορταστούν εν μέσω πανδημίας είναι ένα από τα κορυφαία θέματα της επικαιρότητας. Όλοι περίμεναν ένα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σήμερα (05.01.2021).

Και το περίμεναν στο πλαίσιο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών (το πρώτο μέρος) μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό, όπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και (επρόκειτο να βρεθεί) ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Click4more: Ιερά Σύνοδος: Θα ανοίξουμε τις εκκλησίες τα Θεοφάνεια

Μόνο που ο δεύτερος, δεν θα είναι εκείνος που θα ορκίσει τους νέους υπουργούς. Το αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, εκπρόσωπος τύπου Ιεράς Συνόδου, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε, δεν θα ορκίσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τους υπουργούς γιατί «αυτό είναι το τυπικό». «Αν ορκιζόταν ο πρωθυπουργός, θα ήταν διαφορετικά» τόνισε. Όμως πρόσθεσε ότι αυτή ήταν η απόφαση του Αρχιεπισκόπου χθες και εκεί λίγο τα πράγματα μπερδεύτηκαν. Επί λέξει ο κ. Αθηναγόρας είπε όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης: «Όχι, δεν θα συναντηθεί. Δεν θα συναντηθεί διότι δεν είθισται ο Αρχιεπίσκοπος να ορκίζει υπουργούς. Αν ήταν να ορκιστεί ο πρωθυπουργός, θα ήταν εκεί. Θα πάει ο αρχιγραμματέας της Συνόδου που είναι επίσκοπος. Αυτό είναι το τυπικό. Δεν ξέρω τι θα κάνει όμως, ό,τι γνωρίζω από χθες, δεν ξέρω τι θα κάνει σήμερα. Στην επαρχία του γίνεται, στην Αρχιεπισκοπή γίνεται μπορεί να πάει κι ο ίδιος, δεν ξέρω». 

Επαναλαμβάνοντας πως όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να τηρηθούν, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου σημείωσε ότι έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο κ. Ιερώνυμος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο κατά την οποία καταγράφεται ευθεία σύγκρουση κυβέρνησης-Εκκλησίας σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία.

Η κόντρα για τα Θεοφάνεια 

Όλα ξεκίνησαν από το «αντάρτικο» της Ιεράς Συνόδου μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τα μέτρα έως τις 11 Ιανουαρίου και να «κλείσει» τις εκκλησίες και να γίνουν τα Θεοφάνεια χωρίς πιστούς και χωρίς αγιασμό των υδάτων σε εξωτερικό χώρο.  Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην υπακούσει στα μέτρα και αυτό προκάλεσε “κόντρα”, με την κυβέρνηση να “απαντά” ότι δεν μπορεί μην πειθαρχήσει στους νόμους. 

Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, η Εκκλησία έχει διαμηνύσει ότι θα προσφύγει ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποτρέψει την απόφαση της κυβέρνησης η λειτουργίες των Θεοφανείων να γίνουν χωρίς πιστούς! 

Click4more Κυβέρνηση για απόφαση Ιεράς Συνόδου: Δεν μπορεί να αγνοεί τον νόμο όποιος διαφωνεί

η Εκκλησία με εγκύκλιο που έστειλε σε όλες τις Μητροπόλεις προαναγγέλλει την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα Θεοφάνεια.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2021 αναφέρεται μεταξύ άλλων:

-Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.

-Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών

Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021)».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις