Πέμπτη, 30 Μαΐ
22oC Αθήνα

Θερινό ηλιοστάσιο: Tην Πέμπτη η μεγαλύτερη μέρα του έτους

Θερινό ηλιοστάσιο: Tην Πέμπτη η μεγαλύτερη μέρα του έτους
φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Και επισήμως καλοκαίρι! Το μεσημέρι της Πέμπτης (21.06.2016), και συγκεκριμένα στις 13:07 ώρα Ελλάδας έχουμε ραντεβού με το θερινό ηλιοστάσιο – Εκδήλωση απόψε στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Από την Πέμπτη και μετά, οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει πια η μικρότερη μέρα.

Θερινό ηλιοστάσιο: Ψηφιακή γιορτή στο Πλανητάριο

πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Απόψε, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου διοργανώνει εκδήλωση με δωρεάν είσοδο. Στο θόλο του Πλανηταρίου θα προβληθεί “To φάντασμα του Σύμπαντος: Το κυνήγι της σκοτεινής ύλης”, μία ψηφιακή παράσταση που επιχειρεί να οπτικοποιήσει τη σκοτεινή ύλη, η οποία είναι αόρατη και έχει ανιχνευτεί μόνο από τη βαρυτική της επίδραση.

Θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές, στις 19:00 και στις 20:00, με δωρεάν είσοδο. Την παράσταση θα προλογίσει ο Δρ. Αντώνης Γεωργακάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα, μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης στο χώρο έξω από το Πλανητάριο θα βοηθήσουν το κοινό να παρατηρήσει τον Δία, τον Κρόνο, καθώς και διπλά συστήματα αστέρων. Η παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού θα πραγματοποιηθεί από 21:00-23:00 και η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη.

πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις