Σάββατο, 13 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Θεσσαλία: 41 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 91 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού το τελευταίο 24ωρο

Θεσσαλία: 41 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 91 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού το τελευταίο 24ωρο

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλία, που μετρά τις πληγές της μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι δεκάδες εστίες μόλυνσης από τις πλημμύρες. 

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 41 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 91 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Ακόμα, ανακοινώθηκαν τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δύο εξ αυτών είναι στην Καρδίτσα και ένα στη Λάρισα, όπως ενημέρωσε η κ. Αγαπηδάκη.

Μολυσμένος ο Παγασητικός κόλπος από τα λύματα

Με την λήψη πολλών δειγμάτων από την θάλασσα του Παγασητικού, αποδεικνύεται ότι τα νερά είναι μολυσμένα από τα λύματα της λίμνης Κάρλας.

Κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι βρέθηκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που διενεργήθηκαν στο λιμάνι, τον Άναυρο και τις Αλυκές. Από την παρουσία των κολοβακτηριδίων συνάγεται ότι υπάρχουν και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί προέλευσης κοπράνων. μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, εγκεφαλικά αποστήματα, πνευμονία, ενδοκοιλιακή σήψη, μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις των αρθρώσεων. Τα δεύτερα είναι βακτήρια που έχουν περιορισμένη δυνατότητα πρόκλησης νόσου. Εφόσον όμως αυτή προκληθεί μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ιδιαίτερα σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι εντερόκοκκοι προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ενδοκαρδίτιδα έως και μηνιγγίτιδα.

Κατά την σημερινή του συνέντευξη ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, γνωστοποίησε πως κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για την περιβαλλοντική ρύπανση, που δέχεται ο Παγασητικός από το ανοιχτό θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας, μέσω του οποίου διοχετεύονται τα νερά του Πηνειού και της λίμνης στον Παγασητικό κόλπο. Φαίνεται πως η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα 7 μέτρα και πέρασε πάνω από τα θυροφράγματα του Πηνειού, του οποίου η στάθμη έφτασε κοντά στα 11 μέτρα.

Αυτά τα λύματα, περίπου 700.000 κυβικά την ημέρα, ρέουν προς την θάλασσα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο το νερό που πλημμύρισε την Κάρλα έχει ψόφια ζώα, κόπρανα από ζώα και τα λύματα του βιολογικού της Λάρισας. Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των ειδικών ο κ. Μπέος είπε πως η αποστράγγιση των υδάτων μπορεί να πάρει έως και τρία χρόνια, καθώς έχει κορεσθεί το έδαφος και δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τόσο μεγάλους όγκους νερού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις