Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Θεσσαλία: Πεζοναύτες, ελικόπτερα και φρεγάτες για την επερχόμενη κακοκαιρία

Θεσσαλία: Πεζοναύτες, ελικόπτερα και φρεγάτες για την επερχόμενη κακοκαιρία

Σε ετοιμότητα για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας στη Θεσσαλία τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες από τη φονική κακοκαιρία Daniel περιοχές.

Σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή, μέλη και στελέχη του στρατού, της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού, εξακολουθούν να επιχειρούν στις περιοχές που έπληξε η προηγούμενη, πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel.

Συγκεκριμένα, ήδη συνδράμουν 108 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων, 12 άτομα του Ειδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας σε 2 ομάδες (εντός της ημέρας, πρόκειται να συμπληρωθούν με 3 επιπλέον ομάδες των 5 ατόμων και να ανέλθει το προσωπικό στα 29 άτομα, 19 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί και 1 αξιωματικός Υγειονομικού – Κτηνιατρικού.

Επιπρόσθετα, για την επερχόμενη κακοκαιρία έχουν διατεθεί 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό είναι σε κίνηση για το στρατόπεδο «Μπουγά» στη Λάρισα και 120 άτομα (2 Λόχοι) της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, με 24 λέμβους στο στρατόπεδο «Γεωργούλα».

Από πλευράς μέσων, έχουν διατεθεί 3 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 Ειδικά Οχήματα με Εξοπλισμό Απολύμανσης, 3 προωθητές γαιών, 3 φορτωτές γαιών ενώ βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14, ένας ισοπεδωτής γαιών, 2 εκσκαφείς τάφρων, 3 φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα ενώ βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14 ανατρεπόμενα, 7 ρυμουλκά οχήματα, 2 φορτωτές μικρού μεγέθους, 2 γέφυρες Bailey σε Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων, 2 γεννήτριες, 12 λέμβοι, 2 λεωφορεία, ένα μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος αλλά και 4 φωτιστικοί πύργοι που αναπτύσσονται εντός της ημέρας.

Από ιπτάμενα μέσα έχουν διατεθεί τρία ελικόπτερα UH-1H ενώ πρόκειται να αναπτυχθούν, σήμερα, κατά τις απογευματινές ώρες ακόμη τρία ελικόπτερα (1 CH-47D, 1 S-70, 1 SUPER PUMA στην 111 και 110 Πτέρυγα Μάχης ανάλογα με τη διαθεσιμότητα υποστέγων στα αεροδρόμια.

Επιπλέον, τίθενται σε διάθεση του διοικητή 1ης Στρατιάς το σύνολο των UH-1H της περιοχής.

Από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, στο λιμάνι του Βόλου ήδη βρίσκεται το αρματαγωγό «Ικαρία» ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται μια φρεγάτα και ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς.

Από δομές, σε ετοιμότητα διάθεσης βρίσκονται τα Κέντρα Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και το Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Επιπρόσθετα, τίθεται από την Κυριακή (24.09.2023) το σύνολο του προσωπικού σχεδίου «Ξενοκράτης» στην περιοχή της Θεσσαλίας σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων και το σύνολο του προσωπικού σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές Αττικό – Βοιωτίας και Θεσσαλονίκης από σήμερα (σ.σ. 24.09.2023) σε δίωρη και από αύριο (σ.σ. 25.09.2023) το πρωί στις 7 σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων.

Θεσσαλία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην πρώτη γραμμή μάχης και με τη νέα κακοκαιρία 

Σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ εν όψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να ενσκήψει από τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου και να πλήξει και τη Θεσσαλία, οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή αυτή είναι αναλυτικά:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 

– 108 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων.

– 12 άτομα ΕΔΛΟ ΠΒΧ σε 2 ομάδες (εντός της ημέρας, πρόκειται να συμπληρωθούν με 3 επιπλέον ομάδες των 5 ατόμων και να ανέλθει το προσωπικό στα 29 άτομα.

– 19 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί.

– 1 Αξιωματικοί Υγειονομικού – Κτηνιατρικού.

Επιπρόσθετα για την επερχόμενη κακοκαιρία έχουν διατεθεί:

– 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό είναι σε κίνηση για το Στρατόπεδο Μπουγά (Λάρισα).

– 120 άτομα (2 Λόχοι) της 32 ΤΑΞΠΝ, με 24 λέμβους στο Στρατόπεδο Γεωργούλα

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΩΣ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ  ΤΗΝ ΓΓΠΠ.

ΔΙΑΤΕΘΕΝΤΑ ΜΕΣΑ
• ΧΕΡΣΑΙΑ ΜΕΣΑ
– Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ): 3

– Οχήματα γενικής χρήσης: 11

– Ειδικά Οχήματα με Εξοπλισμό Απολύμανσης: 3

– Προωθητές γαιών: 3

– Φορτωτές γαιών: 3 (βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας (σ.σ. 24.09.2023) επιπλέον 14 φορτωτές, τελικό σύνολο 17)

– Ισοπεδωτής γαιών: 1

– Εκσκαφείς τάφρων: 2

– Φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων: 3

– Ανατρεπόμενα Οχήματα: 7 (βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας (σ.σ. 24.09.2023) επιπλέον 14 ανατρεπόμενα, τελικό σύνολο 21)

– Ρυμουλκά Οχήματα: 7

– Φορτωτές μικρού μεγέθους: 2
– Γέφυρες: 2 Μπέλεϋ (Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων)

– Γεννήτριες: 2

– Λέμβοι: 12 (επιπλέον 10 λέμβοι της Ζ’ ΜΑΚ και 24 λέμβοι της 32 ΤAΞΠΝ όπως έχει προαναφερθεί στην παράγραφο προσωπικό, τελικό σύνολο 46)

– Λεωφορεία: 2

– Μηχάνημα Εξυγίανσης Ύδατος: 1

– Φωτιστικοί Πύργοι:4 αναπτύσσονται εντός της ημέρας (σ.σ. 24.090.2023)

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ
– Ε/Π UH-1H: 3

– Πρόκειται να αναπτυχθούν σήμερα απογευματινές ώρες 1 CH-47D, 1 S-70, 1 SUPER PUMA στην 111ΠΜ και 110ΠΜ (αναλόγως διαθεσιμότητας υποστέγων στα Α/Δ).

– Επιπλέον τίθενται σε διάθεση του Δκτη 1ης Στρατιάς το σύνολο των UH-1H της περιοχής.

ΜΕΣΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
– Βρίσκεται ήδη στον λ. Βόλου το Α/Γ ΙΚΑΡΙΑ

– Σε ετοιμότητα 1 Φ/Γ (Κάρυστο) και 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς-ΠΤΜ (ΝΣ)

ΔΟΜΕΣ
– Ετοιμότητα διάθεσης ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
– Τίθεται το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στην περιοχή Θεσσαλίας από 24 17:00 Σεπ 23 σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων

– Το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στις περιοχές Αττικο-Βοιωτίας και Θεσσαλονίκης από 24 1700 Σεπ σε δίωρη και από 25 07:00 Σεπ σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις