Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Οι δυο όψεις της εστίασης – Ποιοι κλαίνε και ποιοι γελάνε

Θεσσαλονίκη: Οι δυο όψεις της εστίασης – Ποιοι κλαίνε και ποιοι γελάνε

Μπορεί η πολιτεία να έδωσε το ΟΚ να ανοίξει η εστίαση, ωστόσο οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης ευελπιστούν ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα επεκταθεί το ωράριο, αλλά και θα επιτραπεί η μουσική σε χώρους όπου χρειάζεται για τη διασκέδαση των θαμώνων.

Πολλοί από τους καταστηματάρχες άνοιξαν με λιγότερο προσωπικό, καθώς το ωράρια λειτουργία δεν τους επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουν όσους υπαλλήλους είχαν πριν, ενώ η κίνηση της δύο πρώτες ημέρες κινήθηκε για αρκετά μαγαζιά σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ σε κάποια άλλα ήταν περιορισμένη.

“Ξεκίνησε λίγο χλιαρά κατά τα αναμενόμενα. Κοιτώντας από τα δικά μου τα μαγαζιά που δουλεύουν κυρίως βράδυ μας πλήττει παρά πολύ το ωράριο και η έλλειψη μουσικής. Αυτό φαίνεται και από τον κόσμο γιατί από τις δέκα και μετά που βγαίνει ο Έλληνας κι ειδικά ο Θεσσαλονικιός υπάρχει μια αναστάτωση, καθώς έντεκα παρά τέταρτο θα πρέπει να έχουν φύγει” λέει στο newsit.gr, o ιδιοκτήτης εστιατορίων Φώτης Παπαγιάγκου και συνεχίζοντας προσθέτει: “Κατά συνέπεια από τις δέκα και μισή τους μοιράζουμε λογαριασμούς. Ανοιχτοί είναι μόνο οι εξωτερικοί χώροι με τις ισχύουσες διατάξεις όσον αφορά τις αποστάσεις των τραπεζιών. Βέβαια αυτό μερικά μαγαζιά δεν τα πλήττει ιδιαίτερα γιατί υπάρχουν καταστήματα που έχουν μια ευαισθησία στα άτομα με αναπηρία οπότε κρατούν τις αποστάσεις τους ούτως ή άλλος όλο το χρόνος τουλάχιστον στα δικά μας τα μαγαζιά. Οπότε ιδιαίτερο πρόβλημα σε αυτό δεν έχουμε. Το πρόβλημα μας το μεγάλο είναι το ωράριο και η έλλειψη μουσικής”.

Όσον αφορά τώρα το προσωπικό που απασχολείται μετά την επαναλειτουργία των εστιατορίων του κ. Παπαγιάγκου αυτό είναι περιορισμένο κατά το ήμισυ σε σχέση με πριν. Ανοίξαμε με λιγότερους εργαζόμενους από ότι πριν. Δεν χρειάζονται. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στο τι να κάνουμε με το προσωπικό. Πρέπει να δούμε κι εμείς τι θα γίνει. Για δεκατρείς μήνες είμαστε σε μια κατάσταση ρευστή. Μας έκανε παρά πολύ μεγάλο κακό που ξανακλείσαμε, ενώ νομίζαμε ότι δεν θα ξανακλείσουμε. Ανοίξαμε με το 50% του προσωπικού μας”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Μπατζάτσος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στη συμπρωτεύουσα κάνει λόγο για δύο πολύ καλά 24ωρα. “Οι δύο πρώτες ημέρες πήγαν εκπληκτικά καλά και με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε τους πελάτες μας. Και οι πελάτες μας επίσης είχαν κι αυτοί τη χαρά τους να βγουν έξω και να απολαύσουν τα εδέσματα της πόλης. Και φυσικά και το ποτό τους. Ήταν μια ανάσα για όλους μας ψυχολογική και οικονομική. Έξι μήνες είχαμε περάσει πάρα πολύ άσχημα, όχι μόνο εμείς σαν μαγαζάτορες αλλά πιστεύω και όλος ο κόσμος ο οποίος ήταν έγκλειστος μέσα στα σπίτια του” αναφέρει στο newsit.gr, o Nίκος Μπατζάτσος.

Παράλληλα ο κ. Μπατζάτσος ευελπιστεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το ωράριο των καταστημάτων στο χώρο της εστίασης θα επεκταθεί. “Σε λίγο νομίζουμε ότι θα μπορούμε να ανοίξουν και σε άλλες ώρες, δηλαδή και δώδεκα και μια ίσως. Ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος με αυτά που γίνονται, τα ξέρει από τηλεοράσεως όλα οπότε ακολουθούν τους κανόνες της πολιτείας. Ναι μεν λίγο δύσκολα αλλά τους ακολουθούμε χωρίς δυστροπία. Ανοίξαμε με το ίδιο προσωπικό. Δεν αλλάξαμε κάτι, λίγο τις ώρες περιορίσαμε διότι δεν είναι όπως ήταν παλαιά έως τις δώδεκα και μια η ώρα το βράδυ, οπότε εκ των πραγμάτων κατεβάσαμε λίγο τις ώρες του προσωπικού”.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις