Τρίτη, 22 Οκτ.
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη:Έληξε η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ

, Εκτεταμένα επεισόδια όλο το βράδυ - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Επεισόδια και συλλήψεις έγιναν την Δευτέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Ομάδα φοιτητών κατέλαβε την πρυτανεία του ΑΠΘ αντιδρώντας στις προσαγωγές, που έκαναν νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 4 προσαγωγές ατόμων από το χώρο του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια επεισοδίων, μετά τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Δευτέρας.
Η ομάδα βγήξε από την Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας στις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Νωρίτερα 42 σχολεία της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις και άλλα 46 έκαναν αποχή. Οι φοιτητικοί σύλλογοι που πήραν απόφαση να κάνουν καταλήψεις στις σχολές τους έφτασους τους 10.
Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τρία άτομα την Δευτέρα και ο αριθμός των συλληφθέντων έφτασε τους 24. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν από τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι τη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της πόλης. 

Ήδη, κρίθηκαν προφυλακιστέοι τρεις από αυτούς που απολογήθηκαν σε ανακριτή για τις πράξεις της κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών. Κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν κάθε κατηγορία. 

Την Κυριακή τα επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη όλο το βράδυ. Στις 04.30 τα ξημερώματα σημειώθηκε μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων στην Καλαμαριά, την Πυλαία και το Πανόραμα. Κουκουλοφόροι έριξαν βενζίνη σε 13 σταθμευμένα αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά. Την ίδια ώρα έξω από το 2ο γυμνάσιο Μηχανιώνας, 4 κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ σε διερχόμενο περιπολικό. Η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει τους 2 από αυτούς. Στο κέντρο της πόλης, σημειώθηκαν βανδαλισμοί σε καταστήματα. 

Νωρίτερα, πέτρες, μολότοφ, φωτιές και δακρυγόνα σημάδευαν την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν,14 άτομα συνελλήφθησαν ενώ έγιναν 104 προσαγωγές. Στα σημεία των συμπλοκών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από αστυνομικούς, 42 βόμβες μολότοφ, 76 αντιασφυξιογόνες μάσκες, ξύλινα κοντάρια σημαίας, βαριοπούλες, σφεντόνες και σιδερένια μπουλόνια.
Στην Ξάνθη, άγνωστοι δράστες πέταξαν πέτρες και έσπασαν δύο παράθυρα του τεμένους Σουνέ, ενώ έγραψαν με σπρέι σε τοίχο του τεμένους υβριστικές φράσεις. 
Στην Κομοτηνή, άγνωστοι δράστες πέταξαν πέτρες και έσπασαν δύο τζαμαρίες υποκαταστημάτων της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ και MILLENNIUM.
Στον Βόλο, κατά τη διάρκεια πορείας περίπου 500 ατόμων, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε έξι κάδους απορριμμάτων και έσπασαν τζάμια σε ένα αυτοκίνητο. Συνελήφθησαν τρεις Έλληνες ηλικίας 26, 18 και 17 ετών, γιατί ο ένας έβαλε φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων και οι άλλοι δύο πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς.
Στις εκδηλώσεις μνήμης στην Πάτρα άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο Δημαρχείο Πατρών, έσπασαν τα τζάμια 13 υποκαταστημάτων τραπεζών, 1 υποκαταστήματος των ΕΛ.ΤΑ, 3 καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας. Τρεις από τους δράστες συνελήφθησαν.
Φθορές όμως προκλήθηκαν και στο Αγρίνιο σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., της Εθνικής Τράπεζας και σε 2 καταστήματα. Ζημιές υπέστη και ένα πυροσβεστικό όχημα, ενώ πέντε άτομα συνελήφθησαν για τα επεισόδια.
Η αστυνομία συνέλαβε δύο Έλληνες ηλικίας 17 και 21 ετών στη Ρόδο, γιατί ο ένας  προκάλεσε φθορές με ξύλινο κοντάρι  σε Α.Τ.Μ. της ALPHA BANK, ενώ ο δεύτερος αποπειράθηκε να τον ελευθερώσει.
 Στο Ηράκλειο, συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες ηλικίας 25, 21, 27 και 21 ετών κι ένας υπήκοος Τουρκίας ηλικίας 40 ετών, γιατί κατά τη διάρκεια πορείας με ξύλινα κοντάρια επιτέθηκαν κατά αστυνομικών. Στην κατοχή τους βρέθηκαν 5 αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια και διάφορα άλλα αντικείμενα. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Γιάννενα.

 
ΠΑΤΡΑ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε