Ελλάδα

Θωμαΐδης: Καλύτερα τα φετινά Χριστούγεννα «δείχνουν» τα λύματα – Επιπλέον μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για το πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα, εμφανίστηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ. Ο μόνος ανησυχητικός δείκτης, όπως είπε, είναι αυτός των διασωληνωμένων και των θανάτων, ο οποίος μετά την μείωση των κρουσμάτων θέλει χρόνο για να υποχωρήσει. 

«Εδώ και δύο εβδομάδες τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί. Το ίδιο και το ιικό φορτίο στα λύματα. Ωστόσο, στην Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό» δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης. «Η κατάσταση έχει ελεγχθεί και ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι γύρω στο 1 και η θετικότητα είναι 1,2-1,5. Είναι καλοί οι δείκτες, ενώ αυξάνει και ο ρυθμός εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Ο μόνος ανησυχητικός δείκτης, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, είναι ο δείκτης των διασωληνωμένων και των θανάτων, τονίζοντας ότι θέλει έναν μήνα μετά τη μείωση των κρουσμάτων για να υποχωρήσει. «Η μεγάλη εικόνα λέει ότι έχουμε έναν ρυθμό αύξησης των απωλειών, ο οποίος βαίνει μειούμενος. Δεν έχει την τάση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα. Φαίνεται ότι πάμε σε έναν κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας που θα είναι γύρω στο 90-95 και κάποιες μέρες ίσως δούμε και 100», επισήμανε ο Νίκος Θωμαΐδης.  

Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως θα έπρεπε να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε «κόκκινες» περιοχές, ενώ κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί τονίζοντας ότι η τρίτη δόση παρέχει σημαντική προστασία μέσα σε μια εβδομάδα από τη χορήγησή της. 

Πάντως, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα μέτρα λειτουργούν και ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με κάποιους περιορισμούς μεν, πολύ καλύτερα όμως από πέρυσι.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ξαφνικά υπάρχει μία καινούργια ζωή» συγκλονίζει η μητέρα του 18χρονου Μάριου που έκανε μεταμόσχευση ήπατος στην Ιταλία
Η κ. Βέρρη ευχήθηκε αυτή η περιπέτεια να ήταν το τελευταίο δύσκολο κεφάλαιο στη ζωή του γιου της και να μπορέσει από εδώ και πέρα να ζήσει τη νέα ζωή που του χαρίστηκε, στο έπακρο
Ο 18χρονος Μάριος με τη μητέρα του μετά τη μεταμόσχευση ήπατος που έκανε στο Τορίνο της Ιταλίας
Μετ' εμποδίων η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων για τις γιορτές - Ο οδικός χάρτης των μπλόκων των αγροτών
Από τα ξημερώματα της Τρίτης - προπαραμονή Χριστουγέννων - οι αγρότες αναμένεται να μετακινήσουν τα τρακτέρ τους χωρίς όμως να τα απομακρύνουν από τους αυτοκινητόδρομους
Μπλόκα των αγροτών στα Μάλγαρα
72