Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Θωμαΐδης: Πότε πέφτουμε στα 1.000 κρούσματα – Τι γίνεται με όσους εμβολιάστηκαν Ιανουάριο; (vid)

Θωμαΐδης: Πότε πέφτουμε στα 1.000 κρούσματα – Τι γίνεται με όσους εμβολιάστηκαν Ιανουάριο; (vid)

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και για το ιικό φορτίο που εμφανίζεται στα λύματα, μίλησε το πρωί της Τετάρτης (12/5) ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Όσον αφορά τα κρούσματα, προέβλεψε ότι αυτά θα «πέσουν» κάτω από τα 1.000 μέσα Ιουνίου. 

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι το καλοκαίρι ειδικά όσοι ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο χρειάζονται προστασία σε περίπτωση που πέσει ο τίτλος αντισωμάτων. «Δεν θα ήταν άσχημο να γίνεται τεστ αντισωμάτων μετά από μερικούς μήνες» δήλωσε. 

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρέπει να σταματήσει η χρήση της μάσκας και σε αυτούς που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις, και γενικότερα δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση. 

Όσον αφορά τα κρούσματα, ο κ. Θωμαΐδης προέβλεψε ότι η χώρα θα πέσει στα 1.000 κρούσματα ημερησίως μετά το τέλος Μαΐου – μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι ο καταλληλότερος δείκτης γιατί τα μοριακά τεστ αυξομειώνονται. «Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ δείχνουν την πραγματικότητα» σημείωσε.

«Οι 3 τελευταίες εβδομάδες δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση ύφεση στο ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα στην Κρήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ» είπε ο καθηγητής. 

«Πρόκειται για αργή αποκλιμάκωση. Το 3ο κύμα με την επικράτηση του βρετανικού στελέχους έχει δώσει πολύ υψηλό ιικό φορτίο» πρόσθεσε. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις