Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Θύελλα αντιδράσεων για τους υπαινιγμούς Κούγια στη δίκη Πισπιρίγκου για εμπόριο οργάνων – Η ανάρτηση Πλεύρη

Θύελλα αντιδράσεων για τους υπαινιγμούς Κούγια στη δίκη Πισπιρίγκου για εμπόριο οργάνων – Η ανάρτηση Πλεύρη

«Στηρίζουμε τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τους γιατρούς», τόνισε απόψε (05.04.2023) ο Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε αυτή την τοποθέτηση μετά τους υπαινιγμούς του Αλέξη Κούγια στη δίκη Πισπιρίγκου για εμπόριο οργάνων.

Απαντώντας στον Αλέξη Κούγια για τις επίμαχες αναφορές του στη δίκη Πισπιρίγκου, ο Θάνος Πλεύρης, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι μεταμοσχεύσεις στον χώρο μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας».

Ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε τον γιατρό Ανδρέα Ηλιάδη του Νοσοκομείου του Ρίου, μετά τους υπαινιγμούς που άφησε σε βάρος του ο γνωστός ποινικολόγος για «εμπόριο οργάνων».

«Ο ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) και οι γιατροί που συνδράμουν σε αυτές επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο. Εξυπακούεται ότι τους στηρίζουμε και στο έργο τους και στην προάσπιση της τιμής τους με κάθε έννομο μέσο», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

ΠΟΕΔΗΝ: Οι δηλώσεις αυτές δυσκολεύουν την εθνική προσπάθεια

Την αντίθεσή της στα όσα ανέφερε ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου,  εξέφρασε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι δηλώσεις αυτές είναι πολύ άδικες για τους ασθενείς που περιμένουν μόσχευμα, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Ένας από τους κύριους λόγους που στη χώρα μας έχουμε χαμηλά ποσοστά δωρεάς οργάνων είναι η καχυποψία των οικογενειών των εν δυνάμει δοτών, από φόβο για εμπορία οργάνων. Δηλώσεις που αμφισβητούν τη διαφανέστατη διαδικασία δωρεάς οργάνων δυσκολεύουν την εθνική προσπάθεια.

Η δωρεά οργάνων είναι υπέρτατη πράξη ανθρωπισμού και αγάπης για τη ζωή. Συγχαρητήρια στους γιατρούς, τους νοσηλευτές του Καραμανδανίου παιδιατρικού νοσοκομείου που παρά τις ελλείψεις κάνουν σημαντική δουλειά και σώζουν χιλιάδες παιδάκια. Συγχαρητήρια στον κ. Ηλιάδη τους γιατρούς, τους νοσηλευτές του νοσοκομείου ΡΙΟ», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως σημειώνει, επίσης, παρά τις διαχρονικές ελλείψεις στις ΜΕΘ παιδιών, η Μονάδα του Νοσοκομείου του Ρίου, στην οποία είναι επικεφαλής ο κ. Ηλιάδης περιέθαλψε φέτος παιδιά από όλη την Ελλάδα, λόγω της έξαρσης των ιώσεων

«Με άριστα αποτελέσματα. Τεράστια η προσφορά του ΕΣΥ. Δεν μπορεί, ούτε επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει. Ήρωες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Τι ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας κατά την εξέταση του μάρτυρα, γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη

Ως συνήγορος της 34χρονης κατηγορουμένης στην υπόθεση της Πάτρας ο κ. Κούγιας ρώτησε τον διευθυντή της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος κατέθετε, «αν αποστέλλει στο εξωτερικό όργανα παιδιών για μεταμοσχεύσεις».

Ο Εντατικολόγος απάντησε εκνευρισμένος πως «δεν είμαι κούριερ» και δήλωσε περήφανος για την συνεισφορά του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Τέλος ο κ. Ηλιάδης είπε πως οι ερωτήσεις του κ. Κούγια είναι «προσβολή για τους γονείς που έχουν δωρίσει όργανα».

Η κατάθεση του γιατρού θεωρείται κομβικής σημασίας στη δίκη για την υπόθεση της Πάτρας, που από σήμερα περνά στον κύκλο των μαρτύρων που αφορούν το μετά την ανακοπή του 9χρονου παιδιού διάστημα, έως τον θάνατό του στις 29 Ιανουαρίου 2022.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις