Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τι αλλάζει στις διαγνωστικές εξετάσεις – Ποιοι ασθενείς δεν θα πληρώνουν συμμετοχή

Τι αλλάζει στις διαγνωστικές εξετάσεις – Ποιοι ασθενείς δεν θα πληρώνουν συμμετοχή

Αλλάζουν όλα στη διαδικασία για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Χρονίως πάσχοντες ή ασθενείς που πάσχουν από βαριά νοσήματα και υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικές εξετάσεις, θα έχουν πλέον μειωμένη ή ακόμα και μηδενική συμμετοχή στις δαπάνες.

Αλλάζουν όλα στο σύστημα για τις διαγνωστικές εξετάσεις, προσφέροντας ανάσα στους χρονίως πάσχοντες ή ασθενείς που πάσχουν από βαριά νοσήματα και υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικές εξετάσεις. Από χθες Τετάρτη 10/04/2019, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΗΔΙΚΑ και με βάση τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ), ξεκινά να εφαρμόζει στη συνταγογράφηση των εξετάσεων με μηδενική συμμετοχή σε πολλούς ασθενείς, που μέχρι σήμερα επιβαρύνονταν με δυσβάσταχτα έξοδα συμμετοχής στις δαπάνες για μικροβιολογικές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το ποσοστό συμμετοχής όλων των ασφαλισμένων διαμορφώνεται σε:
Α. 15% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους
Β. 5% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν επίδομα ΕΚΑΣ όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου συμμετοχή στις διαγνωστικές εξετάσεις

Μηδενική συμμετοχή στις δαπάνες των εξετάσεων από Τετάρτη θα έχουν:
– οι ασφαλισμένοι που τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους και πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν διενεργήσει μεταμόσχευση.
– οι ασφαλισμένοι που τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους αλλά έχουν πιστοποιημένη αναπηρία για οποιαδήποτε πάθηση 80% και άνω από ΚΕΠΑ.
– οι ασφαλισμένοι που εκτελούν τα παραπεμπτικά τους σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους και πάσχουν από κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
– όσοι ασθενείς εκτελούν τα παραπεμπτικά τους σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους αλλά είναι ακρωτηριασμένοι και λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
– όσοι ασθενείς εκτελούν τα παραπεμπτικά τους σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ καθώς και των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών νοσοκομείων.

Με βάση τις ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ οι διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται:
Α. τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους (ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα)
Β. οκτώ εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε δημόσιες δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία κ.λ.π.).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις