Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Τι αποφάσισε το ΣτΕ για το όριο ηλικίας των Πρυτάνεων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Από τη στιγμή της συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (το οποίο ορίζεται στα 67 έτη) οι Πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πρέπει να αποχωρούν από τη θέση τους! Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέρριψε την προσφυγή τέως Πρύτανη Πανεπιστημίου.

O τέως Πρύτανης ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας με τις οποίες βεβαιώνεται η λήξη της θητείας του λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας με συνέπεια να αποχωρεί από τη θέση του, ενώ, στρεφόταν και κατά του διορισμού του νέου Πρύτανη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείς, ερμηνεύοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τη νομοθεσία (Ν. 4009/2011) έκριναν ότι «οι διατάξεις του νόμου 4009/2011, ερμηνευόμενες σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν θεσπίζουν δυνατότητα συνεχίσεως και ολοκληρώσεως της θητείας του εν ενεργεία Πρύτανη, όταν αυτός καταλαμβάνεται από το νόμιμο όριο ηλικίας των καθηγητών των ημεδαπών Α.Ε.Ι.».

Συνεπώς η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η θητεία των Πρυτάνεων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά την αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία του καθηγητή που συμπλήρωσε το ανώτατο όριο ηλικίας (67ο έτος) και για το λόγο αυτό πρέπει να εγκαταλείψει το ΑΕΙ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε