weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τι είπαν τα κανάλια στη συζήτηση για τις προσφυγές στο ΣτΕ! Μαραθώνια η συνεδρίαση

Τι είπαν τα κανάλια στη συζήτηση για τις προσφυγές στο ΣτΕ! Μαραθώνια η συνεδρίαση

Οι προσφυγές που έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Antenna, Alpha, SKAI, Star και Mega, όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ  αφορούν την ακύρωση της υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξης του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια. Σημειώνεται πως ήδη το ΕΣΡ εχει ανακηρύξει τους 5 προσωρινούς υπερθεματιστές, «κόβοντας» μόνο μια υποψηφιότητα, γεγονός που επισημάνθηκε από τον εκ των εισηγητών .Παρών τη διαδικασία ήταν και ο πρόεδρος του ΕΣΡ , Αθ. Κουτρουμάνος.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις προσφυγές τους ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την  Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία τις επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων,  οι υπουργικές αποφάσεις (1830/7.7.2017, 2178/28.7.2017)  είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής  αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός.

Μάλιστα, τονίζουν πως  η τιμή εκκίνησης είναι υπερβολική  αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς  από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν,  μειώνει το ενδιαφέρον   προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων παραβιάζοντας , ταυτόχρονα, την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραρισμού και της πολυφωνίας. Τα τεχνικά στοιχεία εναντίον των οποίων προσφεύγουν αφορούν τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς μπορούσε να χορηγηθούν 16 άδειες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τηλεοπτικοί σταθμοί επροσωπήθηκαν απο τους δικηγόρους Χαρ. Χρυσανθάκη και Ελίνα Καυμενάκη (alpha) , Γ. Δελλή (ΑΝΤ1) , Ηλίας Θεοδωράτο (ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ, ΕΙΤΗΣΕΕ) , Κ.Γιαννακόπουλο (Τηλετυπος) και Δημ. Περπατάρη (εργαζόμενοι MEGA).

Μεταξύ άλλων οι νομικοί εκπρόσωποι των καναλιών υποστήριξαν ότι για τον καθοσρισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων . Οπως επισήμαναν μάλιστα «στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το δικαστήριο σας ήταν μόνο 4. Τώρα έγινε 7. Αν το ακυρώσετε και πάλι τότε μπορεί να αυξηθεί κι άλλο, με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικόλαο Σακελλαρίου να επισημαίνει : «Τότε λέγατε ότι είναι λίγες».

Επιπλέον, τόνισαν ότι  ο παρών διαγωνισμός διεξάγεται με έναν χάρτη του 2012 και έχουμε 2018. Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει λάβει χώρα διαγωνισμός για πάροχο περιεχομένου με δημοπρασία. Μόνο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έχει γίνει , αλλά για πάροχο δικτύου όπως επίσης τόνισαν οι νομικοί παραστάτες των καναλιών προσθέτοντας  πως η τιμή εκκίνησης όπως καθορίστηκε από το ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού Mega (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ) αναφέρθηκε πως η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη. Όπως σημείωσαν μάλιστα από τον Σεπτέμβρη του 2016 το MEGA δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό αλλά ψυχαγωγικό και ακόμα για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εκπροσωπήθηκαν οι 120 εργαζόμενοι του MEGA, αναφέροντας πως υπόκεινται ολοκληρωτική καταστροφή: «Τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Θέλουμε να υπάρχει νόμιμη διαδικασία και κανόνες στην τηλεοπτική αγορά». Η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού οδηγεί, όπως είπε ο δικηγόρος τους, στην αποπληρωμή τω τραπεζικών δανείων: «Με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του Mega έχει γίνει μέχρι σήμερα απόσβεση του μεγαλύτερου μέρους του δανείου».

Από την πλευρά του δημοσίου, οι νομικοί σύμβουλοι Στρ. Συνοίκης, Αλεξανδρα Δημητρακοπούλου και Γιωργος Χαλαζωνίτης , επικαλέστηκαν αφενός τις προσφορές των τηλεοπτικών σταθμών στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣΤΕ , αφετέρου τις αγωγές αποζημίωσης τηλεοπτικών σταθμών για να δείξουν ότι η τιμή των 35 εκατομμυρίων είναι συμφέρουσα και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την πληρωμή: «Μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν είχαμε πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Όμως τότε ο SKAI προσέφερε 43,6 εκατομμύρια που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 εκ, που ήταν τα περισσότερα. Τότε δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο» τόνισαν οι συνήγοροι του Δημοσίου.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

#TAGS MM