Ελλάδα

Τι ισχύει για τέλη κυκλοφορίας, κατάθεση πινακίδων και ηλεκτρονικές αποδείξεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης, αναφορικά με το τι ισχύει για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Παράταση λόγω του χιονιά δόθηκε για τη νέα βεβαίωση μετακίνησης από το υπουργείο Εργασίας. Έτσι, μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής, όσοι δεν έχουν προμηθευτεί τα νέα έντυπα για τη μετακίνησή τους μπορούν να χρησιμοποιούν τα παλιά έντυπα.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει e-αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους. Όσοι δεν το έχουν καταφέρει αυτό, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο, 22% επί των αποδείξεων που λείπουν.

Τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και το 2020 αλλά και το 2021 μέχρι τώρα είναι δύσκολες χρονιές με αποτέλεσμα αρκετοί να μην έχουν καταφέρει να μαζέψουν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που χρειάζονται, είναι τα εξής:

Μείωση ποσοστού από το 30% στο 20% ή και στο 10%, για όσους έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από την πανδημία, με διατήρηση του έξτρα – φόρου στο 22%, σε περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να μαζέψει τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Διατήρηση ποσοστού στο 30% και μη επιβολή προστίμου για όσους δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό.

Διεύρυνση φορολογούμενων που εξαιρούνται από το μέτρο

«Από το μέτρο εξαιρούνται άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται. Σε αυτούς θα μπορούσαν να μπουν όσοι είναι πληγέντες, όσοι είναι σε αναστολή, όσοι είχαν κλειστές επιχειρήσεις. Πιστεύω μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν γίνει οι σχετικές αλλαγές», είπε ο κ. Αμπελιώτης.

Τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων  

Την ίδια ώρα, έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να γίνει η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

«Πιστεύω ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα έπρεπε να πληρωθούν αναλογικά. Να είχε εξαιρεθεί κάποιο χρονικό διάστημα, ή να υπάρξει μια έκπτωση. Δεν μπορούν να ρυθμιστούν, αν δεν πληρώσεις όλο το ποσό, την επόμενη μέρα το πρόστιμο είναι το διπλάσιο», σημείωσε ο κ. Αμπελιώτης.

Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε κατάθεση πινακίδων μπορούν να το κάνουν ως τις 28 Φεβρουαρίου, ψηφιακά,  μέσω του Mycar.aade.gov.gr, με κωδικούς τους Taxisnet.

Αξίζει να σημειωθει ότι σε περίπτωση παράνομης κυκλοφορίας, την πρώτη φορά το πρόστιμο είναι 10.000€ και διπλασιασμός τελών, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο είναι 30.000€ και αφαίρεση διπλώματος για 3 χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Διπλή δολοφονία στο Αίγιο: «Είμαι αθώος και δεν άλλαξα τίποτα από τα ίχνη του εγκλήματος» ισχυρίζεται ο 65χρονος
Αναμένονται τα αποτελέσματα DNA και πυρίτιδας τα οποία θα δώσουν κρίσιμες απαντήσεις για την πορεία της υπόθεσης - Επιμένει ότι δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό
Δολοφονία στο Αίγιο
Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Εύβοια, Ροδόπη και Βοιωτία
πό την αρχή του έτους έως και τις 10 Ιουνίου 2026 έχουν επιβληθεί 411 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 405.895,07 ευρώ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 81 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας
Πυροσβεστική και περιπολικό της Αστυνομίας
Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί του έκαναν παρατήρηση για δυνατή μουσική και τους πέταξε τσιμεντόλιθο
Κατά τον αστυνομικό έλεγχο, ο άνδρας, μαζί με άλλα άτομα, φαίνεται να εξύβρισε και να απείλησε τους αστυνομικούς, ενώ στη συνέχεια εκτόξευσε προς το μέρος τους πέτρες, μπουκάλια και τσιμεντόλιθο
Περιπολικό της αστυνομίας