Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα – Τι λένε στο newsit.gr Λαγουβάρδος και Αρνιακός

Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα – Τι λένε στο newsit.gr Λαγουβάρδος και Αρνιακός

Για πόσο καιρό θα μας απασχολεί ακόμα η αφρικανική σκόνη και τι καιρό αναμένεται να κάνει την Μεγάλη Εβδομάδα;

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» περιοχές της  Νότιας και κεντρικής Ελλάδας. Στη βόρεια Κρήτη μάλιστα, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της Κυριακής ήταν εντυπωσιακές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, μέχρι και αργότερα το βράδυ αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, με τα φαινόμενα στην Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη να είναι πιθανόν κατά τόπους έντονα και με το χαρακτήρα των λασποβροχών. 

Πότε θα «ξαναχτυπήσει» η αφρικανική σκόνη

Όπως εξηγεί στο newsit.gr, ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος: «όταν έχεις νοτιάδες ανέμους τις αναμένεις τις λασποβροχές και αυτές τις απότομες εναλλαγές στη θερμοκρασία. Από σήμερα το απόγευμα και μετά ο καιρός καθαρίζει τουλάχιστον για τρεις ημέρες από την αφρικανική σκόνη. Είναι πολύ πιθανό όμως στο τέλος της εβδομάδας και ειδικά το Σαββατοκύριακο να έχουμε ξανά μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νότια και κεντρική χώρα συνοδευόμενη από νοτιάδες και λίγες κατά τόπους βροχές».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, η πρώτη χονδρική πρόβλεψη για τον καιρό του Πάσχα δείχνει πως η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι σχετικά ζεστή, ελαφρώς πιο ζεστή μάλιστα από τα συνηθισμένα επίπεδα της εποχής. «Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει ήδη από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. H τάση καθώς θα περνούν οι ημέρες θα είναι ολοένα και πιο υψηλές θερμοκρασίες».

«Η αφρικανική σκόνη συνδέεται με την κλιματική αλλαγή»

Μιλώντας επίσης στο newsit.gr, o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός λέει πως: «η αφρικανική σκόνη είναι συνυφασμένη με την εποχή και είναι νωρίς ακόμα για να απαλλαγούμε από αυτήν.  Όσο διαρκεί η Άνοιξη, θα τη βλέπουμε διαρκώς. Το σίγουρο είναι ότι ενώ το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την Ελλάδα υπάρχει από τα αρχαία χρόνια ακόμη, τα τελευταία έτη η πυκνότητα των επεισοδίων αυξάνεται και αυτό συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Τα βαρομετρικά χαμηλά από Αφρική αυξάνονται όπως και οι ζεστότερες μάζες που μας στέλνει αυτή η ήπειρος. Άλλωστε, η θερμοκρασία παγκοσμίως έχει ανέβει και ένα αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι και η μεταφορά της σκόνης».

Ηλιοφάνεια και ελαφρώς ανεβασμένες θερμοκρασίες την Μεγάλη Εβδομάδα

Όσον αφορά τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας, σύμφωνα με τον κο Αρνιακό δεν αναμένεται να έχουμε καμιά σημαντική επιπλοκή, ούτε κάποια ψυχρή εισβολή, ούτε όμως και θερμή. «Οι θερμοκρασίες θα κινηθούν σε φυσιολογικά προς λίγο ανεβασμένα επίπεδα, θα είναι δηλαδή από 23 έως 25 βαθμοί Κελσίου. Στους ορεινούς όγκους όμως, θα έχουμε προς τα απογεύματα σποραδικές βροχές και λίγη συννεφιά. Προς τα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας θα έχουμε και περαιτέρω σκαρφάλωμα της θερμοκρασίας, αλλά ας περιμένουμε λίγο ακόμα για να το δούμε καλύτερα».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις