Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τι θα γίνει με τις συντάξεις; – Μειώσεις από 6,5% ως και 20%

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Οι δανειστές ζητούν εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Η κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις εισφορών και μέτρα που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν αποκλείεται όμως στην τελική συμφωνία να υπάρξουν και μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξειων

Οι δανειστές έριξαν στο τραπέζι μειώσεις συντάξεων. Η ελληνική πλευρά έχει δύο εναλλακτικές. Είτε να μειώσει όλες τις συντάξεις 6,5%, είτε να αφήσει χωρίς καμία περικοπή τις συντάξεις ως 700 ευρώ και να ξεκινήσεις τις περικοπές από ‘κει και πάνω. Αυτό θα σημάνει μειώσεις κοντά στο 6,5% για τις συντάξεις από 700 ως 1.000 ευρώ, 10% για τις συνάξεις από 1.000 ως 2.000 ευρώ και 20% για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Ταυτόχρονα μελετάται και αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας από το 4% στο 5%.

Αυτά ακόμη φαίνεται πως είναι ανοιχτά και μένει να δούμε την τελική συμφωνία.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι πάμε σε άμεση και όχι σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Εναλλακτικά για όσους παίρνουν πρόωρη θα υπάρχει επιβολή κρατήσεων 16% έως ότου συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας που προβλέπει ο νόμος.

Τρίτο μέτρο φαίνεται πως είναι η περικοπή στα λεγόμενα υψηλά εφάπαξ, ενώ ως ένα από τα μέτρα εξορθολογισμού του συστήματος θεωρείται και η διοικητική ενοποίηση των ταμείων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε