Σάββατο, 4 Μαΐ
19oC Αθήνα

Το εντυπωσιακό σπήλαιο Αγγίτη στη Δράμα μετράει 30.000 χρόνια ζωής

Το εντυπωσιακό σπήλαιο Αγγίτη στη Δράμα μετράει 30.000 χρόνια ζωής

Τα σπήλαια της Ελλάδας είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους, όσον αφορά το μέγεθος, τη γεωμορφολογία και την παλαιότητα. Κάποια από αυτά είναι επισκέψιμα και άλλα όχι.

Ωστόσο, το καθένα ξεχωρίζει και έχει το δικό του ιστορικό και όχι μόνο ενδιαφέρον. Ο λόγος για το σπήλαιο Αγγίτη στη Δράμα που αποτελεί ένα στολίδι όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα σπήλαιο που ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω παλαιότητας -μιας και είναι 30.000 ετών- αλλά επειδή είναι και το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας. Αξίζει σίγουρα να το γνωρίσεις καλύτερα!

Σπήλαιο Αγγίτη: Το σπήλαιο των 30.000 ετών: Το Σπήλαιο Αγγίτη δεν είναι ένα από τα πάρα πολύ φημισμένα ελληνικά σπήλαια και αυτό ίσως το αδικεί μιας και έχει πολλά χαρακτηριστικά που το κάνουν να είναι ξεχωριστό στη χώρα.

Περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Δράμας απλώνεται το σπήλαιο αυτό που μετρά 30.000 χρόνια ζωής αλλά έχουμε καταφέρει να το εξερευνήσουμε τα τελευταία λιγότερο από 50 χρόνια.

Θα ακούσεις να το αποκαλούν και σπήλαιο Μααρά και πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σπήλαιο. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το από πού προέρχεται η ονομασία της λέξης.

Είτε από την αραβική διάλεκτο σημαίνοντας το μικρό σπήλαιο (παρ’ όλα αυτά είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο της Ελλάδας) είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό.

Εξερευνήθηκε εκτεταμένα για πρώτη φορά το 1978 και από τότε δεν σταματάει να εκπλήσσει τους επιστήμονες αλλά και τους επισκέπτες. Λέγοντας ότι είναι ένα ποτάμιο σπήλαιο, σκεφτείτε ότι το ποτάμι βγαίνει ουσιαστικά ορμητικά μέσα από το σπήλαιο και έπειτα ακολουθεί μια εντυπωσιακή πορεία ρέοντας ανάμεσα σε μια πυκνή βλάστηση από πλατάνια.

Διαβάστυε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις