Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Το ΚΥΣΕΑ δίνει «πράσινο φως» για αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Το ΚΥΣΕΑ δίνει «πράσινο φως» για αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα
Eurokinissi (αρχείο)

Το «πράσινο φως» ανάβει το ΚΥΣΕΑ για να συμμετάσχει η φρεγάτα «Ύδρα» στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Σκοπός της επιχείρησης είναι η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να εγκριθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ασπίδες» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο απόπλους της φρεγάτας «Ύδρα» θα γίνει από τον Ναύσταθμο Κρήτης.

Πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία η οποία αφορά αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός Ελλάδας προκειμένου να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» για τον απόπλου της φρεγάτας του Στόλου.

Η φρεγάτα «Ύδρα» αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λύσει κάβους από το Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα και να βάλει πλώρη προς το Σουέζ ώστε να περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα και μαζί με την υπόλοιπη αρμάδα της Επιχείρησης να αναλάβει δράση.

Ο ρόλος της ξεκάθαρος: η προστασία των εμπορικών πλοίων τα οποία κινούνται στην περιοχή απέναντι στην απειλή των βαλλιστικών πυραύλων και των drones τα οποία εκτοξεύουν οι Χούθι της Υεμένης. Κι αυτό την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών, παρά την ασπίδα προστασίας που έχουν υψώσει τα Συμμαχικά πλοία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Prosperity Guardian» η οποία ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εκτός από την Ελληνική φρεγάτα σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και τα υπόλοιπα πλοία τα οποία θα συμμετέχουν στην Επιχείρηση «Ασπίδες», ώστε όταν δοθεί η σχετική διαταγή να κινηθούν μαζί προς την περιοχή ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr και τα τέσσερα πολεμικά πλοία θα πλέουν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις ώστε να αλληλοϋποστηρίζονται, ενώ θα μπορούν να κινούνται και σε ζεύγη με τη φρεγάτα «Ύδρα» να συνεργάζεται με τη γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc».

Την εν πλω διοίκηση αναλαμβάνει το πανίσχυρο Ιταλικό αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio» ενώ το τέταρτο πλοίο της Επιχείρησης «Ασπίδες» θα είναι η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen». Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το χερσαίο Στρατηγείο της Επιχείρησης «Ασπίδες» στη Λάρισα με επικεφαλής Αξιωματικό τον Έλληνα Υποναύαρχο Γρυπάρη.

Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία όπως ήδη είχε αποκαλύψει το Οnalert.gr οι εν πλω τελικές δοκιμές της φρεγάτας «Ύδρα» οι οποίες περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής «Καράβια».

Όλα τα συστήματα του πλοίου ανταποκρίθηκαν πλήρως στους εξονυχιστικούς ελέγχους με έμφαση στα συστήματα αεράμυνας είτε αυτά αφορούν τους αισθητήρες του πλοίου, είτε στον οπλισμό με επίκεντρο τα δύο εγγύς προστασίας CIWS Phalanx αλλά και τους εκτοξευτές πυραύλων ESSM.

Επιπλέον δοκιμάστηκαν τα anti-drone ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών τα οποία εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο πλοίο με στόχο την επιπλέον θωράκιση.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» θα διαρκέσει τρεις μήνες και εάν χρειαστεί το πλοίο θα αντικατασταθεί από άλλη φρεγάτα του Στόλου.

πηγή: Onalert.grΡεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις