Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Το πάγωμα στον ΦΠΑ και οι νέοι σταθμοί του Μετρό φέρνουν οικοδομική «έκρηξη»

Το πάγωμα στον ΦΠΑ και οι νέοι σταθμοί του Μετρό φέρνουν οικοδομική «έκρηξη»

Δείτε ποιες της Αττικής θα ζήσουν οικοδομική άνθηση.
Σε ποιες πόλεις της Ελλάδας υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ακίνητα.
Οι περιοχές «χρυσάφι» της Αττικής.

Μετά από 14 χρόνια που η οικοδομή βρίσκονταν σε «λήθαργο», χιλιάδες πλέον, νέες οικοδομικές άδειες, βρίσκονται στα «σκαριά» και η ενεργοποίησή τους – αρχής γενομένης από το 2020 – πρόκειται να αναδιαμορφώσει το χάρτη της κτηματαγοράς, τόσο στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, όσο και σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα, όπως: Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη και Γιάννενα.

Σύμφωνα με τις άδειες που έχουν κατατεθεί στην Πολεοδομία, οικοδομική «έκρηξη» αναμένεται να έχουν οι περιοχές που βρίσκονται γύρω από τους νέους σταθμούς του μετρό, με το Γαλάτσι, να αποτελεί την πρώτη προτίμηση των κατασκευαστών.

Click4More Αυτοί είναι όλοι οι σταθμοί της γραμμής 4! [χάρτης]

Ξανά στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντος τους βάζουν επίσης, οι Έλληνες τα βόρεια προάστια, όπως, αποδεικνύεται από την κινητικότητα που υπάρχει στα μελετητικά γραφεία και τις οικοδομικές άδειες που έχουν κατατεθεί. Έτσι, νέα οικιστικά συγκροτήματα, θα δημιουργηθούν από τον επόμενο χρόνο στο «τόξο» που εκτείνεται από του Παπάγου, τα Βριλήσσια, την Αγία Παρασκευή, το Χολαργό, τα Μελίσσια, το Μαρούσι και την Κηφισιά.

Σταθερά στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, ωστόσο, βρίσκονται τα νότια προάστια. Έτσι, από το Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη, όπου η οικοδομική δραστηριότητα έχει ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο χρόνο, αναμένεται, να κορυφωθεί και το 2020.

Φοιτητικές κατοικίες

Από την υπόλοιπη Ελλάδα, οικοδομικός «οργασμός» εκτιμούν, οι κατασκευαστές ότι θα επικρατήσει σε πόλεις, που λειτουργούν Πανεπιστήμια.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην Τρίπολη, η έλευση μίας ακόμη Ανώτατης Σχολής Νοσηλευτικής που θα απευθύνεται σε 1.000 φοιτητές– θα δημιουργήσει νέες, αυξημένες, ανάγκες για τη στέγαση των φοιτητών. Έτσι, οι κατασκευαστές, έχουν ήδη ολοκληρώσει μελέτες και βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας, για την ανέγερση πολυκατοικιών, με μικρά διαμερίσματα που θα ανταποκρίνονται στις νέες αυξημένες ανάγκες. Μεγάλη κινητικότητα θα υπάρξει επίσης, και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, κυρίως στην Σπάρτη.

Click4More Πάγωμα ΦΠΑ στα ακίνητα: Τι κέρδος θα έχουν οι αγοραστές

Νέες οικοδομές σχεδιάζονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις, που φιλοξενούν φοιτητές. Έτσι, στα Γιάννενα, όπου, επίσης, παρατηρείται «έλλειψη» μικρών σπιτιών, πρόκειται σύντομα να χτιστούν νέες πολυκατοικίες, που θα διαθέτουν γκαρσονιέρες και δυάρια, για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών.

Νέες οικοδομές βρίσκονται επίσης, στα «σκαριά» στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, με το ενδιαφέρον των μελετητικών γραφείων, να μονοπωλούν, οι γειτονιές με «θέα» θάλασσα.

Να σημειωθεί, ότι το εναρκτήριο «σήμα» για την επανεκκίνηση της οικοδομής, έδωσε η ανακοίνωση του ευνοϊκού μέτρου για τριετή αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, ένα μέτρο που, όπως τονίζει στο newsit, ο πρόεδρος των κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης: «Θα επαναφέρει τα χαμόγελα σε 160 κλάδους και 1 εκατομμύριο άτομα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της οικοδομής. Ελπίζουμε, ότι ήρθε η στιγμή, για να σταματήσει η φυγή των μηχανικών στο εξωτερικό».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις