Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας λόγω ζημιών από την κακοκαιρία

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας λόγω ζημιών από την κακοκαιρία
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Κλειστό θα παραμείνει μέχρι νεοτέρας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς οι πλημμύρες που έφερε η πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel στην περιοχή και στη Στερεά Ελλάδα προκάλεσαν ζημιές στα κτήριά του και έτσι δεν είναι δυνατή η λειτουργία του.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, Πρακτορείο FM 104,9, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ανέφερε πως η λειτουργία έχει ανασταλεί μέχρι αύριο Παρασκευή (15.9.2023) και αναμένεται να ανασταλεί εκ νέου λόγω ζημιών.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εδρεύει στις τέσσερις πόλεις: Στο Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα καθώς και τη Λαμία στη Στερεά Ελλάδα. Τα κτίριά του, συνολικά καλύπτουν μια έκταση 150 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Σοβαρότερες ζημιές, σύμφωνα με τον κ. Μπιλλίνη, έχουν υποστεί τα κτίρια στο Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα αλλά λιγότερες έχουν καταγραφεί σε Λάρισα και Λαμία.

«Στο Βόλο, πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές. Η βιβλιοθήκη έχει καταστροφές, ο πρώτος και δεύτερος όροφος γέμισαν νερά. Ζημιές και στους χώρους του κτιρίου του Πολυτεχνείου, που καταστράφηκαν ακόμη και ένας υποσταθμός της ΔΕΗ. Και το κτίριο της Επιτροπής Προγραμμάτων που έχει πάρει μέσα 2 μέτρα νερό. Αλλά ακόμη δεν έχουμε πρόσβαση στους χώρους. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει γίνει», τόνισε ο πρύτανης.

Ο κ. Μπιλλίνης επισήμανε, ακόμη, ότι έως τώρα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η πρόσβαση στην περιοχή από τη Βόρεια Ελλάδα. «Οι φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα δεν μπορούν να φτάσουν παρά μόνο αν κάνουν το γύρο και πάνε από τα Γρεβενά», δήλωσε στο Πρακτορείο FM 104,9.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα αρχίσουν να λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες με εργασία εξ αποστάσεως. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει.

«Θα ελέγξουμε πρώτα ποια κτίρια δεν έχουν υποστεί ζημιές, ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν θα αρχίσει αν δεν διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του ιδρύματος», τόνισε ο κ. Μπιλλίνης και διευκρίνισε αναφορικά με την εξεταστική του Σεπτεμβρίου πως δεν πρόκειται να χαθεί.

«Θα δοθεί παράταση του εξαμήνου για όσο χρειαστεί», εξήγησε ο πρύτανης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη νερού, τα νεκρά ζώα που δεν έχουν περισυλλεγεί ακόμη. Ο κίνδυνος μολύνσεων είναι αρκετά σοβαρός.

Ο πρύτανης ο οποίος είναι και καθηγητής Κτηνιατρικής συστήνει «μεγάλη προσοχή στο νερό, οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να πίνουν μόνο εμφιαλωμένα νερά και να πλένουν συχνά τα χέρια τους χρησιμοποιώντας συχνά απολυμαντικά. Και υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος των κουνουπιών από τα λιμνάζοντα νερά».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις