Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Το χρονικό του μυστηρίου των 11 υπηρεσιακών όπλων που «έκαναν φτερά» από Αστυνομικό Τμήμα – Συνελήφθη αστυνομικός

Το χρονικό του μυστηρίου των 11 υπηρεσιακών όπλων που «έκαναν φτερά» από Αστυνομικό Τμήμα – Συνελήφθη αστυνομικός
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

Μυστήριο καλύπτει την «εξαφάνιση» 11 υπηρεσιακών όπλων από Αστυνομικό Τμήμα του κέντρου της Αθήνας, όπως προκύπτει από τα απόρρητα ενημερωτικά σημειώματα που αποκαλύπτει το newsit.gr.

Πιστόλια και περίστροφα «βούτηξε» από το Αστυνομικό Τμήμα του κέντρου της Αθήνας ο αρχιφύλακας-διαχειριστής των όπλων και τα πούλησε σε παραβατικούς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

Οι έρευνες του ειδικού κλιμακίου θα συνεχιστούν, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος διάθεσης και ο τελικός αποδέκτης των όπλων με τη χρήση ειδικών ανακριτικών πράξεων (άρση επικοινωνιών, εργαστηριακή εξέταση και ανάκτηση δεδομένων ψηφιακών μέσων, κλπ.).

Για την άκρως περίεργη και σοβαρή υπόθεση συνελήφθη συγκεκριμένα ο αρχιφύλακας για «Υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση, Παράβαση Καθήκοντος» σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» και του Ν. 3169/2003 «Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, εκπαίδευσή τους σε αυτά και άλλες διατάξεις».

Όλο το χρονικό

Σύμφωνα με τις αναφορές, «πρωινές ώρες της 17-01-2024, μετέβη οπλουργός του Τμήματος Διαχείρισης Υλικού Χρηματικού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών στο συγκεκριμένο Α.Τ. προκειμένου να προβεί σε τακτικό έλεγχο οπλισμού, κατά τη διενέργεια του οποίου, διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε όπλα χειρός, τα οποία είχε χρεωμένα ο αστυνομικός.

Στο σημείο μετέβη κλιμάκιο για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, απ’ όπου πράγματι προέκυψε ότι έλειπαν έντεκα πυροβόλα όπλα χειρός και συγκεκριμένα έξι υπηρεσιακά πιστόλια, τέσσερα υπηρεσιακά περίστροφα, καθώς και το ιδιωτικό ατομικό του περίστροφο.

Επίσης από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι ο αρχιφύλακας έχει οριστεί Διαχειριστής Χρηματικών Υποθέσεων, Οικονομικού και Υλικού και αποκλειστικός κάτοχος του κλειδιού στο χώρο φύλαξης του υπηρεσιακού οπλισμού και των λοιπών δημοσίων υλικών του Αστυνομικού Τμήματος.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των όπλων και των λοιπών δημοσίων υλικών, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για τα πυροβόλα όπλα με σειριακό αριθμό και στο άμεσο χρονικό διάστημα θα περατωθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος στο σύνολο των δημοσίων υλικών (πυρομαχικά, χειροπέδες, αστυνομικές ράβδους κλπ.).

Επισημαίνεται, ότι σε γενόμενο τακτικό έλεγχο της ιδίας Υπηρεσίας στις Αρχές Ιουλίου 2023, ουδεμία έλλειψη προέκυψε. Από τις διενεργηθείσες νομότυπες έρευνες της Υπηρεσίας μας σε τρεις οικίες του, στο γραφείο του, σε δύο οχήματα και κατά τη σωματική του έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 36 φυσίγγια, διαμετρήματος 9mm.
  • 5 φυσίγγια, διαμετρήματος 0.38 in.
  • 2 κυνηγητικές καραμπίνες, η άδεια κατοχής των οποίων είχε λήξει.
  • 1 υπηρεσιακό αλεξίσφαιρο γιλέκο.
  • Μία υπηρεσιακή αστυνομική ράβδος.
  • Μία τηλεφωνική συσκευή μάρκας SAMSUNG, προκειμένου να αποσταλεί στη Δ/νση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Διευκρινίζεται ότι τα φυσίγγια, το αλεξίσφαιρο γιλέκο και η αστυνομική ράβδος, κατείχοντο παράνομα, καθόσον αφενός δεν προέκυπτε η υπηρεσιακή χρέωση τέτοιων υλικών στο όνομά του, αφετέρου δικαιολογείτο η κατοχή άλλου διαμετρήματος φυσίγγια για το ιδιωτικό ατομικό του οπλισμό.

Κατά την εξέτασή του, ο συλληφθείς αστυνομικός αρχιφύλακας εξεταζόμενος προφορικά άλλοτε ανέφερε ότι τα ανωτέρω όπλα τα είχε μεταφέρει και φυλάσσονται στην πατρική του οικία σε περιοχή της Κορινθίας και άλλοτε ότι άγνωστος δράστης το μήνα Νοέμβριο του έτους 2023 τα αφαίρεσε από την κατοχή του κατά τον χρόνο επισκεπτόταν την ανωτέρω οικία, προκειμένου να πραγματοποιήσει άσκηση-σκοποβολή.

Απολογούμενος όμως τήρησε αρνητική στάση, χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση.

Κατόπιν των ανωτέρω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έπεφτε σε αντιφάσεις περί της τύχης των μη ανευρεθέντων όπλων, χρησιμοποιώντας διάφορους αβάσιμους ισχυρισμούς αναφορικά με την τελική κατάληξη του οπλισμού, εκτιμάται βάσιμα ότι τα έχει διαθέσει σε άγνωστους παραλήπτες».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις