Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Τώρα… μένουμε ασφαλείς – Ιδού όλα όσα αλλάζουν μετά την καραντίνα του κορονοϊού

μένουμε ασφαλείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έξι υφυπουργοί παρουσίασαν την Ελλάδα του… μένουμε ασφαλείς. Έτσι θα λειτουργούν σε λίγες μέρες σχολεία, καταστήματα, εκκλησίες, Δημόσιο και Μέσα Μεταφοράς. Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που έρχονται. Δείτε τα βίντεο με τις παρουσιάσεις.

Για σχεδόν δύο μήνες, το σύνθημα “μένουμε σπίτι” έγινε… η δεύτερη φύση μας. Απαγόρευση κυκλοφορίας, συναθροίσεων, έξοδος από το σπίτι με SMS. Όλα αυτά έφερε στην χώρα μας ο κορονοϊός και παρόλο που πια ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, τίποτε δεν θα είναι ίδιο. Το σύνθημα μετατρέπεται σε “μένουμε ασφαλείς” και θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε το εξής απλό.

Αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου, δεν επιστρέφουμε στην Ελλάδα του Φεβρουαρίου. “Εγκαινιάζουμε” μια νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα που ζει ακόμη με τον “αόρατο εχθρό”. Την Ελλάδα που μπορεί να του έβαλε όσο περισσότερο “φρένο” μπορούσε -και το έκανε καλύτερα από πολλές άλλες χώρες- αλλά που δεν απαλλάχθηκε από αυτόν. Γιατί αυτό θα συμβεί μονάχα όταν βρεθεί το εμβόλιο. Μέχρι τότε λοιπόν… μένουμε ασφαλείς.

Click4more: Τραπεζάκια έξω και παρέες μέχρι 4 άτομα – Έτσι θα λειτουργήσουν καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια

Η ζωή μας θα αλλάξει ριζικά. Οι περιορισμοί μετακίνησης αίρονται, θα πηγαίνουμε στις δουλειές μας, σε καταστήματα, θα μπαίνουμε στα μέσα μεταφοράς. Θα μπορούμε να αλλάζουμε νομό (σ.σ. όχι στις 04/05), να πηγαίνουμε Εκκλησία, τα παιδιά στα σχολεία (σ.σ. όχι όλα αμέσως), να αθλούμαστε σε ανοιχτούς χώρους. Όμως σε κάθε μας κίνηση θα χρειάζεται προσοχή. Οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης όχι μόνο διατηρούνται, αλλά επεκτείνονται, καθώς πλέον θα είναι και υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Το lockdown φεύγει, αλλά η “νέα καθημερινότητα”, όπως περιγράφηκε από τον πρωθυπουργό στο νέο του διάγγελμα στον ελληνικό λαό και αναλύθηκε περισσότερο από τους έξι αρμόδιους υφυπουργούς, έρχεται και θα πρέπει να μην επαναπαυθεί κανείς.

Πάμε να δούμε αναλυτικά… πώς θα ζούμε. Συνοπτικά:

  • Καταργείται το sms και η κυκλοφορία πλέον θα γίνεται ελεύθερα
  • Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα καταστήματα, νοσοκομεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαγνωστικά κέντρα κ.α.
  • Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία μόνο για την Γ Λυκείου και στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια.
  • Την 1η Ιουνίου και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.
  • Κλειστοί θα είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Οι εκκλησίες θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου για ατομική προσευχή και στις 17 Μαΐου για όλους τους πιστούς πάντα με μέτρα ασφαλείας.
  • Οι οργανωμένες παραλίες θα μείνουν κλειστές.

Και… πιο αναλυτικά.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου, όπως είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά.

Click4more: Λιβάνιος- Μόνον με ραντεβού η εξυπηρέτηση στο Δημόσιο – Αλλάζει το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων (video)

«Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη. Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι πρώτες… επιστροφές στις 4 Μαΐου – Τι θα γίνει με τα Μέσα Μεταφοράς, τα ΙΧ και τον δακτύλιο

Όπως προαναφέραμε, αίρονται οι περιορισμοί της κυκλοφορίας, πάντα με προσοχή. Θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, θα έχουμε ελεγχόμενη είσοδο στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση, αλλά και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Όπως είπε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος και απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ο έλεγχος της χρήσης μασκών και ο περιορισμός του συνωστισμού στις εισόδους των σταθμών, αποτελούν αρμοδιότητα ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον.

Click4more: Στις 12 το βράδυ… καληνύχτα – «Αυστηρή σύσταση» για περιορισμένη κυκλοφορία στον δρόμο

Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, θα διαμορφωθούν ως εξής:

– Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.
– Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
– Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα, 04/05/2020 θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ . Παράλληλα θα μπορούν όλα τα ΙΧ, ανεξαρτήτως μονού ή ζυγού αριθμού κυκλοφορίας να κινούνται στο κέντρο της Αθήνας καθώς ο δακτύλιος δεν θα ισχύσει και για τον μήνα Μάιο.

Μένουμε ασφαλείς επιστρέφοντας στην… νέα κανονικότητα σε επτά στάδια για καταστήματα και επιχειρήσεις

Πρώτο στάδιο στις 4 Μαΐου – Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλους τους… νέους κανόνες για τα κομμωτήρια). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Click4more: «Μπούγιο»… τέλος στα καταστήματα – Τόσοι πελάτες θα πρέπει να μπαίνουν και νέα ωράρια – Αναλυτικά όλες οι αλλαγές (video)

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από τη Δευτέρα 04/05/2020 επαναλειτουργούν από Δευτέρα τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία.

Δεύτερο στάδιο στις 11 Μαΐου

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Τρίτο στάδιο στις 18 Μαϊου

Στο τρίτο στάδιο στις 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Click4more: Εκκλησίες: Παράταση στο λουκέτο μέχρι… να ανοίξουν

Τέταρτο στάδιο όσο… μένουμε ασφαλείς, την 1η Ιουνίου

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι.

Την πρώτη ημέρα του Ιουνίου θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων κορονοϊού.

Πέμπτο, έκτο και έβδομο στάδιο σε… εκκρεμότητα όσο “μένουμε ασφαλείς”

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Click4more: Με μάσκα η νέα πραγματικότητα στη ζωή μας – Πού είναι υποχρεωτική

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν φορούν μάσκες

Τέλος, πρόστιμα έρχονται για όσους δεν φορούν μάσκες, όπου είναι υποχρεωτικό, μετά την άρση περιοριστικών μέτρων.

Click4more: Χαρδαλιάς: Η ατομική μας ευθύνη θα είναι η συνολική μας δύναμη – Εφαρμόζουμε τους κανόνες, μένουμε ασφαλείς (video)

Το πρόστιμο αναμένεται να αγγίζει τα 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα. Τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις, που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα αναμένονται να είναι αρκετά μεγάλα. Παράλληλα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένει το πρόστιμο παραβίασης της καραντίνας ύψους 5.000 ευρώ, όπως επίσης και το πρόστιμο 1.000 ευρώ για τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων.

Δείτε την εποχή του… μένουμε ασφαλείς οπτικοποιημένη

μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς μένουμε ασφαλείς

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις