Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τόσκας για την φωτιά στο Μάτι: Δεν έδινα εγώ τις επιχειρησιακές εντολές

Τόσκας για την φωτιά στο Μάτι: Δεν έδινα εγώ τις επιχειρησιακές εντολές

Με την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, αρμόδιου για τα θέματα προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

«Θα ήθελα πριν μπούμε στην ουσία και τα πραγματικά γεγονότα εκείνης της ημέρας θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου και τη συγγνώμη μου για τον κρατικό μηχανισμό διαχρονικά που δεν μπόρεσε να σταματήσει αυτή την τραγωδία. Υπήρχαν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και καιρικά και δημοσιονομικά, υπήρχε έλλειψη μέσων, υπήρχαν πολεοδομικά ζητήματα» τόνισε ο κ. Τόκσας ο οποίος δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων τόσο από την πρόεδρο του Δικαστηρίου όσο και από τον εισαγγελέα της έδρας για το τι ακριβώς έκανε εκείνη την ημέρα στο ΕΣΚΕ και ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του.

«Όταν στις 12 ενημερώθηκα για την Κινέττα και πήγα στο συντονιστικό κέντρο για να ενημερώνομαι. Ο καιρός ήταν αρχικά γύρω στα 5-6 μποφόρ όπως προέβλεπε το μετεωρολογικό δελτίο και ξαφνικά δε μπορούσαν να πετάξουν αεροπλάνα. Είχαμε δυο φωτιές μέσα στην Αττική, σε δυο άκρες της. Είχαμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους και υπήρχε τεράστια δυσκολία για τα εναέρια μέσα.

Στις 16.41 ενημερώθηκε η πυροσβεστική και στη συνέχεια με ενημέρωσαν για την πυρκαγιά. Εγώ δεν έδωσα επιχειρησιακές εντολές, παρά μόνο κάποιες προτροπές όπως «μεταφέρετε τα μέσα εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Πρόεδρος: Λέγατε εσείς που πρέπει να πάνε τα μέσα;
Μάρτυρας: Όχι. Έμπαιναν προτεραιότητες.
Πρόεδρος: Ποιος καθόριζε την προτεραιότητα;
Μάρτυρας: Την επιχειρησιακή ο διοικητής του ΕΣΚΕ, αλλά κάποιες προτεραιότητες βάζει η πολιτική ηγεσία. Ήμουν εκεί για αν χρειαζόταν να επικοινωνήσω με αλλά υπουργεία, να τους δώσω θάρρος. Δεν έκανα και δε μπορούσα να κάνω υποδείξεις στο ποιο μέσο θα πάει που. Ο κ. Φωστιέρης με ενημέρωνε για ότι ήταν διαθέσιμο εκείνη την ώρα και που θα πάει. Εγώ δε γνώριζα.

Μεγάλος μέρος των ερωτήσεων αναλώθηκε και στο ζήτημα της εκτροπής του ελικοπτέρου εκείνη την ημέρα στην πυρκαγιά της motor oil.  «Το έμαθα την επόμενη ημέρα και θύμωσα γιατί είχε δώσει εντολή όπως είπα για να παραπέμπουν σε εμένα αν δεχτούν επιχειρηματικές πιέσεις. Βέβαια αν με ρωτήσετε να έκαναν καλά με την εκτροπή, δεν το ξέρω γιατί είναι επιχειρησιακό θέμα».

Πρόεδρος: Την έγκριση για αυτά τα πράγματα ποιος την έδινε;
Μάρτυρας: Δεν ήμουν στο γραφείο του συντονιστή, ήμουν σε διπλανό. Μπήκα κάποιες φορές να δω πως πάει η κατάσταση.
Πρόεδρος: Από ποιον μάθατε για τη motor oil;
Μάρτυρας: Την επόμενη ημέρα αλλά δε θυμάμαι από ποιόν.
Πρόεδρος: Το θεωρήσατε παρέμβαση;
Μάρτυρας: Δε γνωρίζω αν ήταν σωστά τα επιχειρησιακά κριτήρια. Δε νομίζω ότι πιέστηκαν. Βρέθηκαν μπροστά σε μια κατάσταση.
Πρόεδρος: Θα το έκαναν έτσι κι αλλιώς ή πιέστηκαν από επιχειρηματία της χώρας; Αφού τους είχατε πει αυτό, γιατί δεν σας το είπαν; Υπάρχει ένα ερώτημα αν έγινε μια άδικη κατάχρηση. Αν ζήτησε κάτι ένας επιχειρηματίας και αυτό ήταν σε βάρος πολιτών.
Μάρτυρας: Δεν ξέρω γιατί δεν μου το είπαν. Δεν ξέρω αν ήταν για λόγους βιασύνης. Ο υπουργός δεν ενημερώνεται για όλα τα θέματα, μόνο για τα σημαντικά.
Πρόεδρος: Δεν ήταν σημαντικό;
Μάρτυρας: Αν βάλουμε το ενδεχόμενο πυρκαγιάς ενός διυλιστηρίου με μια φωτιά που ακόμα δεν είχε εξελιχθεί έτσι, δεν ξέρω ποιο ήταν το κριτήριο τους. Ρωτήστε τους…

Εισαγγελέας : Είχατε δώσει μία ρητή εντολή εάν κάποιος τους ενοχλήσει να τον παραπέμψουν σε εσάς και εκείνοι την παράκουσαν…
Μάρτυρας : Το θέμα δεν είναι αυτό, αν με παράκουσαν, αλλά εάν ήταν σωστό επιχειρησιακά.
Εισαγγελέας : Δεν θα έπρεπε να ζητήσετε τις παραιτήσεις όλων;
Μάρτυρας : Το θέμα των παραιτήσεων είναι άλλο θέμα. Εγώ είχα παραιτηθεί πρώτος. Είχαμε κατάσταση που είχαμε να λύσουμε πολλά πράγματα. Είχαμε το δυσάρεστο έργο αναγνώρισης θυμάτων,  το οποίο λύθηκε γρήγορα. Κοιτάξτε τι γίνεται τώρα στη Χαβάη.
Ακροατήριο : Δέκα ημέρες κάνατε!
Εισαγγελέας : Η εντολή αυτή για την εκτροπή του ελικοπτέρου, βασίστηκε στην προφορική ενημέρωση επιχειρηματία. Η ενημέρωση που δόθηκε επιχειρησιακά ήταν πως η φωτιά ήταν μάλλον ελεγχόμενη.
Μάρτυρας : Κακώς δεν με ενημέρωσαν για να το αντιμετωπίσω εγώ, σε άλλες περιπτώσεις τους έστελνα να πάμε εκεί που δεν πάει κανείς.
Εισαγγελέας : Υπάρχουν συνομιλίες που λέει ο κ. Φωστιέρης για «εντολή υπουργού». Όταν λέει θα πρέπει να ζητηθεί άδεια υπουργού; Με εντολή υπουργού, Τι σημαίνει ;
Μάρτυρας: Το λένε διότι τους είχα πει να θέσουν προτεραιότητες.

Εισαγγελέας : Ο κ.Τερζούδης λέει του ότι δίνατε εντολές. Λέει ψέματα;
Μάρτυρας : Ανακρίβειες. Ερχόταν είτε ο κ. Τερζούδης είτε ο κ. Φωστιέρης και με ενημέρωναν.
Εισαγγελέας : Είναι επιτρεπτό ο υπουργός να παρεμβαίνει επιχειρησιακά;
Μάρτυρας: Όταν τους είπα να μην σκορπίσουν τα επιχειρησιακά μέσα και να πάμε όλα στο Μάτι, είναι καλό ή κακό;

Η κατάθεση του κ. Τόσκα συνεχίζεται αύριο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις