Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τουρισμός mask-free και χωρίς ξενοδοχεία καραντίνας – Τι θα γίνει με την απομόνωση κρουσμάτων

Τουρισμός mask-free και χωρίς ξενοδοχεία καραντίνας – Τι θα γίνει με την απομόνωση κρουσμάτων

Η τουριστική περίοδος αρχίζει και πλέον χωρίς μάσκες ή άλλους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Εκτός από τις μάσκες, υπάρχει και κάτι άλλο που δεν υπάρχει: τα ξενοδοχεία καραντίνας!

Οι τουριστικοί πράκτορες δεν κρύβουν ότι ανησυχούν για το γεγονός πως ενόψει τουριστικής περιόδου, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ξενοδοχεία καραντίνας και το που θα απομονώνονται τυχόν κρούσματα κορονοϊού που θα εντοπιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν και πότε θα καταργήσουμε την απομόνωση των κρουσμάτων», απαντούν οι επιστήμονες.

Από χθες (01.06.2022) καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους (εξαίρεση πλοία, ταξί, νοσοκομεία, γηροκομεία κτλ) και άρα οι τουρίστες που θα βρεθούν στην Ελλάδα θα κυκλοφορούν άνετα και χωρίς κανένα περιορισμό σε αεροδρόμια, αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ και κρουαζιερόπλοια.

Αν και η Ελλάδα ήταν από τις πιο επιφυλακτικές χώρες στην Ευρώπη στην απελευθέρωση των μέτρων, ωστόσο τώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, οι επιστήμονες επέτρεψαν την κατάργηση σχεδόν όλων των περιορισμών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τους, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έδωσαν το «πράσινο φως» για την παραμονή των πολιτών χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους, αλλά φάνηκαν επιφυλακτικοί ακόμα να το επιτρέψουν στους κλειστούς χώρους των πλοίων, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου (λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρόλεϊ και ταξί).

Η κατάργηση ακόμη και στους χώρους αυτούς, ωστόσο, θα επανεξεταστεί, όσο προχωρά το καλοκαίρι.

Οι τουριστικοί πράκτορες, αν και δηλώνουν ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις -καθώς η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από όσα προσφέρουν στους επισκέπτες άλλοι τουριστικοί προορισμοί- δηλώνουν πως υπάρχει μια σημαντική παράλειψη: αυτή του καθορισμού ξενοδοχείων καραντίνας για όσους νοσήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

FedHATTA: «Η σεζόν ξεκίνησε χωρίς ξενοδοχεία καραντίνας»

Τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστούν ενδεχόμενα κρούσματα Covid αναζητούν τα τουριστικά γραφεία και οι πράκτορες, οι οποίοι υποδέχονται στις πύλες εισόδου της χώρας την πλειοψηφία των ταξιδιωτών και παραμένουν κοντά τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων και Πρακτόρων FedHATTA.

«Βρισκόμαστε μόλις στην έναρξη της υψηλής τουριστικής περιόδου και ήδη η Ομοσπονδία γίνεται αποδέκτης πληροφόρησης σχετικά με εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά, καθώς δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από την πολιτεία τα ξενοδοχεία τα οποία θα λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχε γίνει τις δύο προηγούμενες χρονιές της πανδημίας», αναφέρουν τα μέλη της Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Η χώρα μας ως εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός, δεν μπορεί να στοχεύει σε μεγάλους αριθμούς τουριστών και, ταυτόχρονα, εν μέσω της πανδημίας, να απαξιώνει τους επισκέπτες της που μπορεί να νοσήσουν. Είναι απάνθρωπο, φιλοξενούμενοι στη χώρα μας, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, να διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κατάλληλη δομή για τη φιλοξενία τους», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού έχουν ορίσει συγκεκριμένα καταλύματα και ιατρικές δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (συζητείται να ενταχθεί στον σχεδιασμό ίσως και η Κρήτη) προκειμένου να προωθούνται ταξιδιώτες, οι οποίοι θα τύχει να νοσήσουν από Covid-19 κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη χώρα μας.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κοινοποιηθεί ο κατάλογος αυτός στους τουριστικούς πράκτορες.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα καταργήσουμε την απομόνωση»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η καθυστέρηση στην κατάρτιση καταλόγου με καταλυμάτων καραντίνας οφείλεται στην διστακτικότητα επιστημόνων και υγειονομικών αρχών σχετικά με την κατάργηση ή όχι της απομόνωσης των θετικών περιστατικών.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν καταργήσει ήδη εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες τόσο την απομόνωση των κρουσμάτων, όσο και την καραντίνα των επαφών τους. Στην κατάργηση του κατ’ οίκον περιορισμού και απομόνωσης όσων νοσούν από κορονοϊό έχει προχωρήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο και η Βρετανία.

Έτσι, στις χώρες αυτές όσοι τουρίστες μολυνθούν και βρεθούν θετικοί, τους γίνεται απλώς σύσταση από τις υγειονομικές αρχές να χρησιμοποιούν την προστατευτική μάσκα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και στη συνέχεια να αναχωρούν για την πατρίδα τους.

Το θέμα αυτό, δεν έχει τεθεί ακόμα προς συζήτηση στην Ελλάδα, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με επιστήμονα που μίλησε στο iatropedia.gr μάλιστα, είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο στον τουρισμό, αλλά τη γενικότερη πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα μας στη διαχείριση των κρουσμάτων Covid-19 από δω και πέρα.

Η κατάργηση της απομόνωσης εντάσσεται, άλλωστε, στη μετάβαση του επιδημιολογικού σταδίου μιας χώρας, από την «πανδημία», στην «ενδημικότητα».

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε στην Ελλάδα εάν θα ισχύει η απομόνωση ή όχι. Αυτό είναι θέμα και σκέψη σοβαρή γιατί επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα. Γιατί αν καταργήσεις την απομόνωση, δεν θα την καταργήσεις μόνο για τους τουρίστες. Στην Ισπανία την κατάργησαν σε όλους. Γιατί το μέτρο επηρεάζει όλο τον πληθυσμό. Δεν λέμε γι’ αυτούς που έχουν συμπτώματα, γιατί αυτοί θα κάτσουν στο σπίτι τους από μόνοι τους να γίνουν καλά. Μιλάμε για το εάν θα καταργηθεί η απομόνωση για τους ασυμπτωματικούς. Θα το δούμε, αν όχι τώρα, λίγο αργότερα. Θα πάμε σε μια κατάσταση, όπως είναι με τη γρίπη», καταλήγει ο επιστήμονας.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις