Ελλάδα

Τραγική η κατάσταση με τα ναρκωτικά στην Αθήνα – Απογοητευτικά τα ευρήματα έκθεσης

Άμεση ανάγκη για παρεμβάσεις αντιμετώπισης για τα ναρκωτικά και τις συνέπειες τους στην υγεία και την ασφάλεια των χρηστών και των κατοίκων της Αθήνας, αναδεικνύει η έκθεση του προγράμματος “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV/HIV το 2018.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε χρήστες που κάνουν ναρκωτικά και τα αποτελέσματά του καταδεικνύουν την έκταση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας και την ανάγκη να αναληφθούν άμεσα πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με αυτά στοιχεία, το 79% των 1.000 ωφελούμενων του προγράμματος έχει εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C και το 17% ζει με τον ιό HIV. Η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος (82%) αναφέρει ότι έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ψυχοδραστικών ουσιών τον τελευταίο μήνα, με το 33% από αυτούς να δηλώνει ότι η ενδοφλέβια χρήση γινόταν σε καθημερινή βάση τον τελευταίο χρόνο.

Ακόμη το 26% κάνει ναρκωτικά με χρήση σύριγγας τους τελευταίους 12 μήνες, μία πρακτική που αποτελεί βασικό τρόπο μετάδοσης της ηπατίτιδας C και του HIV. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 22% είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα υποκατάστασης, ενώ μόνο το 43% αναφέρει ότι έχει λάβει δωρεάν σύριγγες τον τελευταίο χρόνο πριν την έρευνα.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, προβληματισμό προκαλεί η αλλαγή στη χρήση των παράνομων ουσιών, καθώς και η αυξημένη συχνότητα χρήσης σε σχέση με το 2012-2013 όταν καταγράφηκε επιδημία HIV λοίμωξης στον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Όσον αφορά τις κοινωνικές παραμέτρους της χρήσης, το 29% των ωφελούμενων από το πρόγραμμα είναι άστεγοι, το 72% δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, το 92% δεν εργάζεται και το 26% δεν διαθέτει ταυτότητα ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρήματα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ το 2013.

Τα στοιχεία της έκθεση για τα ναρκωτικά αποδεικνύουν πως οι υπηρεσίες πρόληψης και μείωσης βλάβης παραμένουν ανεπαρκείς, ενώ οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών επιδεινώνονται διαρκώς.

Αυτό τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV/HIV» (Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», καθώς και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή).

«Η πρόσφατη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικό και βίαιο τρόπο την ανάγκη άμεσων και δραστικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της χρήσης στο κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα με τις κατασταλτικές πολιτικές που εφαρμόζονται τις τελευταίες δεκαετίες με πενιχρά αποτελέσματα, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον χρήστη ως ισότιμο πολίτη και τη χρήση ως ασθένεια και να επικεντρωθούν στη μείωση βλάβης, με τη λειτουργία των χώρων ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, στη διανομή υγειονομικού υλικού (σύριγγες-προφυλακτικά) και στη δόμηση ενός συστήματος ολιστικής ιατρικής φροντίδας, πρόληψης, θεραπείας και υποστήριξης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πώς ξεκίνησε ο άγριος καβγάς στην Αχαρνών – Τα δύο μαχαίρια που είχε ο 70χρονος στο αυτοκίνητό του
Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο του 70χρονου εντοπίστηκαν δύο μαχαίρια, το ένα από αυτά που είχε συνολικό μήκος 20 εκατοστά, ενώ το δεύτερο βρέθηκε στο ντουλαπάκι του συνοδηγού
Πώς ξεκίνησε ο άγριος καβγάς στην Αχαρνών – Τα δύο μαχαίρια που είχε ο 70χρονος στο αυτοκίνητό του
Νέα έφοδος στις φυλακές Δομοκού από το ελληνικό FBI – Βρέθηκαν ξανά μαχαίρια και κινητά
Αν και η τελευταία έφοδος είχε γίνει μόλις πριν λίγα 24ωρα, οι κρατούμενοι πρόλαβαν να «εξοπλιστούν» με τα απαραίτητα - Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη δολοφονία του βαρυποινίτη
Νέα έφοδος στις φυλακές Δομοκού από το ελληνικό FBI – Βρέθηκαν ξανά μαχαίρια και κινητά
Ανανεώθηκε πριν 48 λεπτά
Η στιγμή που ο Μπραντ Πιτ επιβιβάζεται στο ιπτάμενο δελφίνι στην Ύδρα για τα γυρίσματα της ταινίας του
Μέσα στην ημέρα θα γυριστούν και άλλες σκηνές στο λιμάνι, μεταξύ των οποίων και μία συνάντηση του Μπραντ Πιτ με ψαράδες που ρίχνουν τα δίχτυα τους. Μετά την Ύδρα τα γυρίσματα θα συνεχιστούν και στη Νέα Μάκρη
Ο Μπραντ Πιτ στην Ύδρα
Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών οπλοφορούσε σε δίκη: «Ηταν σε εμφανές σημείο στη μέση του», λένε οι δικαστές
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν κρύβει την ανησυχία της για το περιστατικό αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για τις συνθήκες ασφαλείας στα δικαστήρια
Το Πρωτοδικείο Αθηνών