Ελλάδα

Τραγωδία με μετανάστες στο Αιγαίο: Ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα – Τουλάχιστον 15 νεκροί 

Μια διπλή τραγωδία σημειώθηκε στο Αιγαίο με θύματα για ακόμα μια φορά, πρόσφυγες – μετανάστες. Τουλάχιστον 15 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους ανατολικά της Λέσβου, ενώ πάνω από 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής στα Κύθηρα. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. 

Οι 15 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους ανατολικά της Λέσβου, επέβαιναν σε σκάφος που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα και όταν βυθίστηκε σε αυτό – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – περίπου 40 πρόσφυγες – μετανάστες. Μέχρι στιγμής διασώθηκαν εννιά άνθρωποι, ενώ τρεις εγκλωβίστηκαν σε βραχώδη, απόκρημνη περιοχή.

Tο σκάφος που βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα ανατολικά της Λέσβου επέβαιναν μόνο γυναίκες. Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε αυτές συμμετέχουν δυνάμεις του Λιμενικού, της Πυροσβεστική, του Στρατού και της Αστυνομία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, που μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) κάποιες από τις γυναίκες που διασώθηκαν εντοπίστηκαν σε σπηλιά. Είπε μάλιστα ότι οι άνδρες του Λιμενικού βουτούσαν με τα ρούχα στη θάλασσα καθώς φοβόντουσαν ότι υπάρχουν και παιδιά. 

Στην επιχείρηση συνδράμουν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ένα super puma, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ. 

Δείτε βίντεο:

80 μετανάστες διασώθηκαν στην περιοχή Διακόφτι Κυθήρων

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022) και στα Κύθηρα, μετά την βύθιση σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες – μετανάστες. Το σκάφος με τους περίπου 95 επιβαίνοντες προσέκρουσε και βυθίστηκε σε μια απόκρημνη θαλάσσια περιοχή, στο Διακόφτι. 

Οι περισσότεροι επιβαίνοντες του σκάφους που βυθίστηκε στα Κύθηρα, όπως είπε το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού στο Πρώτο Πρόγραμμα, ήταν άντρες. Η επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό αγνοουμένων πραγματοποιείται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 ως 10 μποφόρ. 

Κάτοικος του νησιού μίλησε το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) στο OPEN και όπως είπε υπάρχουν νεκροί. «Τους βλέπαμε να πνίγονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης, σημειώνοντας ότι το σκάφος έπεσε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο στην περιοχή. 

Οι εικόνες με τους πρόσφυγες – μετανάστες στα Κύθηρα είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Οι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα βράχια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην τους τραβήξει η θάλασσα. 

Δείτε βίντεο:

Στο σημείο των ερευνών βρίσκονται επίσης παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=97uOxhKlMMA

Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Δείτε βίντεο:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ελεύθερος ο 53χρονος οδηγός αστικού λεωφορείου που αγνόησε τα σήματα και παρέσυρε μπάρες σε σιδηροδρομική διάβαση στην Θεσσαλονίκη
Ο οδηγός κατέθεσε ότι δεν έκανε κάτι παράνομο, τονίζοντας ότι τα ηχητικά σήματα τον βρήκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και λόγω του μήκους του λεωφορείου δεν πρόλαβε να περάσει
Τρένο
Η στιγμή του τροχαίου στον Κολωνό - Μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα
Στο πρώτο εκπνεόμενο αλκοτέστ που της έγινε από τους άνδρες της Τροχαίας, βρέθηκε θετική στην κατανάλωση αλκοόλ σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του πλημμελήματος
Τροχαίο στον Κολωνό
11
Τα επίσημα αιτήματα των αγροτών στα οποία η κυβέρνηση απαντά με διπλό κάλεσμα για διάλογο - Η αντίθεσή τους να περάσουν αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, απέστειλαν το απόγευμα της Κυριακής (14/12/25) τη λίστα των διεκδικήσεών τους προς την κυβέρνηση
ΦΩΤΟ EUROKINISSI 193