Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Τραμπουκισμοί στην ΑΣΟΕΕ! Έδειραν ΑμΕΑ κι άλλα δυο άτομα γιατί… δεν τους άρεσε η εκδήλωση

ΑΣΟΕΕ
Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κρανοφόροι με ρόπαλα στα χέρια μπήκαν την περασμένη Τετάρτη (11.10.2017) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), έδειραν τρεις ανθρώπους και ακύρωσαν εκδήλωση.

Σάλος έχει ξεσπάσει από τα όσα έγιναν την περασμένη Τετάρτη στην ΑΣΟΕΕ. Το περιστατικό σημειώθηκε σε εκδήλωση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διοικείται από φοιτητές, AIESEC. Οι κρανοφόροι με τα ρόπαλα έδειραν δυο μέλη της οργάνωσης, ο ένας εκ των οποίων ΑμΕΑ καθώς και μια 20χρονη φοιτήτρια.

Το περιστατικό βίας ήρθε στο φως μέσα από τη μαρτυρία του μέλους της AIESEC, ενός από τα οποία δέχτηκαν την επίθεση. Ο εθελοντής, άνθρωπος με αναπνευστική ανεπάρκεια, δέχτηκε επίθεση γιατί πέταξε φυλλάδιο που του έδωσαν.

Επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας δέχτηκαν, εκτός από τον εθελοντή με αναπηρία, ακόμη ένα μέλος της αλλά και μια 20χρονη φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

«Πάρτε τα πράγματά σας μην τα σπάσουμε»

Την περασμένη Τετάρτη οργανώθηκε στην ΑΣΟΕΕ η εκδήλωση της AIESEC “Youth Leadership Movement Event”. Προσκεκλημένοι ήταν περίπου 300 άνθρωποι.

Περίπου στις 10:00 μπήκαν στην αίθουσα 20-30 άτομα, κρατώντας πανό και κράνη. Απαίτησαν από τους διοργανωτές και τους προσκεκλημένους να φύγουν. «Η εκδήλωση ακυρώνεται», είπαν, αναφέρει η εταιρία.

«Μας είπαν πως δεν θα πειράξουν κανέναν και να πάρουμε τα πράγματά μας για να μην τα σπάσουν. Αμέσως όμως, ξεκίνησαν να βάφουν τους τοίχους του ΟΠΑ με συνθήματα κατά της AIESEC και της κοινωνικής προσφοράς καθώς και να εξυβρίζουν φοιτητές. Δύο συνεργάτες της AIESEC, ένας εκ των οποίων ΑμΕΑ και ο άλλος απόφοιτος του ΟΠΑ, προσκεκλημένοι της εκδήλωσης, έπεσαν θύματα σωματικής βίας. Θύμα σωματικής βίας έπεσε και μια 20χρονη φοιτήτρια του ΟΠΑ, μέλος της AIESEC», τονίζεται στην ανακοίνωση (Όλο το κείμενο, εδώ).

Η μαρτυρία θύματος της επίθεσης

Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσα από τη μαρτυρία του εθελοντή που ήταν ένα από τα θύματα της τραμπούκικης επίθεσης. Είναι άνθρωπος με αναπηρία. Είναι επίσης φοιτητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

«Εχθές (σ.σ. την Τετάρτη) “άρπαξα” τις γενέθλιες σφαλιάρες μου εντός του κτιρίου της ΑΣΟΕΕ ενώ βγήκα “σηκωτός” από καμιά 20αριά άτομα. Φυσικά όταν βρίσκεσαι σε αναπνευστική ανεπάρκεια με 80% αναπηρία και μετά βίας κρατιέσαι στα πόδια σου, το λες και αίσιο τέλος. Κάποιοι άλλοι φοιτητές φύγαν με ματωμένες μύτες. Το έγκλημα μου; Απαξίωσα ένα “αγωνιστικό” φυλλάδιο», ανέφερε σε κείμενο που δημοσίευσε η Lifo.

Δεν ήταν ο μόνος που δέχτηκε επίθεση. Όπως αναφέρει, είδε κι άλλους φοιτητές να έχουν δεχτεί επίθεση και να έχουν “ανοίξει” οι μύτες τους.

Ο άνθρωπος αυτός προσκλήθηκε από την AIESEC στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου στην ΑΣΟΕΕ για να παρουσιάσει σε νέους φοιτητές, ένα εμπειρικό παράδειγμα ενδυνάμωσης μιας ευπαθούς ομάδας.

Όπως ανέφερε, πριν μπει στο προαύλιο του πανεπιστημίου, η οργανωτική επιτροπή τον είχε προειδοποιήσει ότι μάλλον η εκδήλωση θα ακυρωνόταν. Αιτία, η απειλή επεισοδίων. Περιγράφει πως στην αυλή ήταν παντού διάσπαρτα φυλλάδια που έγραφαν “διάολο ο εθελοντισμός, στο διάολο και η καριέρα”. Στην είσοδο, ήταν κρεμασμένο ένα πανό που έγραφε: “άμα ξαναέρθει η AIESEC θα φύγει με σφαλιάρες”.

«Με βούτηξαν από τον γιακά»

«Ανεβαίνοντας την σκάλα οι σφύξεις ανεβαίνουν και ζαλίζομαι. Στην κατάστασή μου το να ανεβείς 10 σκαλιά με την μία είναι άθλος και χρειάζεσαι ολόκληρο 5λεπτο να συνέλθεις. Δεν κάνω στάση όμως για να μην φαίνομαι σαν ανήμπορος παππούς. Στο πλατύσκαλο μοιράζουν φυλλάδια, όπως συνηθίζεται. Το παίρνω από ευγένεια, όπως κάνω πάντα και διαβάζω διαγώνια τον τίτλο: “5+1 λόγοι να μην πας AIESEC”. Δεν με ενδιαφέρει και το πετάω. Η αρχή του εγκλήματος μόλις τελέστηκε.    

Αστραπιαία με βουτάν από τον γιακά οι δύο που μοιράζουν το φυλλάδιο καθώς τους έχω “προσβάλλει”, ενώ την ίδια στιγμή ένας όχλος 15-20 ατόμων συγκεντρώνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Συνειδητοποιώ πως οι διάφοροι παρευρισκόμενοι δεν ήταν απλά κάποιοι φοιτητές, αλλά οργανωμένη ομάδα επί τούτου. Μπροστά στην αιφνίδια και απειλητική τους διάθεση, αδυνατώ να δώσω εξηγήσεις καθώς είμαι λαχανιασμένος και ενστικτωδώς βγάζω κινητό και πατάω κάμερα live streaming. Η μόνη προστασία που διαθέτω, καθώς δεν είμαι ικανός ούτε να τρέξω. Μέτα βίας στέκομαι όρθιος και παίρνω βαθιές ανάσες. Το έχω ξανακάνει όταν μου επιτέθηκε ταξιτζής. Όταν είσαι ανήμπορος πρέπει να βρείς εναλλακτικούς τρόπους προστασίας. Ο αιφνιδιασμός δεν μου επιτρέπει ούτε 1 δευτερόλεπτο να την ανοίξω.

«Ποιος είσαι που πετάς το φυλλάδιο;»

(…) Με φωνές και άγριες διαθέσεις από μια μανιασμένη μάζα 15-20 ατόμων ξεκινάνε χαστούκια. Το κινητό είναι το στοιχείο του εγκλήματος και ήδη το έχουν πάρει. “Ποιος είσαι εσύ που πετάς το φυλλάδιο”, “Ρουφιάνε”, “φέρε το κινητό” (που το έχουν πάρει ήδη), “σεξιστή”. Προσπαθώ να ψελλίσω λογικές απαντήσεις, αλλά ο κάθε ένας έχει διαφορετικό λόγο να κάνει επίθεση.

(…) Ρωτάω τους “μπροστάρηδες” αν με ξέρουν, αν υπάρχει λόγος – οπότε η απάντηση τους είναι απλή. “Εσύ μας ξέρεις;”, “Εμείς κάνουμε κουμάντο και φεύγεις τώρα”. Αρνούμαι να φύγω και με όλη μου τη δύναμη φωνάζω “πείτε μου πόσοι είστε”! Προσπαθώ να αναχαιτίσω μια μάζα – όχλο αναδεικνύοντας ότι είμαι μόνος, ότι δεν έχουν να απειληθούν από τίποτα και ότι είναι σε απόλυτη θέση ισχύος αλλά και άνανδροι ταυτόχρονα.

Είκοσι άτομα με έναν, και χωρίς να γνωρίζουν την αδυναμία μου για οποιαδήποτε αντίδραση λόγω της αναπηρίας μου. Προλαβαίνω και μιλάω σε έναν που φαίνεται λογικός και του εξηγώ ότι είμαι με αναπνευστική ανεπάρκεια και προσπαθεί πιο “πολιτισμένα” να με σύρει έξω, όσο “αρπάζω αδέσποτες” από φρεσκοεισερχόμενους στο γενικευμένο μπάχαλο».

«Η Πρυτανεία μου ζήτησε να φύγω»

«Ο θυρωρός προσπαθεί να μου εξηγήσει ότι πρέπει να φύγω και του ζητώ να ενημερώσει την πρυτανεία καθώς πρόκειται για εκδήλωση με υποστήριξη του Πανεπιστημίου και ότι προσωπικά δεν έχω κάνει κάτι για να φύγω. “Από την πρυτανεία είμαι και σου ζητάω να φύγεις για να μην γίνουν χειρότερα” η απάντηση που πήρα μέσα σε φωνές και σπρωξίματα.  

Στην πόρτα εξόδου, τρώω άλλη μια από έναν 2μετρο και σταματώ. Όση δύναμη έχω του φωνάζω “αν νιώθεις καλύτερα και δυνατός δώσε μια ακόμη”. Το ξανασκέφτηκε και δεν προχώρησε. (…)  Οι πιο ψύχραιμοι, αφού με έχουν πετάξει στον δρόμο και εκτός “περιοχής κυριαρχίας” τους, με συμβουλεύουν να μην ξαναπατήσω, αλλιώς θα τις “φάω” χειρότερα.

Την ιστορία την έχω ξαναζήσει στην αρχιτεκτονική που το είχα αναφέρει και στη σύγκλητο αλλά προτίμησα να μην δώσω συνέχεια».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις