Ελλάδα

Τρεις συλλήψεις για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που μπέρδευε τις Αρχές

To κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Κατά τη διάρκεια ειδικής αστυνομικής επιχείρησης που έγινε στις περιοχές των Πατησίων και του Αγίου Παντελεήμονα, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 33, 41 και 42 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από τη χώρα, πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι αρχικά συμφωνούσαν με τους υποψήφιους για παράνομη προώθηση μετανάστες σχετικά με τη χώρα στην οποία επιθυμούσαν να μεταβούν, με τις τιμές να κυμαίνονται από 4.500 έως 6.000 ευρώ.

Στη συνέχεια και αφού εξασφάλιζαν την καταβολή των χρημάτων μέσω του άτυπου συστήματος μεταφοράς χρημάτων (HAWALA), λάμβαναν φωτογραφίες του υπό προώθηση αλλοδαπού και αμέσως μετά αναζητούσαν ταξιδιωτικό έγγραφο, του οποίου ο νόμιμος κάτοχος προσομοιάζει με αυτόν. Σε περίπτωση που δεν ήταν εφικτή η ανεύρεση εγγράφου με την προαναφερόμενη πρακτική, το κύκλωμα έφτιαχνε «κατά παραγγελία» πλαστό έγγραφο για τον ενδιαφερόμενο, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του.

Αμέσως μετά, οι κατηγορούμενοι παρέδιδαν στους αλλοδαπούς τα αντίστοιχα αεροπορικά εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης, όλα με τα πραγματικά στοιχεία του νομίμου κατόχου του διαβατηρίου με το οποίο τους είχαν εφοδιάσει.

Έτσι μπέρδευαν τις Αρχές

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας του κυκλώματος ήταν το γεγονός ότι εφοδίαζε κατά περίπτωση τους μετανάστες με δύο ειδών διαφορετικά ταξιδιωτικά έγγραφα που έφεραν ίδια φωτογραφία, αλλά διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας. Τα έγγραφα αυτά τα χρησιμοποιούσαν με σκοπό να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό της διαδρομής του αλλοδαπού μέχρι τη χώρα τελικού προορισμού. 

Για την πλήρη αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος, διερευνώνται 6 υποθέσεις όπου φέρεται πως διοργάνωσαν την παράνομη προώθηση συνολικά 12 μεταναστών.

Από τις αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 ελληνικά δελτία ταυτότητας, 17 δελτία ταυτοτήτων, 9 διαβατήρια και 2 άδειες διαμονής ευρωπαϊκών χωρών, πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων και αεροπορικών καρτών επιβίβασης, καθώς και 4 κινητά τηλέφωνα.

Σημειώνεται, ότι τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι τρίτων προσώπων και έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα ή απολεσθέντα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γρίπη: Ρινικό εμβόλιο για παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Το νέο ρινικό εμβόλιο χορηγείται με πιο «φιλικό» τρόπο για τα παιδιά και συγκεκριμένα με σπρέι που ψεκάζεται στη μύτη, γεγονός που αναμένεται να το κάνει πιο αποδεκτό από τα μικρά παιδιά
Φωτογραφία istock
Αδιανόητο περιστατικό στη Βοιωτία - Διευθύντρια σε ΚΕΠ έθαψε σε στάβλο την μητέρα της για να παίρνει την συνταξή της
Το φρικτό γεγονός έγινε το καλοκαίρι του 2023 και από τότε η γυναίκα αυτή δεν εμφανιζόταν πουθενά στο χωριό - Η 62χρονη παρουσίασε στις αρχές μια ηλικιωμένη με άνοια ως μητέρα της
Το σημείο που είχε θάψει η 62χρονη την ηλικιωμένη μητέρα της
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
103
Πρόστιμο 270.000 ευρώ και 5 μήνες φυλάκιση σε συνταξιούχο με τη βούλα του ΣτΕ – Είχε σκοτώσει με τσάπα 8 κουτάβια
Το Συμβούλιο Επικρατείας με την απόφασή του έκρινε ότι δεν παραβιάζονται οι συνταγματικοί κανόνες και μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα πρόστιμο και ποινή φυλάκισης
Κουτάβια 10