Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τρομοκρατημένοι οι Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας: «Ακούμε συνέχεια εκρήξεις και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε»

Τρομοκρατημένοι οι Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας: «Ακούμε συνέχεια εκρήξεις και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε»
Κόσμος περνάει τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας - ΦΩΤΟ REUTERS

Τις δραματικές στιγμές που βιώνουν από τις πέντε σήμερα το πρωί, περιγράφουν στο newsit.gr οι Έλληνες ομογενείς που διαμένουν στην περιοχή της Ντόνασκ της Ουκρανίας, όπου έχουν εισβάλει τα ρωσικά στρατεύματα. 

Πανικός, αγωνία, τρόμος και αβεβαιότητα συνθέτουν το παζλ της εφιαλτικής κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας. Σχεδόν 120.000 ομογενείς διαμένουν στην Μαριούπολη αλλά και σε χωρία που την περικλείουν και βρίσκονται κοντά στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Από νωρίς σήμερα το πρωί όπου τα ρωσικά τεθωρακισμένα άρχισαν να προελαύνουν στο Ουκρανίκο έδαφος, οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, ακούν συνεχώς εκρήξεις, ενώ σπεύδουν στα καταφύγια και στα υπόγεια των σπιτιών τους για να προστατευτούν.  

Η πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Ζορμπάς, Αλεξάνδρα Σαιτάν που μένει στο Κίεβο αναφέρει στο newsit.gr, ότι από το πρωί οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τα αεροδρόμια της Ουκρανική πρωτεύουσας, ενώ ο αδερφός της Νικολάι είναι κρυμμένος σε το υπόγειο του σπιτιού του. «Ο Νικολάι μένει στο χωριό Μπούγας που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα μακριά από την γραμμή των συνόρων. Κάθεται από το πρωί τρομαγμένος στο υπόγειο του σπιτιού του γιατί πέφτουν ρουκέτες και από τις δύο πλευρές. Κόβουν το ρεύμα κάθε δύο λεπτά και δεν ξέρει τι να κάνει. Να φύγει αλλά να πάει που; Τα έχουν κλείσει όλα και φοβάται».  

Η Ναταλί Παπακίτσα, πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου του χωριού Σαρτάνα που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη, βρίσκεται σε απόγνωση. «Ακούγαμε εκρήξεις όλη τη νύχτα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Άλλοι φεύγουν και άλλοι μένουν. Δεν έχουν φύγει ακόμα τα παιδάκια, έκλεισαν τα σύνορα πια. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε», λέει η  Ναταλί Παπακίτσα.   

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στο χωρίο Μαλονγιανισόλ της περιφέρειας Ντονέτσκ. Η Βαλεντίνα Τενίρ, ομογενής και διευθύντρια του σχολείου λέει στο newsit.gr ότι «τώρα είμαστε ήσυχα, το πρωί ακούστηκαν εκρήξεις και σειρήνες πολέμου. Τώρα δεν κάνουμε τίποτα. Είμαστε μέσα στο σπίτι».  

Από την πλευρά του ο ομογενής Κονσταντίν Νοβοσίλνι που είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αδελφότητας “Ενότητα” στο Κιέβο, μιλάει στο newsit.gr για την κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο.

«Είμαστε όλοι σε πανικό. Τα ξημερώματα κατά τις  πέντε ήχησαν οι σειρήνες και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Θέλουν όλοι να φύγουν. Είναι τόσα πολλά αυτοκίνητα που περιμένουν να φύγουν αλλά δεν ξέρουν που να πάνε. Κάποιοι κάτοικοι εδώ λένε να μείνουν για κανά δυο ημέρες στην Ουκρανία και μετά να φύγουν» λέει στο newsit.gr o αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αδελφότητας «Ενότητα» και καταλήγοντας συμπληρώνει:

«Εγώ δεν μπορώ να βγω έτσι κι αλλιώς γιατί δεν έχω βενζίνη και πήγα να βάλω αλλά είχε τεράστια ουρά και οι άνθρωποι περιμένουν έως και αυτή την ώρα και δεν ξέρω αν θα έχει και καύσιμα πιο μετά το βενζινάδικο. Ούτε φωτογραφίες δεν μπορούσαμε να βγάλουμε γιατί Ουκρανοί στρατιώτες μας έλεγαν να μην ανεβάσουμε τίποτα στα κοινωνικά δίκτυα γιατί θα τα βλέπουν όλα οι Ρώσοι και θα κάνουν κάποιο κακό. Δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι έχει γίνει. Κανείς δεν μας έχει πει τίποτα».  

Θανάσης Γερασιμίδης – Αννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις