Τροχαία: Σε αστικά κέντρα το 40% των ατυχημάτων – Κύριοι υπεύθυνοι… οι άντρες

Σχεδόν το 40% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα είναι σε αστικές περιοχές. Από το σύνολο των θανάτων οι επιβάτες των αυτοκινήτων (οδηγοί και επιβάτες) αντιπροσωπεύουν το 45%, ενώ οι χρήστες δικύκλων αντιπροσωπεύουν το 26% και οι πεζοί το 21%.

Τα δυστυχήματα στις αστικές περιοχές διαφέρουν ως προς τον χαρακτήρα από τα δυστυχήματα στις αγροτικές οδούς και τους αυτοκινητόδρομους. Εντός των αστικών περιοχών, οι πεζοί (και όχι οι επιβάτες οχημάτων) αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων. Έτσι σχεδόν το 40% των νεκρών είναι πεζοί, το 12% είναι ποδηλάτες και το 18% είναι χρήστες μηχανοκίνητων δικύκλων. Αυτό σημαίνει ότι το 70% των συνολικών θανάτων σε αστικές περιοχές είναι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου. Εκτός αστικών περιοχών, το ποσοστό αυτό είναι 32%.

Κύρια ευθύνη οι άντρες!

Σε όλη την ΕΕ οι άνδρες ευθύνονται για τρεις στους τέσσερις θανάτους (76%) στους δρόμους. Το μοτίβο είναι ομοιογενές μεταξύ των κρατών-μελών και δεν έχει μεταβληθεί πολύ από το 2010. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τα στοιχεία της οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 20 άτομα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων έχασαν τη ζωή τους σε αστικές οδούς το 2018 στη Γηραιά Ήπειρο.

Το ποσοστό διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, με τις βόρειες και δυτικές χώρες να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ ως προς τους θανάτους σε αστικά κέντρα, ενώ στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία τα περισσότερα άτομα σκοτώθηκαν σε αστικές περιοχές από ό,τι στις αγροτικές οδούς.

Υπενθυμίζεται, ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον περασμένο Ιανουάριο- τα περισσότερα οδηγικά τροχαία σημειώθηκαν στην Αττική σε ποσοστό 55,5 και ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία με 21,7%, η Δυτική Ελλάδα με 4,7%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 4,1% και η Πελοπόννησος με 3%. Ωστόσο, περισσότερους νεκρούς είχαμε στην Κεντρική Μακεδονία σε ποσοστό 22,4% και ακολούθησαν η Αττική με 18,4%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Στερεά Ελλάδα με 10,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής – Τι περιλαμβάνει

Κορονοϊός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής – Τι περιλαμβάνει

Στόχος του σχεδίου είναι να αντέξουν τα νοσοκομεία το σφυροκόπημα του κορονοϊού. Θα μεταφέρονται ασθενείς και εκτός Αττικής. Πότε θα χτιστεί η πολυπόθητη ανοσία από τον εμβολιασμό. Πάνω από το όριο ο δείκτης θετικότητας.
Κορονοϊός: Πάνω από 4.000 rapid test το Σαββατοκύριακο – Πόσα ήταν θετικά

Κορονοϊός: Πάνω από 4.000 rapid test το Σαββατοκύριακο – Πόσα ήταν θετικά

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο, 27 και 28 Φεβρουαρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) για ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Πότε και πώς μπορούν να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία – Τι απαντά ο Μόσιαλος

Κορονοϊός: Πότε και πώς μπορούν να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία – Τι απαντά ο Μόσιαλος

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν λιανεμπόριο και σχολεία, μίλησε το βράδυ της ... Διαβάστε περισσότερα
Σπύρος Μπιμπίλας: Καταγγελίες έρχονται καθημερινά στο ΣΕΗ – «Υπάρχει ακόμα φόβος» (vid)

Σπύρος Μπιμπίλας: Καταγγελίες έρχονται καθημερινά στο ΣΕΗ – «Υπάρχει ακόμα φόβος» (vid)

Με αμείωτο ρυθμό φαίνεται πως συνεχίζονται οι καταγγελίες για ψυχολογική, σωματική ή ακόμα και σεξουαλική βία στον χώρο του θεάτρου. Μιλώντας στο MEGA το βράδυ ... Διαβάστε περισσότερα