Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Τσακρής για lockdown: Ανησυχώ – Αν ξεφύγει η κατάσταση δύσκολα τη «γυρίζεις»

Τσακρής για lockdown: Ανησυχώ – Αν ξεφύγει η κατάσταση δύσκολα τη «γυρίζεις»

“Το θέμα είναι η τάση που διαμορφώνεται και δείχνει ότι υπάρχει ήδη σχετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, που αν δεν πάρουμε τα μέτρα σωστά, μπορεί να έχουμε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια”.

Αυτό είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Τσακρής, τονίζοντας με νόημα ότι “εάν ξεφύγει η κατάσταση, το είδαμε και στην Πορτογαλία προηγουμένως, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ισπανία, είναι μετά πολύ δύσκολο να την γυρίσεις την κατάσταση”. 

Άνοιγμα Γυμνασίων

Σύμφωνα με τον κύριο Τσάκρη, έχει σημασία πώς ανοίγει κάτι, χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση, πιστή εφαρμογή πρωτοκόλλων, συντονισμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι και πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τεστ πριν πάνε στο σχολείο αλλά πρέπει να υπάρχουν οργανωμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να έχουμε τον έλεγχο του τι γίνεται στις σχολικές μονάδες. Με το παραμικρό σύμπτωμα να μένουν στο σπίτι τα παιδιά. Και να υπάρχουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι που είναι σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση της σωστής επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων» διευκρίνισε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση γιατί αυτό δεν ισχύει και για τα λύκεια, ο κύριος Τσακρής απάντησε: 

 «Σύμφωνα με τις μελέτες μέχρι τα 12 έτη η μεταδοτικότητα είναι μικρή, σιγά σιγά κατόπιν αρχίζει και αυξάνει, και στα παιδιά του λυκείου είναι πολύ παρόμοια με των ενηλίκων». Μόνο τα γυμνάσια είναι ανοιχτά σε αυτή τη φάση για τις ‘’κόκκινες’’ περιοχές πρόσθεσε. 

Βρετανική μετάλλαξη: Το ίδιο επιθετική σε παιδιά και ενήλικες

Διευκρίνισε ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι επιθετική τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες σύμφωνα με βρετανικές μελέτες. Γενικότερα βέβαια θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεταλλάξεις… 

“Αν δούμε ότι υπάρχουν αυξητικές τάσεις και στις νοσηλείες, και στις ανάγκες μηχανικής υποστήριξης, που είναι αντικειμενικοί δείκτες, που δείχνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πιο εντατικά” αποσαφήνισε ο καθηγητής.

«Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι, πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι και μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί με υψηλό ποσοστό πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί… Πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο έχοντας εμβολιάσει ένα υψηλό ποσοστό πληθυσμού, θα έχουμε εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στην επιδημία» πρόσθεσε.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις