Ελλάδα

Τσέχοι κατά της Ελλάδας για δύο σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών

Περίπου 150 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Πράγα μπροστά από την ελληνική πρεσβεία, ζητώντας την απελευθέρωση δύο Τσέχων σχεδιαστών βιντεοπαιχνιδιών που συνελήφθησαν στην Ελλάδα πριν από δύο μήνες με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι Μάρτιν Πέζλαρ και Ιβάν Μπούχτα, που ειδικεύονται στον σχεδιασμό στρατιωτικών βιντεοπαιχνιδιών συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Λήμνο με κάμερες που περιείχαν βίντεο από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αν κριθούν ένοχοι, οι δυο πληροφορικάριοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 20 ετών.

Στην Πράγα, οι διαδηλωτές προέτρεψαν την Αθήνα να επιτρέψει “στα αγόρια να επιστρέψουν σπίτι”. Υπέβαλαν επίσης στους υπαλλήλους της πρεσβείας αίτημα με 21.000 υπογραφές για την απελευθέρωσή τους.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας κ. Πετρ Νέτσας ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά “να εξασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν προσοχή στο θέμα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση” που θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους άσκησε επίσης πίεση στον Έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια.

Μετά τη σύλληψή τους, οι δύο Τσέχοι είχαν πει στην ελληνική αστυνομία ότι σχεδιάζουν το “Arma 3”, ένα φουτουριστικό βιντεοπαιχνίδι βολών και μάχης (shoot them up) που θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος και του οποίου η δράση λαμβάνει χώρα στα νησιά της Λήμνου και του Άη Στράτη, που διαθέτουν και τα δύο μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο εργοδότης τους, η εταιρεία Bohemia Interactive Studio, διαβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες ήταν σε διακοπές στην Ελλάδα και επέμεινε στο γεγονός ότι αυτά τα παιχνίδια βασίζονται σε πληροφορίες “διαθέσιμες στο κοινό”.

Πολλές εκδόσεις του βιντεοπαιχνιδιού βολών και δράσης “Arma 2” έχουν κυκλοφορήσει από το 2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λήμνος: Φωτογράφιζαν στρατόπεδα για στρατιωτικό παιχνίδι!
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ακόμα και πισώπλατα μαχαίρωνε ο 27χρονος την Πηνελόπη στην Ηγουμενίτσα - Κοιμόταν για ώρες ο δράστης μετά το φονικό
Ο 27χρονος είχε απασχολήσει τις αρχές για οπαδική βία και μικροκλοπές - Γιατί τα οικονομικά κίνητρα που ο ίδιος ισχυρίστηκε δεν πείθουν τις αστυνομικές αρχές - Απολογείται την Πέμπτη
25χρονη Πηνελόπη
Τα δύο ραντεβού του Μαζωνάκη για πλασμαφαίρεση και τα sms μεταξύ της γιατρού και υπνοθεραπευτή - «Σε πήρα στον λαιμό μου»
Ο τραγουδιστής είχε προγραμματίσει να κάνει δύο πλασμαφαιρέσεις στο μοιραίο ιατρείο της οδού Καρνεάδου στο Κολωνάκι - Η συνάντηση με τον υπνοθεραπευτή και τα μηνύματα που ρίχνουν φως στην υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη
Γιώργος Μαζωνάκης
11
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Τα κινητά τηλέφωνα θα δώσουν «απαντήσεις» για το κίνητρο του δράστη – «Τσακωμός για 1.900 ευρώ»
Στον 27χρονο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο, ενδοοικογενειακή βία, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών
Το 25χρονο θύμα της δολοφονίας
6