Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσιόδρας: 13 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα – 150 νεκροί – «Το καλοκαίρι δεν θα σκοτώσει από μόνο του τον ιό»

Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κλείνει σήμερα έναν κύκλο καθημερινής ενημέρωσης για τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα αφού από την Δευτέρα όλα αλλάζουν. Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού που έφυγε από κορονοϊό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας πιστός και σήμερα στο καθημερινό ραντεβού του μας ενημερώνει για τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

13 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Τα κρούσματα στο σύνολο φτάνουν τα 2.691. Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε και δυο νέους θανάτους ανάμεσα στους οποίους και τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού. Στο σύνολο οι νεκροί από κορονοϊό φτάνουν τους 150. 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν τόσο αυξάνει και το ποσοστό επιτυχίας των τεστ αντισωμάτων. Και γι’ αυτό μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς στην χώρα μας.

Είπε ακόμα ότι σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Νέα Υόρκη άνθρωποι με αντισώματα θα εμφανίζουν κάποιου είδους ανοσία στον ιό.

Τι είπε για το καλοκαίρι και τον κορονοϊό

Η επίδραση του καλοκαιριού στον κορονοϊό πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση του ιού, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του κορονοϊού» σχολιάζοντας την πιθανότητα για ένα δεύτερο κύμα του ιού το καλοκαίρι, όπως αναφέρθηκε από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία. Ωστόσο, είπε ότι δεν θέλει να μιλάμε με πιθανότητες, «θα περιμένουμε και θα δούμε. Όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια δική μας συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής στην καθ ημέρα πράξη», κατέληξε.

Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα που απαιτείται ώστε να φανεί η επίδραση της πρώτης άρσης των μέτρων στον δείκτη Ρ0 είπε ότι είναι νωρίς ακόμη και ότι «θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλες 10 μέρες. Θα παρακολουθούμε σταδιακά τι γίνεται και θα είμαστε σε επιφυλακή. Δεν μπορώ να πω από τώρα ότι 15 μέρες μετά θα σας πούμε με σιγουριά τι γίνεται αλλά μετά από 15 μέρες θα ξέρουμε με ακρίβεια που πάμε». Βλέπουμε με αισιοδοξία βέβαια, πρόσθεσε,  ότι χώρες που υλοποίησαν την άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς είναι σε σχετικά καλό δρόμο κι αυτό μας δίνει μια καλή αίσθηση για τη συνέχεια.  

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού.

Από την Δευτέρα 11 Μαΐου όλα αλλάζουν. Το επόμενο διάστημα η ενημέρωση θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Καθημερινά πάντως θα εκδίδονται γραπτές ανακοινώσεις και θα γίνονται έκτακτες ή και καθημερινές ενημερώσεις αν παραστεί ανάγκη.

Δείτε την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις