Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Τσιόδρας: «Άστραψε και βρόντηξε» για τους… λίγους – 55 νέα κρούσματα κορονοϊού και 125 νεκροί συνολικά (video)

Τσιόδρας - Ξανθός

Συνολικά 2.463 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 55 νέα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και άφησε αιχμές! «Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε – Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε», είπε. Τέσσερις νέοι θάνατοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο και 125 συνολικά.

Χθες, Τετάρτη 22.04.2020, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από κορονοϊό στην Ελλάδα το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Σήμερα, Πέμπτη 23.04.2020, δυστυχώς ο κ. Τσιόδρας ανακοινώνει πως η λίστα των νεκρών στην χώρα μας αυξάνεται, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό.

Click4more: Κλινική Ταξιάρχαι: 29 τα κρούσματα κορονοϊού – 13 αιμοκαθαιρόμενοι και 11 προσωπικό και άλλοι 5 ασθενείς

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό πήρε την συνηθισμένη θέση του για να ενημερώσει για τον χάρτη του φονικού ιού στην Ελλάδα.

Όλα τα δεδομένα σε αυτή τη φάση που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί, τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας. Όπως είπε, κύριος στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός του ιού σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών αυξημένου κινδύνου. «Ο ιός αυτός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις μονάδες υγείας», τόνισε και επισήμανε ότι εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να αναγνωριστούν έγκαιρα ύποπτα περιστατικά.

Αναλυτικά η ενημέρωση

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως υπάρχουν 55 νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας και τα περισσότερα είναι σε υγειονομικές δομές με επιδημίες. Τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 125, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το newsit.gr.

Συνολικά τα κρούσματα είναι 2.463, με το 56% να αφορά σε άνδρες, τα 574 να σχετίζονται με ταξίδι και τα 1.131 να σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

52 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 66 έτη, 15 εξ αυτών να είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85% έχει κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

Τέλος, 57 συμπολίτες μας βγήκαν από τα νοσοκομεία, ενώ έχουν γίνει περίπου 59.200 έλεγχοι για τον κορονοϊό.

«Μπηχτές» για τους… λίγους

«Στεναχωριέμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε». Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δυο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου όπως είπε «δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό.

Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας και να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν».

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ακόμη τους κινδύνους του εφησυχασμού που κρύβει η χρήση της μάσκας (σ.σ. διαβάστε αναλυτικά όλα όσα είπε εδώ).

“Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα γίνει με τους τουρίστες”

Ο κος Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε για το αν η χώρα θα μπορέσει να υποδεχθεί τουρίστες την περίοδο του καλοκαιριού, περιορίστηκε να πει ότι για αυτό το ζήτημα «υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα». Το τι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως πιστοποιητικό υγείας για να ταξιδέψει από τη μια χώρα στην άλλη δεν το γνωρίζουμε ακόμη καθώς «υπάρχει έλλειψη επιστημονικών δεδομένων ή σημαντική ανοσία. Είναι νωρίς για να απαντήσουμε με βεβαιότητα. Δεν γνωρίζουμε».

Όπως εξήγησε ο κος Τσιόδρας, δεν θα μπορεί να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα πριν από το τέλος Μαΐου «οπότε και θα έχουμε δεδομένα για να μπορούμε να απαντήσουμε με ασφάλεια». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, είπε ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν ήδη κάποιες χώρες για τους ταξιδιώτες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον τουρισμό. «Τους λένε να κάνουν τεστ, έχουν το πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί αλλά θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες όταν φθάνουν στον προορισμό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορονοϊό

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις