Κυριακή, 19 Μαΐ
20oC Αθήνα

Τσιόδρας: «Είμαστε όλοι πολύτιμοι – Πολύ κάτω του 0,5 ο δείκτης «RO» στην Ελλάδα» (video)

Τσιόδρας κορονοϊός

6 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και συνολικά 2.632 ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στους 146 συνολικά οι νεκροί. Τι είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας για τα εμβόλια, τον κίνδυνο υποτροπής, τις υψηλές θερμοκρασίες και την… νέα καθημερινότητα.

Μετά από ένα… διάλειμμα μιας ημέρας, ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε στο καθιερωμένο του ραντεβού για να ενημερώσει σχετικά με το πώς κινείται ο κορονοϊός στην χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα ενώ διανύουμε την πρώτη μέρα της… απελευθέρωσης από τα μέτρα περιορισμού, με το newsit.gr να σας έχει μεταφέρει το πώς κινείται η αγορά.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 2.632 συνολικά.

Click4more: Χαρδαλιάς: Fake news η δήθεν απαγόρευση κυκλοφορίας για τους άνω των 65 ή για μετά τα μεσάνυχτα

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν δύο ακόμη καταγεγραμμένοι θάνατοι και 146 συνολικά, όπως σας είχε ήδη ενημερώσει το newsit.gr.

Από τα 2.632 κρούσματα, το 55,4% αφορά σε άνδρες, το 22,6% είναι σχετιζόμενο με ταξίδι στο εξωτερικό και το 50% με ήδη γνωστό κρούσμα.

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 91,4% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

Τέλος, 81 συμπολίτες μας εξήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο Τσιόδρας για τα εμβόλια και την… νέα καθημερινότητα

“Τα εμβόλια είναι στην καθημερινή συζήτηση με πάνω από 100 ομάδες να έχουν ξεκινήσει μελέτες σε δύο φάσεις. Στην φάση 1 στρατηγική υπάρχουν εθελοντές με δόσεις εμβολίου για να ανιχνευθουν αντισώματα. Όταν προχωρήσουν οι δύο φάσεις, ακολουθεί η φάση τρία, με χορήγηση του εμβολίου στην πραγματική κοινότητα.

Δεν είναι προσπάθεια ανταγωνισμού, αλλά συνένωσης στον κοινό στόχο. Κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να φέρουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου”.

Να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι. Ανήκουμε σε κοινή προσπάθεια που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες αλλά αφορά όλους μας. Είναι μια φάση ιδιαίτερα σημαντική και ειδικότερα οι επόμενες 15 μέρες.

Όλοι μας θα κριθούμε, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε, από εμάς θα κριθεί. Τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για τυχόν συμπτώματα. Που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή διασποράς του ιού. Να μην έχουμε επάνοδο στην επιδημία”, τόνισε συγκεκριμένα.

Ο δείκτης «RO» στην χώρα μας

Εν τω μεταξύ, την αποκάλυψη ότι ο δείκτης «RO» στην Ελλάδα, κατά μεγάλη βεβαιότητα, είναι αρκετά κάτω του 0,5 έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5» δήλωσε, χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο για «αισιοδοξία», την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε». «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρητική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο. Εκτίμησε δε, ότι «μπορούμε να το καταφέρουμε».

Για τον κίνδυνο υποτροπής

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη».

Στο κομμάτι των ερωτήσεων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό εξήγησε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του ιού.

«Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνεται κατά περίπου 20%-30%» τόνισε, «αλλά δεν εξαφανίζεται». Επικαλέστηκε, δε, τα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Δείτε όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορονοϊό

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις