Τσιόδρας… εμπιστευτικό – Τα φάρμακα και τα εμβόλια που ανοίγουν το δρόμο για να ηττηθεί ο κορονοϊός

Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Οκτώ εμβόλια και 4 με 5 φαρμακευτικές θεραπείες δημιουργούν ελπίδες για τον περιορισμό των συμπτωμάτων. Η εξάπλωση του κορονοϊού, η ρεμντεσιβίρη και η “ακτινογραφία” όσων είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε εκτενή αναφορά στα οκτώ υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις νέες θεραπείες που δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ενθαρρυντικά για τις πιο ήπιες μορφές της νόσου, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση για τον φονικό ιό στην χώρα μας, στην οποία ανακοίνωσε πως υπάρχουν 18 νέα κρούσματα του φονικού ιού και 2.744 συνολικά, ενώ οι νεκροί είναι πια συνολικά 153.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι επιστημονικές προσπάθειες έχουν εστιάσει στις θεραπείες, οι οποίες μπορούν να προλάβουν τη σοβαρή εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Τσιόδρας: “Κάποιες από αυτές έχουν αποδώσει καρπούς”

“Βλέπουμε ότι χαρακτηριστικά οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο τα πρώτα στάδια της νόσου, με στόχο την αποφυγή της προόδου στις σοβαρότερες μορφές της νόσου. Είναι ακόμα νωρίς. Σιγά- σιγά θα δούμε ακόμη περισσότερες εξελίξεις στο θέμα αυτό”, ανέφερε ο καθηγητής.

Click4more: Δημοσκόπηση «καύσωνας»! 40άρι η ΝΔ, πέφτει… λίγο ο Τσιόδρας, ηχηρό όχι για εκλογές!

Όπως έγινε γνωστό, μετά από σχετικές ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν περίπου 4 με 5 θεραπείες αρκετά υποσχόμενες, καθώς φαίνεται να περιορίζουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου COVID-19, χωρίς όμως, κάποια θεραπεία από αυτές να σκοτώνει οριστικά ή να εξαφανίζει τον ιό.

Ρεμντεσιβίρη: Περιορίζει τη διάρκεια της νόσου από τις 10, στις 5 ημέρες

Πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ECDC) συνέστησε την επέκταση της χορήγησης της ρεμντεσιβίρης, ενός φαρμάκου που έχει εμφανίσει θετικά αποτελέσματα στις -έως τώρα- μελέτες. Η θεραπεία χορηγείται για παρηγορητική χρήση σε ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα, που νοσηλεύονται μεν σε νοσοκομείο, αλλά όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής.

“Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμα διασωληνωμένοι. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφορούσαν τέτοιους σοβαρούς ασθενείς. Θα μπορούσε να δοθεί σε ασθενείς που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς στους οποίους στηρίζεται η αναπνοή, με άλλα – εκτός του αναπνευστήρα – μέσα”’, εξήγησε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Click4more: Τσιόδρας: Επτά σαφείς «εντολές» καθώς ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ (video)

Η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά – με βάση τα νεότερα δεδομένα – θα μπορεί να είναι 5, αντί για 10 ημέρες, αν και η αξιολόγηση του φαρμάκου συνεχίζεται.

“Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμντεσιβίρη και σε άλλους ασθενείς. Είναι ένα φάρμακο βέβαια όπου θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών”, υπογράμμισε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Τσόδρας κορονοϊός

Κοκτέιλ αντιιικών φαρμάκων: Τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα

Πολύ θετικά εμφανίζονται τα αποτελέσματα μελετών και στα ειδικά κοκτέιλ αντιιικών φαρμάκων με στόχο την ανάσχεση των σοβαρών συμπτωμάτων, ώστε ολοένα και λιγότεροι ασθενείς να καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στη διασωλήνωση ή ακόμη και στο θάνατο.

Μια πρώτη τέτοια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Χονγκ Κονγκ, τα οποία παρουσίασαν αποτελέσματα από μελέτες για κοκτέιλ αντιιικών φαρμάκων, πολλά από τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση άλλων ιών, όπως του HIV/AIDS.

Click4more: Ξενοδοχεία: Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα: “Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων, αλλά και μετρίων μορφών της νόσου με τριπλό σχήμα φαρμάκων, ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιιικές ιδιότητες, δηλαδή, η λοπιναβίρη-ριτοναβίρη όσον αφορά το αντιιικό του HIV και η ριμπαβιρίνη – ιντερφερόνη β-1β, όσον αφορά τα γενικότερα αντιιικά φάρμακα, έδειξε ότι είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό”.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες έδειξαν ότι ο ιός εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό των ασθενών, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες μέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν κατηγορηματικός: το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε σοβαρά ασθενείς:

“Σίγουρα, όμως, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Αναμένουμε περισσότερα νέα, από προσπάθειες που εξετάζουν τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων σε εξωτερικούς ασθενείς”, κατέληξε και συμπλήρωσε ότι αναμένονται περισσότερα αποτελέσματα από μεγάλη μελέτη που θα αρχίσει τις επόμενες μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Φωτογραφίες: Intime.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Δημήτρης Λιγνάδης: «Γιατί δεν ερευνήθηκαν υπολογιστής και κινητό»; Στην αντεπίθεση ο δικηγόρος του 25χρονου

Δημήτρης Λιγνάδης: «Γιατί δεν ερευνήθηκαν υπολογιστής και κινητό»; Στην αντεπίθεση ο δικηγόρος του 25χρονου

«Θα ζητήσουμε να ανοιχτεί το κινητό τηλέφωνο του κατηγορουμένου, να ελεγχθεί η δραστηριότητά του στο ίντερνετ» λέει ο Γιάννης Βλάχος που αποκάλυψε ότι υπάρχουν και νέες καταγγελίες εναντίον του σκηνοθέτη. Ποια ήταν τα πρώτα λόγια του πελάτη του όταν έγινε γνωστό ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης προφυλακίστηκε.
Lockdown: Οι ημερομηνίες που «κλειδώνουν» για το άνοιγμα λιανεμπορίου και εστίασης (vid)

Lockdown: Οι ημερομηνίες που «κλειδώνουν» για το άνοιγμα λιανεμπορίου και εστίασης (vid)

Στα μέσα Μαρτίου «βλέπουν» στην κυβέρνηση το άνοιγμα της αγοράς, αν και οι επόμενες μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι με το ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Συναγερμός στο νοσοκομείο Σωτηρία – Τέλος τα κρεβάτια ΜΕΘ

Κορονοϊός: Συναγερμός στο νοσοκομείο Σωτηρία – Τέλος τα κρεβάτια ΜΕΘ

ΜΕΘ... τέλος στο νοσοκομείο Σωτηρία, καθώς ο κορονοϊός «σφυροκοπά» τη χώρα και κατ΄επέκταση το ΕΣΥ. Μόλις τρία κρεβάτια διαθέσιμα σε Ευαγγελισμό και Αττικό! 1.630 τα νέα κρούσματα του 24ώρου. Στα «κόκκινα» Αττική, Θεσσαλονίκη και Πειραιάς.
Lockdown: Πρόστιμα σε πασίγνωστο τραγουδιστή και άλλους 17 – Βρέθηκαν σε χαρτοπαικτική λέσχη στην Κυψέλη (vid)

Lockdown: Πρόστιμα σε πασίγνωστο τραγουδιστή και άλλους 17 – Βρέθηκαν σε χαρτοπαικτική λέσχη στην Κυψέλη (vid)

Βαριά καμπάνα περίμενε πασίγνωστό λαϊκό τραγουδιστή που εντοπίστηκε, παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, σε χαρτοπαικτική λέσχη στην Κυψέλη. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν «έφοδο» ... Διαβάστε περισσότερα
Χρήστος Παππάς: Ακόμα και σε Νότια Αφρική και Αργεντινή κάνουν έρευνες – Πώς διέφυγε ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής (vid)

Χρήστος Παππάς: Ακόμα και σε Νότια Αφρική και Αργεντινή κάνουν έρευνες – Πώς διέφυγε ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής (vid)

Τα ίχνη του καταζητούμενου Χρήστου Παππά αναζητά η ΕΛ.ΑΣ., ενεργοποιώντας όλο το δίκτυο πληροφοριών το οποίο διαθέτει προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο υπαρχηγός ... Διαβάστε περισσότερα
Πάρνηθα: Συναγερμός για ορειβάτη που έπεσε σε φαράγγι και εξαφανίστηκε (vid)

Πάρνηθα: Συναγερμός για ορειβάτη που έπεσε σε φαράγγι και εξαφανίστηκε (vid)

Συναγερμός έχει σημάνει από το απόγευμα του Σαββάτου, 27.02.2021, για τον εντοπισμό ενός ορειβάτη στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, πρόκειται για έναν άνδρα ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Και βουνό και θάλασσα – Βόλτα και αστυνομικά μπλόκα σε Φάληρο και Πάρνηθα (pics)

Lockdown: Και βουνό και θάλασσα – Βόλτα και αστυνομικά μπλόκα σε Φάληρο και Πάρνηθα (pics)

Τα μέτρα κατά του κορονοϊού και το lockdown επιτάσσουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, ωστόσο νωρίτερα κάποιοι δεν ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 1.630 νέα κρούσματα του 24ώρου

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 1.630 νέα κρούσματα του 24ώρου

Ανησυχητική και σήμερα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 20 περιοχές κατέγραψαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των 1.630 νέων κρουσμάτων που «έδωσε» ο κορονοϊός τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα.