Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Τσιόδρας: «Η νόσος φθίνει – Να προσέξουν όσοι πήγαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία» (video)

Τσιόδρας κορονοϊός

25 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και συνολικά 2.170. Στους 101 οι νεκροί συνολικά. «Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, ότι μετέφερα τον ιό» είπε για τους… εκδρομείς στην επαρχία.

Στην… συνηθισμένη θέση του βρέθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας και σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, 14.04.2020, για να ενημερώσει για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε για τα νέα κρούσματα και για τους νεκρούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αυξάνονται, την ώρα που η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στραμμένο στο… Πάσχα, για το οποίο μάλιστα έχει βάλει τρία μεγάλα στοιχήματα.

Στα της ενημέρωσης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, ανακοίνωσε πως υπάρχουν 25 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και συνολικά 2.170.

Click4more: Χαρδαλιάς: Κλειστά τα νεκροταφεία τη Μεγάλη Παρασκευή

Ακόμη τόνισε πως δύο θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 101.

76 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 68 έτη. 17 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70.

Συνολικά έχουν γίνει 48.798 έλεγχοι, ενώ 27 συμπολίτες μας έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Ξεκάθαρος ο Τσιόδρας για όσους… την έκαναν για την επαρχία

Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα. Αυτές τις τρεις λέξεις επίλεξε ο Σ. Τσιόδρας για να εξηγήσει απόψε στους ιατρικούς συντάκτες με ποιον τρόπο θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα, τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Αυτή την ώρα παραμένουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας.

Στην συνέχεια, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε σε όσους έφυγαν με προορισμό την επαρχία, λέγοντας πως είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. “Ακόμα και με πονόλαιμο”, τόνισε χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει αυτοαπομόνωση, για την προστασία των μονίμων κατοίκων της επαρχίας και ειδικά όλων όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

“Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε ό, τι χτίσαμε. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, ότι μετέφερα τον ιό”, τόνισε με νόημα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Τσιόδρας για την κατάσταση στην Ελλάδα

«Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για να άρουμε τα μέτρα. Πιστέψτε με, θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο. Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα μέσα στην ιατρική κοινότητα συναδέλφων που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, ακόμη και ένα πονόλαιμο, και μετέφεραν τον ιό χωρίς να το θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Click4more: Τσιόδρας για πασχαλινό τραπέζι: «Μην δώσετε την ευκαιρία στον κορονοϊό να διασπαρεί! Το “ωχ αδερφέ” δεν είναι για τώρα»

«Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται σοβαρά. Εμείς στη χώρα μας δεν είδαμε απότομη κορύφωση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ο δείκτης της επιδημίας Ρ0 είναι κάτω από το 1 στη χώρα μας χάρη στα μέτρα. Η νόσος σβήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε να διατηρηθούν αυτά τα μεγέθη».

«Φυσικά και αν δεις μια ραγδαία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του ιού θα αναγκαστείς ξανά να πάρεις μέτρα» επεσήμανε ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος σε άλλες χώρες τονίζοντας «βλέπετε χώρες που επανέρχονται σε μια κατάσταση lock down γιατί καταγράφουν εισαγωγή κρουσμάτων στην περιοχή τους ή εκθετική διασπορά του ιού».

Τα επιστημονικά δεδομένα που θα οδηγήσουν τους επιστήμονες να προτείνουν άρση των μέτρων​

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο. Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».

Click4more: Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Ο ιερέας δεν θα ανοίξει την πόρτα της εκκλησίας να βγει να κοινωνήσει»

Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, όλο και περισσότερο αυξάνει η συζήτηση για χρήση της, ιδίως όταν κανείς φθάνει στην άρση των μέτρων και ιδιαίτερα για κάποιους χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενδεχομένως να είναι ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης.

Δείτε όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορονοϊό

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις