Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τσουκαλάς στο newsit.gr για τριετίες: «Η απόφαση του ΣτΕ στην πράξη δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο»

Τσουκαλάς στο newsit.gr για τριετίες: «Η απόφαση του ΣτΕ στην πράξη δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο»

Στο θέμα των τριετιών, μια ευνοϊκή δικλείδα για τους εργαζόμενους που «ξεχάστηκε» από το 2012, και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναφέρθηκε ο Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο newsit.gr. Σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο, τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν με ελάχιστα πράγματα να αλλάζουν επί της ουσίας. 

«Η απόφαση του ΣτΕ στην πράξη δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο. Δηλαδή δεν ξεπάγωσαν οι τριετίες, δεν διορθώθηκε κάτι. Η αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά και τις τριετίες έγινε με την εγκύκλιο του ’19» εξηγεί στο newsit.gr o Κώστας Τσουκαλάς. «Απλά ο ΣΕΒ πήγε να «ρίξει» την εγκύκλιο και το ΣτΕ δεν την ‘’έριξε’’», προσθέτει ο γνωστός εργατολόγος. 

Ο Κώστας Τσουκαλάς εξηγεί στο newsit.gr ότι πρακτικά το καθεστώς στον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους παραμένει ως έχει, καθώς η απόφαση του ΣτΕ δεν αλλάζει κάτι από το 2019 και όταν λέμε πολυετίες, μετράμε έως το 2012. «Το 2019 βγαίνει ο νόμος της κυβέρνησης Σύριζα που λέει: Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό 10%. Ο νόμος δεν λέει μέσα ρητά ότι αυτό συμπαρασύρει και τις πολυετίες» αναφέρει. 

Και προσθέτει: «Όταν λέμε πολυετίες εννοούμε ότι άλλος είναι ο κατώτατος μισθός για εκείνον που έχει προϋπηρεσία μία τριετία και άλλος για εκείνον που έχει δεύτερη ή και τρίτη τριετία. Δηλαδή και σήμερα κανονικά είναι 663€ είναι ο κατώτατος μισθός της τριετίας 0 έως 3 έτη. Όταν μιλάμε για κατώτατο μισθό εννοούμε πολυετίες διαμορφωμένες έως το Νοέμβριο του 2012. Από τον Νοέμβριο του ’12 είναι παγωμένες και παραμένουν παγωμένες. Δεν ήταν αυτό το επίδικο».  

Επισημαίνει δε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ)τΕ είναι διοικητικό δικαστήριο και κρίνει αν είναι συνταγματικές ή όχι οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες είναι αμιγώς δεσμευτικές. 

«Όταν έβγαλε αυτόν το νόμο η κυβέρνηση του Σύριζα, βγάζει μία εγκύκλιο η τότε Υπουργός Εργασίας κα. Αχτσιόγλου και λέει όταν λέμε κατώτατος μισθός δεν εννοούμε μόνο τον εισαγωγικό, αλλά εννοώ και τις τριετίες. Άρα είναι 650€ η πρώτη τριετία, 725€ η δεύτερη, 790€ η τρίτη, 860 η τέταρτη» εξηγεί ο Κώστας Τσουκαλάς. 

Και προσθέτει: «Ο ΣΕΒ τότε “βγαίνει και λέει”: Όχι εμείς αφού δεν το λέει ρητά ο νόμος θεωρούμε ότι αυτή η εγκύκλιος είναι ψευδοερμηνευτική, ότι δηλαδή πάει με εγκύκλιο να αλλοιώσει το νόμο, ότι πάει να το περάσει εκτός νόμους, άρα ότι είναι κατά παράβαση του νόμου, και προσφεύγουμε για να κριθεί ότι δεν υπάρχει τριετία αλλά μόνο εισαγωγικός μισθός, δηλαδή τα 650€, είτε το 2012 είχες μία τριετία είτε είχες τρεις».

Click4more: Υπ. Εργασίας για τριετίες: Η θέση μας είναι ξεκάθαρα υπέρ

«Αυτό δικαζόταν. Ο ΣΕΒ δηλαδή προσπάθησε να πει ότι από το 2019 που επανήλθε ο κατώτατος μισθός με 10% αύξηση ότι αυτό δεν αφορά και τις τριετίες αλλά υπάρχει μόνο ένας κατώτατος μισθός, 650ευρώ, σήμερα 663€. Το δικαστήριο λοιπόν, απέρριψε την προσφυγή του ΣΕΒ γιατί όχι επειδή το ΣτΕ είπε ρητά ότι είχε δίκιο η εγκύκλιος, αλλά επειδή αυτή η εγκύκλιος κάνει μόνο ερμηνεία και δεν είναι υπουργική απόφαση. Άρα το ΣτΕ δεν είναι αρμόδιο για να αξιολογήσει και να κρίνει. Επειδή δεν είναι εκτελεστή η εγκύκλιος, θεωρεί το ΣτΕ ότι δεν παράγει δεσμευτικότητα» σημειώνει ο γνωστός εργατολόγος.  

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον Κώστα Τσουκαλά, «αυτή η απόφαση ευνοεί τους εργαζόμενους, γιατί παραμένει η εγκύκλιος. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Ότι άμα δεν θέλει ο εργοδότης να πληρώσει τον εργαζόμενο, ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει αγωγή και η υπόθεση κάποτε θα πάει στον Άρειο Πάγο και ο Άρειος Πάγος θα κρίνει. Δηλαδή δεν ξεπάγωσαν οι τριετίες, δεν διορθώθηκε κάτι. Η αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά καις τις τριετίες έγινε με την εγκύκλιο του ’19. Απλά ο ΣΕΒ πήγε να “ρίξει” την εγκύκλιο και το ΣτΕ δεν την “έριξε”».   

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις