Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τζανάκης για 4η δόση εμβολίου: Λάθος να μεταθέτεις την ευθύνη μιας ιατρικής συμβουλής στο χρήστη

Τζανάκης για 4η δόση εμβολίου: Λάθος να μεταθέτεις την ευθύνη μιας ιατρικής συμβουλής στο χρήστη

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες αλλά και για τη σύσταση για την 4η δόση του εμβολίου μίλησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης στα Παραπολιτικά 90,1 Fm.

Ο κ. Τζανάκης αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και το αν πρέπει να επανέλθουν κάποια υποχρεωτικά μέτρα τόνισε οτι «είναι μικρή η πιθανότητα, ποτέ μη λες βέβαια ποτέ, να φτάσουμε σε σημεία μη διαχειρίσιμα και σε αυτό το πανδημικό κύμα έτσι ώστε να χρειαστεί να πάρουμε έκτακτα μέτρα. Νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι όσο μπορούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας έτσι ώστε να βγει το καλοκαίρι χωρίς να μπουν μέτρα απομόνωσης τέτοια που θα χαλάσουν την κανονικότητα όλων μας».

Για το αν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε οτι «τα κρούσματα που καταγράφονται πιστεύω ότι είναι το 1/3 των πραγματικών κρουσμάτων. Πολλοί δεν το δηλώνουν, πολλοί δεν κάνουν τεστ πάρα πολύς κόσμος νοσεί αυτή τη στιγμή. Επαναμολυνεται είτε έχει νοσήσει με φυσικό τρόπο είτε έχει εμβολιαστεί, ευτυχώς η τεράστια πλειονότητα αυτών το περνάει ήπια, κάποιοι ταλαιπωρούνται μερικές μέρες με κακουχία και πυρετό και ελάχιστοι μπαίνουν στο νοσοκομείο κυρίως όσοι είναι υπερήλικες με βαριά συνοδά νοσήματα».

Για την σύσταση για την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊού ο κ. Τζανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: Νομίζω ότι είναι λάθος να μεταθέτεις την ευθύνη μιας ιατρικής συμβουλής στο χρήστη. Νομίζω ότι έπρεπε να είναι πιο σαφής η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα πάθει κανείς κακό σε οποιαδήποτε ηλικία και αν κάνει την 4η δόση πλην όμως θα έπρεπε να είμαστε πιο σαφείς.

Εγώ νομίζω μια απόφαση ότι πάνω από τα 50 υπάρχει σύσταση να εμβολιαστούν και ίσως πάνω από τα 60 ισχυρή θα έφτανε και να αφήσουμε τους κάτω από 50 χρονών οι οποίοι κινδυνεύουν πάρα πολύ λίγο.

Η ωφέλεια δηλαδή που θα έχον από τον τέταρτο εμβολιασμό ειναι οριακή συνεπώς να μην αφήναμε αυτή την οδηγία έτσι όπως δόθηκε που δεν είναι βασισμένη σε επιστημονικά ευρήματα, να μην ήμασταν τόσο ασαφείς. Νομίζω αυτό δημιουργεί μια σύγχυση στον κόσμο.

Να ακολουθήσουμε την οδηγία του CDC πάνω από τα 50, ίσως να διατυπώσουμε ισχυρή ένδειξη πάνω από τα 60 όπως διατυπώθηκε. Πιστεύω ότι η επιτροπή εμβολιασμού δεν σκέφτηκε λάθος, έχει προσφέρει πολλά, αλλά σε αυτό το σημείο έχω την εντύπωση ότι έτσι όπως το διατύπωσε προκαλεί μια σύγχυση στον κόσμο που ειναι κάτω από 60 ετών».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις