Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Τζανάκης για lockdown: Πρέπει άμεσα να αρθούν κάποια μέτρα (vid)

Τζανάκης για lockdown: Πρέπει άμεσα να αρθούν κάποια μέτρα (vid)

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και το εμβόλιο της AstraZeneca, μίλησε ο Νίκος Τζανάκης. Αναφερόμενος στο lockdown, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ζήτησε την άρση κάποιων μέτρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (17/3), ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «έχουμε πει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να δούμε μέρος με πάνω από 3.000 κρούσματα». Και πρόσθεσε: «Ο μέσος κινητός όρος είναι 2.500 με 2.600 (…) Αυτή την εβδομάδα και έως τις 25 Μαρτίου θα είμαστε σε ελαφριά, αλλά ανοδική πορεία». 

«Τα λύματα είναι καλός δείκτης και μάλιστα προπορεύεται των κρουσμάτων κατά μια εβδομάδα, ίσως και παραπάνω» σχολίασε για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που αναφέρονται σε σημαντική αύξηση το ιικού φορτίου κορωνοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη και εκτόξευση στην Κρήτη. 

Click4more: Λύματα: Σοκ και δέος από την αύξηση του ιικού φορτίου – 1000% πάνω στα Χανιά – Όλες οι πόλεις

Πρέπει άμεσα να αρθούν κάποια μέτρα

«Χρειάζεται νέο μείγμα μέτρων. Αντί να μειώνουμε το ωράριο των καταστημάτων, ειδικά των σούπερ μάρκετ, πρέπει να το αυξάνουμε. Σκοπός μας είναι να αραιώσουμε τον κόσμο μέσα σ’ αυτά, όχι να τον συμπυκνώσουμε» επισήμανε ο καθηγητής. 

Όπως διευκρίνισε, «δεν πρέπει να απαγορεύουμε στον κόσμο να πάει στην εξοχή, στα εξοχικά του, να αθληθεί να κάνει πικ νικ λαμβάνοντας μέτρα με την οικογένειά του και αποφεύγοντας το συγχρωτισμό, πρέπει να τα επιδιώκουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, 2 με 3 μέτρα πρέπει άμεσα να αρθούν. Αντιπρότεινε στρατηγικό σχέδιο με τη διενέργεια πάρα πολλών τεστ και με το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων συντεταγμένα. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

«Πολιτικοοικονομικά παιχνίδια» με την AstraZeneca

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, σχολίασε ότι «τα λιγοστά κρούσματα που έχουμε σε 17 εκατ. εμβολιαζόμενους, πρέπει να τα συγκρίνουμε με το εξής: εμείς εδώ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με ευθύνη 300.000 – 400.000 ανθρώπων βλέπουμε σε κάθε εφημερία 4 – 5 εγκεφαλικά, καρδιακά αγγειακά επεισόδια μέχρι εμβολές…» 

«Δεν πρέπει να μας απασχολεί καθόλου το θέμα, και δεν έχει σχέση με τον εμβολιασμό όλα αυτά είναι πιθανότατα παιχνίδια πολιτικοοικονομικού περιεχομένου. Ακούστε τη λέει η Επιτροπή και εμβολιαστείτε χωρίς δισταγμό» ήταν η προτροπή του. 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις