Ελλάδα

Τζανάκης: «Στους 100 ανθρώπους στην Μύκονο οι 4 είναι κρούσματα κορονοϊού»

Τεράστιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στη Μύκονο και αυτό ήταν η αιτία που οδήγησε στην απόφαση για lockdown στο νησί στην καρδιά του καλοκαιριού.

«Η Μύκονος βαδίζει με ένα τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη, δεύτερη περιοχή σε επιβάρυνση που είναι το Ρέθυμνο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας του  πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για να γίνει κατανοητή η διασπορά στην Μύκονο εξήγησε πως αν το νησί έχει 40.000 κόσμο τώρα, αν περπατήσει κάποιος στα σοκάκια του νησιού στα 100 άτομα που θα συναντάει τα 4 θα είναι ενεργά κρούσματα.

«Οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορονοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει. Θα ήθελα να δω όλα αυτά κρούσματα τι νοσηλείες και διασωληνομένους θα δώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα κολλήσουν 9 ανεμβολίαστοι και 1 εμβολιασμένος»

Ο καθηγητής εξήγησε πως το ποσοστό να κολλήσει κάποιος είναι 1 εμβολιασμένος προς 10 ανεμβολίαστους. «Αν ο ιός έρθει σε επαφή με 10 ανθρώπους θα κολλήσουν οι 9 ανεμβολίαστοι και ένας εμβολιασμένος που ίσως δεν ανταποκρίθηκε καλά στο εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου πρέπει να υιοθετήσουν τα μέτρα και σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να μπει φρένο στην διασπορά του κορονοιού.

Ο ίδιος επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να εξατομικεύονται κατόπιν επιτήρησης και ανεύρεσης των κυρίων αιτιών των συρροών κρουσμάτων.

«Θα αυξηθούν δραματικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία» 

Παράλληλα, εξέφρασε την δραματική εκτίμηση ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοιού θα φτάσουν τις 300 την ημέρα.

Όπως ανέφερε αυτή την στιγμή αυτό που άρχισε να κινείται από τους βασικούς πανδημικούς δείκτες είναι οι νοσηλείες. «Έχουμε δει μια μεταστροφή στο αριθμό των εισιτηρίων στα νοσοκομεία περίπου διπλασιασμό την τελευταία βδομάδα. Περιμένουμε ότι θα φτάσει τις 300 την ημέρα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο 60-70% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος». 

Σημείωσε πως σε 10 ημέρες θα δούμε το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα ανέφερε πως σε ορισμένα γεωγραφικά τμήματα όπως είναι η Κρήτη, η Μύκονος, η Πάρος και ίσως η Αττική βρίσκεται σε ποσοστό πάνω από 70-80% ενώ σε επίπεδο χώρας σε ποσοστό πάνω από 60-70%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko 8
Συγκλονίζουν οι συγγενείς των ορειβατών που σκοτώθηκαν στα Βαρδούσια όρη - «Τον πήρε ο παππούς του, 5 πέθανε ο πατέρας μου και 10 ο γιος μου»
«Πέθανε ο πατέρας μου και τον έπαιρνα τηλέφωνο και ήταν κλειστό, ενημέρωσα κάτι φίλους του που είναι πάνω και άρχισε η έρευνα» λέει ο πατέρας του Γιώργου Δόμαλη
Οι ορειβάτες που χάθηκαν στα Βαρδούσια όρη
5
Νέα αποκάλυψη που «καίει» τον γιο και φερόμενο δολοφόνο της Ελένης Παπαδοπούλου - Το προφίλ του 60χρονου, τα χρέη και οι καβγάδες
Οι αρχές να εκτιμούν πως το έγκλημα έγινε σε τρεις φάσεις, ο 60χρονος πρώτα φέρεται να νάρκωσε την μητέρα του, ύστερα να της προκάλεσε ασφυξία και στη συνεχεία να έκαψε το σπίτι με την ίδια μέσα
Ο γιος του υπουργού συνελήφθη για τη δολοφονία της μητέρας του