Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τζανάκης: Τι να κάνουμε επιστρέφοντας από τις διακοπές – Η κατάσταση στην Κρήτη

Κορονοϊός

Για την πορεία του κορονοϊού στην Κρήτη που σημειώνει αύξηση κρουσμάτων μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε πως παρά το γεγονός πως πάρθηκαν μέτρα στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο το σύστημα υγείας λειτουργεί με το 60% της ισχύος του.

Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει πλήρη χρήση του συστήματος, η Κρήτη μπορεί να διπλασιάσει τις κλίνες Covid.

«Εάν σπαταλήσουμε όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ για κορονοϊό, δεν θα έχουμε για άλλα νοσήματα, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να λέμε ότι η Κρήτη δε μπορεί να φροντίσει τους ασθενείς», είπε ο κ. Τζανάκης.

Click4more: Σαρηγιάννης: Δύσκολος Σεπτέμβριος με αύξηση κρουσμάτων – Τι μέτρα προτείνει

Για το πώς μπορεί να ανασχεθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στο νησί ο κ. απάντησε πως πρέπει όλοι να προσέχουν, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου ο καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να την κάνουν κυρίως οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει 8-9 μήνες και οι υγειονομικοί Εξήγησε μάλιστα ότι η ενισχυτική δόση αυξάνει κατακόρυφα την ανοσοαπόκριση απέναντι στον ιό.

Για την κινητικότητα λόγω των διακοπών ανέφερε ότι μετά τις 25 Αυγούστου θα σημειωθεί ύφεση, ωστόσο καλό θα είναι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και ειδικά μετά την επιστροφή από τις διακοπές.

Δηλαδή να κάνουμε μια αυτοκαραντίνα 3-4 ημερών προληπτικά, απανωτά self test, να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις και ιδιαίτερα με τους ηλικιωμένους.

Τέλος, για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Τζανάκης τόνισε πως είναι σημαντικό να γίνουν εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων για να μείνει η δια ζώσης εκπαίδευση ανοικτή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις